Niedługo wzrost cen TMY w USA

Michal

Moderator

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Kibicuję żeby już nie taniały 🙃

kubatar

Pionier e-mobilności
Podwyżki ogłoszone też w EU o €2k.
Wg mnie to jedynie dobra mina do złej gry. Podaż aż tak bardzo nie spadła natomiast z popytem gorzej bo świadomi czekają na odnowiony model Y.
Koszty energii, baterii, surowców spadają. Ktoś może powiedzieć że wzrosły koszty transportu przez konieczność opływania Afryki ale to nie ta skala żeby równoważyć kwestię spadków cen ze zdania poprzedniego.
Próbują dotrwać do wprowadzenia odświeżonego modelu Y i przeciwdziałać takim informacja jak ta która ogłosił ostatnio Wells Fargo dot prognozy spadków wycen akcji.

Attachments

• Screenshot_20240316_183737_X.jpg
    Screenshot_20240316_183737_X.jpg
    124,1 KB · Liczba wyświetleń: 31
  • Screenshot_20240316_183611_X.jpg
    Screenshot_20240316_183611_X.jpg
    632,6 KB · Liczba wyświetleń: 31

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Pewnie podniosą. Ale to chodzi o coś innego. Znaczy o to samo co zawsze.
Jeśli chodziło by o pieniądz, koszty czy coś w tym stylu. Zwyczajnie było by ciach i od dziś cena wyższa.

Natomiast informowanie, że za 2 tyg. podniosą ceny to znaczy, że chcą zwiększyć sprzedaż tu i teraz. :)
A podniesienie ceny nie będzie trwałe.

Ruch przyśpieszający decyzję dla niezdecydowanych. Badają popyt.

piotr_ev

Fachowiec
podniosą i u nas w Polsce. Tak myślę, że chodzi głównie o to, aby spróbować zlikwidować "Osborne effect" przy model Y i oczekiwaniach na dalsze spadki cen lub oczekiwania na refresh.

piotr_ev

Fachowiec
Podnieśli, ale podwyżki ominęły LR.
niestety Polska się nie uchowała (tak jak myśleli co niektórzy, że podwyżki ominą PL).
Podejrzewam, że jeszcze trochę i przyjdzie czas na podwyżkę Long Range.
Myślę, że to ostatni dzwonek dla tych który zastanawiają się nad teslą w promocyjnych cenach.

kubatar

Pionier e-mobilności
niestety Polska się nie uchowała (tak jak myśleli co niektórzy, że podwyżki ominą PL).
Podejrzewam, że jeszcze trochę i przyjdzie czas na podwyżkę Long Range.
Myślę, że to ostatni dzwonek dla tych który zastanawiają się nad teslą w promocyjnych cenach.
Bo przyjadą Niemcy i wykupią😂
Zaraz się zaczną rabaty i wrócimy do punktu wyjścia jak nie niżej. Świadomi klienci czekają na nowy model i popyt już nie jest taki wysoki żeby dyktować warunki. Te działania Tesli to jedynie badanie poziomu.