dixiluk

Fachowiec
Ja miałem liczenie proste, miałem passata z 2012, w dobrym stanie ale zawsze kilka tysiakow rocznie u mechanika zostawało. Z racji prowadzenia działalności chciałem coś nowego lub prawie nowego, założenie duży bagażnik- kombi lub SUV. Ceny 1-3 latek bez sensu bo wystrzelone w kosmos (czasami drozsze od nowych w promocji). 230k TMY, dostaje 30k z powrotem. Odliczam vat 22k, od podatku realnie z 20k. Mam auto za 155k. Jeżdżę 5 lat, oszczędzam w tym czasie około 60k na paliwie, oraz jakieś 30k u mechanika- zakładając jeżdżenie starszym autem (oleje, rozrządy, dpfy itp). Zakładam że nic sie w aucie nowym nie zapisuje. Jak za 5 lat, sprzedam to auto z przebiegiem około 200k km za 70 tysięcy to wyjdę na zero względem jeżdżenia starym autem (doliczyłem droższe AC). Więc nie uważam że jestem bogaty.

Gingol

Fachowiec
Czy ktoś z Was ogarniał finansowanie/wynajem w BMW FS/Mini na 24 miesiące? Jak konstruują umowy? Pytam w kontekście wymagań programu, tak aby protokół odbioru = start najmu, by wstrzelić się w okres 24 miesięcy. W salonie sprzedawca niestety zielony jak szczypiorek w temacie 😀

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ten punkt jest ciekawy:
13. Oświadczenie OOW o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez OOW wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka.
Teraz nie mam czasu sprawdzić, czy to dotyczy tylko sytuacji, gdy małżeństwo się ubiega o dotację, czy także jedno z nich się ubiega.
Czy to oświadczenie musi być podpisane elektronicznie przez dwóch współmałżonków? Czy też wystarczy podpis na papierze, i załączenie skanu do wniosku?

micmisio

Zadomawiam się
Czy ktoś z Was ogarniał finansowanie/wynajem w BMW FS/Mini na 24 miesiące? Jak konstruują umowy? Pytam w kontekście wymagań programu, tak aby protokół odbioru = start najmu, by wstrzelić się w okres 24 miesięcy. W salonie sprzedawca niestety zielony jak szczypiorek w temacie 😀
W renault zaproponowano mi poświadczenie nieprawdy w dokumentacji co do daty odbioru auta, żeby było pełne 24 mce. Ciekawe czy karę za mnie odsiedzą, bo za to grozi od 6 miesięcy do 5 lat.

Gingol

Fachowiec
W renault zaproponowano mi poświadczenie nieprawdy w dokumentacji co do daty odbioru auta, żeby było pełne 24 mce. Ciekawe czy karę za mnie odsiedzą, bo za to grozi od 6 miesięcy do 5 lat.
Przynajmniej wyszli z jakąkolwiek propozycją, nawet jeśli nie do końca etyczną.

Ogólnie to właśnie dowód na to jak działają duże korporacje, bo kasa dla nich (producentów i dalej dealerów) leży na stole, wystarczyłoby tylko zrobić szkolenia dla handlowców, zaznajomić ich z tematem, dzięki czemu poczuliby się pewniej w materii = proponowaliby więcej elektryków = sprzedawaliby więcej = win:win. Dodatkowo, dostosować umowy, wraz z protokołami pod obowiązujący program i byłoby wszystko jasne i spójne, echhh ;-).

ptoing

Zadomawiam się
Miałem nr 277. Nie wysłalem podpisanego dokumentu przez epuap i urzędnicy stwierdzili że już nie można. Jak oni się spóźniają to jest ok... Teraz mam godzinę temu przypisany 6290, jakby kogoś interesowało ile jest wniosków. Mam tylko nadzieję, że jak już ruszą wypłaty to lawinowo.

boa

Pionier e-mobilności
Miałem nr 277. Nie wysłalem podpisanego dokumentu przez epuap i urzędnicy stwierdzili że już nie można. Jak oni się spóźniają to jest ok... Teraz mam godzinę temu przypisany 6290, jakby kogoś interesowało ile jest wniosków. Mam tylko nadzieję, że jak już ruszą wypłaty to lawinowo.
Może mają strategię taką, że czekają aż uzbiera się np. 20000 wniosków, bo mają tak duży przerób dzienny w tej swojej machinie, że nie opłaca im się uruchamiać przetwórstwa dla małego magazynu 😂 można pomarzyć, prawda?

sytomek

Fachowiec
A jaki numer był ostatnio wypłacony?
Do wypłaty nie decyduje numer wniosku ( no dobra, po części tak, bo bedzie wszcześniej sprawdzony ) a data jego zatwierdzenia ( gdy będą dostarczone wszystkie dokumanty itd ). Mój miał numer koło 100, a po zatwierdzeniu dostał jakiś tam ichsiejszy numer koło 5 i wypłata poszła jako jedna z pierwszych.