Niro EV po roku

pbr

Zadomawiam się
Czy sprawdzał. Może ktoś po roku degradacja baterii?
OBD mówi 100%, a na lepszy test to musiałbyś jadać 80-90km/h zjechać całą baterię a potem ją naładować i policzyć ile faktycznie przy danym spalaniu bateria oddała i przyjęła. Natomiast nawet jakby po roku coś wyszło to raczej byłby to błąd pomiarowy. Tu * bo jakby ktoś cały rok ładował się tylko na DC to może rzeczywiście coś by wyszło, ale z drugiej strony jak ktoś się chce ładować tylko na DC to nie kupuje Niro ;)

Olecki

Pionier e-mobilności
L+ HP perła biala z początku czerwca. KIa specjalnie chyba wstrzymała zamówienia po niskiej cenie, bo sa osoby co zamawiały w grudniu i od kwietnia jeżdza. Wiec nie opłacało im sie sprzedawac w tej kasie i liczyli ze zrezygnuje. A Mariano wział auto z produkcji( je zrezygnowałem z tych aut bo miało być tak samo szybko, a okazało sie 1.5 roku prawie) Cena mnie trzyma bo po dopłącie za 160k nawet wersji M nie kupie.
Ja mam dokładnie L+HP zamówioną chyba 6 czerwca i odebrałem ją równo po 3 miesiącach. Tylko że brałem właśnie auto z produkcji - sprzedawca miał listę co się tam znajduje i odradzał mi zamawianie spoza listy bo twierdził że to minimum 6 miesięcy a pewnie i dłużej.

dsc

Zadomawiam się
Mi też niedługo (za ok. 6 tygodni) stuknie roczek z kijanką, to wrzucę i swoje statsy. A ktoś może polecić konkretne OBD do ściągania takich danych? Najlepiej link do sklepu albo aukcji. Czy to w zasadzie wszystko jedno?

• Like
Reactions: pbr

pbr

Zadomawiam się
Mi też niedługo (za ok. 6 tygodni) stuknie roczek z kijanką, to wrzucę i swoje statsy. A ktoś może polecić konkretne OBD do ściągania takich danych? Najlepiej link do sklepu albo aukcji. Czy to w zasadzie wszystko jedno?
Z tego co ja się dowiadywałem to do ściągania danych to wszystko jedno, jak chcesz dane na żywo to trzeba coś z BT4.0 LE, no a jak chcesz wysyłać to już zupełnie inna półka :) Ja kupiłem Vgate iCar Pro BT4.0

Olecki

Pionier e-mobilności
Ja kupiłem Vgate iCar Pro BT4.0
Też takiego zakupiłem kiedyś dla siebie i w zeszłym tygodniu jeszcze zamówiłem jednego z AliExpress dla znajomego - były za 65 zeta ale z promocjami i kuponami można było zejść do mniej więcej 50

electricar

Zadomawiam się
Też takiego zakupiłem kiedyś dla siebie i w zeszłym tygodniu jeszcze zamówiłem jednego z AliExpress dla znajomego - były za 65 zeta ale z promocjami i kuponami można było zejść do mniej więcej 50
auta za 2 stówy a wy liczcie 15 zł na OBD zeby było tańsze z aliexpress?? hehehe :) nie czepiam sie tylko jest to zabawne :)

elektryk

Pionier e-mobilności
auta za 2 stówy a wy liczcie 15 zł na OBD zeby było tańsze z aliexpress?? hehehe :) nie czepiam sie tylko jest to zabawne :)
To nie jest zabawne tylko rozsądne, każda przedsiębiorcza osoba umie liczyć koszty, zwłaszcza koszty eksploatacji.

Zazwyczaj osoby, które pieniędzy nie mają, albo im się "trafiły" myślą że pieniądze należy wydawać bez patrzenia na marżę sprzedawcy.

Duża część społeczeństwa mogłaby wyjść z biedy gdyby przestała kupować w Lewiatanie, a zaczęła patrzyć na cenę - w skali roku to się robią już spore kwoty.

electricar

Zadomawiam się
idac tym tokiem to zamiast ubrań można zrobic ubranie z lisci jak tubylcy w afryce, bo po co przepłacać?? albo zamiast niro ev mozna kupić fiata uno za 3k w lpg i co 2 lata wymieniać i bedzie taniej niż elektryk za 200k. Jest cos takiego jak wygoda( po to sie pracuje zeby moc wydac cześć kwoty na swoje potrzeby ). Takie rzeczy to moga pisać na forum wspomnianego Fiata UNO, a nie na forum gdzie ceny aut zaczynaja sie od kwot niedostepnych dla zwykłego polaka..

elektryk

Pionier e-mobilności
idac tym tokiem to zamiast ubrań można zrobic ubranie z lisci jak tubylcy w afryce, bo po co przepłacać?? albo zamiast niro ev mozna kupić fiata uno za 3k w lpg i co 2 lata wymieniać i bedzie taniej niż elektryk za 200k. Jest cos takiego jak wygoda( po to sie pracuje zeby moc wydac cześć kwoty na swoje potrzeby ). Takie rzeczy to moga pisać na forum wspomnianego Fiata UNO, a nie na forum gdzie ceny aut zaczynaja sie od kwot niedostepnych dla zwykłego polaka..
To nie tak, kupuję drogie zabawki, elektronikę, samochody, itd. Ale kupuje je z minimalną marżą sprzedawcy, bo ten sam towar można kupić taniej. Należy eliminować wszystkich pośredników nie wnoszących wartości z łańcucha dostaw, żeby optymalizować koszt zakupu.

Olecki

Pionier e-mobilności
Na allegro dokładnie ten sam model kosztuje około 130 więc to nie jest różnica kilku złotych. A jak można coś kupić taniej to dlaczego nie - zawsze zostanie na kilka innych gadżetów.
rozumiem jednak że Ty lubisz płacić za dokładnie ten sam produkt dwa razy więcej bo masz po prostu taki kaprys? To dlaczego nie poprosiłeś sprzedawcy żeby na zamówieniu Niro wpisał cenę 300k, stówka w tą czy w tamtą, co za różnica.

elektryk

Pionier e-mobilności
bez jaj Panie, porównujesz 100k do 15 złotych...
Jakby to wytłumaczyć, poczytaj historię ludzi typu Ingvar Kamprad (założyciel Ikea), dla takich osób ważniejsze jest oszczędzić wiele razy 15 zł, niż raz 100k. Oczywiście ten przykład z 100k jest przerysowany, ale chodzi o zasadę, że suma małych oszczędności daje dużą oszczędność.

Olecki

Pionier e-mobilności
bez jaj Panie, porównujesz 100k do 15 złotych...
Porównuje 50-130 z 200k-300k. Jakbyś kiedyś popracował na jakimś kierowniczym stanowisku to byś się nauczył liczyć oszczędności w procentach bo z tego robi się skala - więc na tego typu zakupach zaoszczędzisz więcej niż na jednorazowych 'strzałach', kwestia czasu.

electricar

Zadomawiam się
Strać godzinę na porównywaniu i szukaniu 1 produktu za 15zl czy czasem aliexpres czy allegro czy xingxiong zrobi 15 zł taniej jak przeliczysz rabaty na 8 stronach. Gdzie koszt 1 godziny pracy to srednio 70 zł. Interes życia. Ale panieee najtaniej kupiłem i oszczędziłem 15 zeta. Rzuć to korpo bo jak ty chcesz takie analizy robić za 15 zeta to właśnie nad tobą ktoś ma coś nie halo z głową.

Jacek EV

Nowy na Forum
Panowie, utrzymamy poziom i kulturę dyskusji. Wtedy rozmawia się dużo przyjemniej. Sam też nie lubię przepłacać. Bez względu na to czy 10k czy 15 zł bo to bez sensu. Jak jestem na wakacjach albo festiwalach to na to nie patrzę ale jak mam możliwość nie przepłacać to tego nie robię. Pozdrawiam.