Krk

Posiadacz elektryka
O fakturze, którą wystawia Tesla do rejestracji samochodu.
Ja mam datę faktury i pierwszego właściciela 11.03 a datę pierwszej rejestracji 17.03.
Odbierałem 27.03.

Ja brałem za gotówkę to ta faktura z 11.03 jest końcową i ona jest z korektą do opłaty rezerwacyjnej, którą płaci się przy zamawiani (1200 zł).

R_R

Zadomawiam się
Z rana naszła mnie ochota i również złożyłem w dniu dzisiejszym wniosek. Numer to 9047. Sprawa prosta, najwięcej czasu zajęło mi uporządkowanie dokumentów, poszanowanie i policzenie dochodu. Jak ktoś napisał wcześniej, ten wniosek to taki mały trening.

Co do załączników. To ładnie wszystko poszanowałem, prawdę mówiąc zawarłem wszystko to co dostałem w salonie...

A tymczasem uciekam po odbiór kolejnego auta, Citroena eC3 dla rodziców.

Gingol

Fachowiec
Ok, pojawiły się kolejne schody, a może i nie?

Ponoć ze względu na sezon urlopowy - rejestracja pojazdu może trwać aż do 7 dni. Co w takiej sytuacji?
Wychodziłem z założenia, żeby dopilnować, żeby data rejestracji = data startu ubezpieczenia = data podpisania protokołu.

Co w sytuacji kiedy rejestracja będzie np. 11.08, a protokół i ubezpieczenie w dniu 12.08?
Bo znowu mam mętlik w głowie.

celll19

Zadomawiam się
Planuje w przyszłym roku na żonę drugiego elektryka. Do 31.03.2026 musze zapłacić opłatę wstępną czy odebrać auto ? Z poniższego zapisu wnioskuje że odebrać auto.

"Koszty, z zastrzeżeniem pkt. 2, uznaje się za kwalifikowane jeśli zostały poniesione na przedsięwzięcia, których zakończenie realizacji nastąpiło w okresie od 01.07.2024 r. do 31.03.2026 r."

Last edited:

macieeq

Fachowiec

Ponoć ze względu na sezon urlopowy - rejestracja pojazdu może trwać aż do 7 dni. Co w takiej sytuacji?
Wychodziłem z założenia, żeby dopilnować, żeby data rejestracji = data startu ubezpieczenia = data podpisania protokołu.

Co w sytuacji kiedy rejestracja będzie np. 11.08, a protokół i ubezpieczenie w dniu 12.08?
Ubezpieczenie musi być od dnia rejestracji, protokół dopiero przy odbiorze.

U mnie rejestracja i ubezpieczenie było od piątku.
Protokół z poniedziałku - odbiór samochodu.

safeto

Posiadacz elektryka

Ubezpieczenie musi byc z dnia rejestracji, inaczej to beda nie tylko problemy z finduszem, a dodatkowo z UFG. Jak chcesz to z agentem sie dogadaj to Ci aktywuje w danym dniu. Ja mialem prosto bo wzialem u siebie, ale normalnie faktycznie bylby problem po 16 cos znalezc.

xplde

Posiadacz elektryka
Szczęśliwie dotarłem do ostatniego etapu czyli nalepienia nalepki ;) Wniosek miałem w pierwszej setce i zarejestrowany na początku lutego w systemie NFOŚiGW. Kasa na koncie ostatnie dni lipca. Operacja specjalna NaszEAuto zamyka się do sześciu miesięcy. Dla wszystkich niecierpliwych - jest nadzieja. Powodzenia

chris8721

Zadomawiam się
"data rejestracji = data startu ubezpieczenia = data podpisania protokołu"

i tak też podpisałem protokół z datą 24 lipca a nie 29, salony też wiedzą co mają robić, przy dziesiątkach klientów mają już to przećwiczone, więc luz

firewall

Zadomawiam się
Szczęśliwie dotarłem do ostatniego etapu czyli nalepienia nalepki ;) Wniosek miałem w pierwszej setce i zarejestrowany na początku lutego w systemie NFOŚiGW. Kasa na koncie ostatnie dni lipca. Operacja specjalna NaszEAuto zamyka się do sześciu miesięcy. Dla wszystkich niecierpliwych - jest nadzieja. Powodzenia
Nie do końca tak fajnie! Choć szczere gratulacje z odzyskania pieniędzy od naszego Państwa po pół roku!
Twój wniosek był w pierwszej setce, co ma powiedzieć człowiek mający wniosek nr 8000?!
Że w teorii dostałby pieniądze za 40 lat? Gdy program będzie jedynie przez 2 lata?

xplde

Posiadacz elektryka
Nie do końca tak fajnie! Choć szczere gratulacje z odzyskania pieniędzy od naszego Państwa po pół roku!
Twój wniosek był w pierwszej setce, co ma powiedzieć człowiek mający wniosek nr 8000?!
Że w teorii dostałby pieniądze za 40 lat? Gdy program będzie jedynie przez 2 lata?
Niestety, przy tym tempie rozpatrywania wniosków i ogólnej biurokracji może być trudno, szybko uzyskać dotację. Jest to zabawa dla cierpliwych. Nie napisałem, że fajnie tylko - jest nadzieja. I tego się trzymajmy. Nie wiem jak to będzie rozwiązane.

Najnowsze dyskusje