Uważasz, że pozwolenie czasowe powinno być uznawane zamiennie do dowodu rejestracyjnego, bo zawiera te same dane. To Cię zaskoczę. Fundusz wymaga jako załącznik raport ze strony historiapojazdu.gov.pl. Objaśnienia w generatorze wniosków w zakładce "wymagane załączniki":
"Raport w formacie pliku .pdf z CEPiK potwierdzający rodzaj napędu pojazdu wskazanego we wniosku o objęcie przedsięwzięcia Wsparciem (raport do pobrania na stronie www.historiapojazdu.gov.pl)".
Jak widzisz Fundusz wymaga raportu, żeby ustalić rodzaj napędu pojazdu mimo, że ma w dowodzie rejestracyjnym rubrykę P3, gdzie dla elektryków wpisany jest kod EE.
Co już samo w sobie jest paranoją, to powinno "samosię" sprawdzać na etapie weryfikacji wniosku. No ale czego ja wymagam, skoro US, NBP i KNF do tej pory nie potrafią w wymianę informacji między sobą, generując grube dupogodziny po stronie firm wymagając ciągle tych samych danych. tzn. domyślam się czemu tak jest - poziom biurokracji sięga zenitu (moje dane to moje dane, ja chcę mieć swoje, a nie czyjeś dane!). W takich warunkach i tak jest przeogromnym sukcesem poprzedniej ekipy, że powstał mObywatel (i wszelkie e-usługi będące jego pokłosiem) czy system rozliczania PITów - chyba najlepsze co nas spotkało ze strony państwa. To, że można tak wiele załatwić zza biurka, jest nie do przecenienia i tak jak za fotowoltaikę jestem za to dozgonnie wdzięczny PiSowi (tak, wiem, niepopularna opinia - ale mam w to wyje*, fakty są jakie są - ludzie pamiętający czasy trójpaku znają temat). Tym bardziej dziwi, że proces przyznania dotacji wymaga podania tak wielu dokumentów. Przecież te większość z tych dokumentów najzwyczajniej już jest w posiadaniu państwa. Fakt, przez różne instytucje, ale jakie to ma znaczenie? Tak, wiem, kłania się pernamentna inwigilacja, ale skoro państwo już i tak ma te dokumenty, to może by z nich skorzystało w szczytnym celu, a nie robiło z ludzi debili. No, ale raczej nie liczę na obecną ekipę w tej kwestii, oni nie potrafili nawet przypilnować, żeby nasz jedyny reaktor działał w zgodzie z przepisami
Sorry za politykę
Fuduszowi nie wystarcza wskazanie z rubryki P3. I co? ;-)
Nie mamy pańskiego płaszcza...
No, ponarzekliśmy sobie, teraz trzeba czekać grzecznie w kolejce