Nie dajcie sie nabrać na: "Tesla najbardziej śmiertelną marką na miliard przejechanych kilometrów"

Powoli do nas dociera news z połowy listopada gdzie iSeeCars stwierdziło, że Tesla jest producentem aut gdzie ludzie najczęściej umierają w wypadku na 1 miliard przjechanych km. A Model Y jest na 6 pozycji że wszystkich aut w badaniu

Problem w tym, że iSeeCars wzięło sobie prawdziwe dane o wypadkach z NHTSA, ale przebiegi danego modelu auta oszacowało ze swojej bazy aut używanych. (To jak szacowanie ile przebiegu ma Passat z Niemiec na OLX).

Wszyscy anty-EV to łyknęli bo teza im pasowała ale liczb za bardzo nie ma komu sprawdzić.

Lars Moravy, VP of Vehicle Engineering at Tesla podał, że Model Y przjechał ponad 7 miliardów kilometrów i przy ilości wypadków z NHTSA to go plasuje na 2.8 śmierci na miliard km czyli zupełnie przecietnie lub nawet ponizej średniej. Tą informację rownież brałbym z dozą niepewności bo info z Twittera i Lars mógł podać zawyżony przebieg aut.

W każdym razie iSeeCars opowiedziało bajkę bez pokrycia faktami lub rzetelnymi danymi.

Źródła:
https://www.reddit.com/r/electricvehicles/comments/1gyznda

Bronek

Pionier e-mobilności
Można się z tym zgodzić , bo np. w UK dużo się Tesli sprzedaje i właśnie coś tam uchwalili o możliwości eutanazji . To może kupują Ci, co sie zdecydowali odejść ?
Po brexicie ich pewnie chętnych na odejście przyrosło ?
"Śmiertelność" marki potwierdza również fakt wykorzystania widoczny na zdjęciu.
Zresztą wódka i fajki też zabijają a 30% jara i 3/4 pije.
Jest tryb Camping to ....?

Piszę do Muska on Tryb Funeralny

1000000725.png

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
Ja bym się może spodziewał że Tesle mają więcej śmierci ale nie dlatego że są mniej bezpieczne ale dlatego że jak widzę na YT co nimi ludzie odpierniczają czasem to się zastanawiam czy YT to nowy napęd selekcji naturalnej.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Te raporty wszystkie sa bardzo ciekawe jak ten o awaryjności na podstawie badań technicznych. Dane w jakis sposób mają sens ale przedstawiane w tytułach artykułów wnioski już niekoniecznie.

Patrząc na listę w tym zestawieniu to many na niej 2 rodzaje aut, albo jakieś zwykle auta które rzeczywiście moga być mniej bezpieczne albo auta szybkie np Corvette, Porsche, Camaro. No i ciekawe do której grupy należy Tesla ;) Ja byłbym w stanie uwierzyć że na kazdy km w Tesli częściej ktoś umiera ale wydaje mi się że ten parametr podbija moc auta. Nie trudno o niebezpieczne zdarzenie drogowe gdy auto niemal teleportuje sie z jednego miejsca w drugie na drodze.

Pabloss

Posiadacz elektryka
No nie wiem - jeden artykuł (sam nie wiem czy prawdziwy, obiektywny). Jednak testy NCAP i doniesienia dotyczące bezpieczeństwa Tesli mówią zupełnie co innego. Ale może to jest tak jak z płonącymi elektrykami. Prawda jest zupełnie inna niż przedstawiają to niektórzy.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Wczoraj Pertyn wrzucił test w którym twierdzi ze Tesla choc jest świetnym samochodem to jest narowista i nie kazdy sobie z nią poradzi, przez min. bardzo dużą czułośc kierownicy w porównaniu z innymi samochodami

Michal

Moderator
Wczoraj Pertyn wrzucił test w którym twierdzi ze Tesla choc jest świetnym samochodem to jest narowista i nie kazdy sobie z nią poradzi, przez min. bardzo dużą czułośc kierownicy w porównaniu z innymi samochodami
Peteyn jako specjalista od narowistosci 😂😂🤣
Ja nie wiem kto tego gościa ogląda, jak on sam nazwał kanał, że ględzi.

Last edited: