ad3 też miałem - wymieniłem baterię w Immo i pomogło, poza tym zero problemów.To ja może dorzucę moje przeżycia. Akurat przedwczoraj minęły 2 lata od wyjazdu Niro z salonu, 56kkm - byłoby dużo więcej, ale o tym poniżej.
1. Po kilometrze od wyjazdu z salonu komunikat o niskim ciśnieniu w oponach, ciśnienie 1,4-1,6 bara, diler nie dopilnował tego przy wydaniu samochodu. OK, drobiazg, ale pierwszy taki przypadek przez 17 lat kupowania nowych samochodów.
2. Po ok. 500 km komunikat o błędzie systemu elektrycznego pojazdu. Wielokrotne, nieskuteczne próby diagnostyki, sprawa „zakończona” lawetą 300 km od domu przy przebiegu ok. 5000 km. Wcześniej samochód wielokrotnie przerywał ładowanie, co było zgłaszane w ASO. 7 tygodni oczekiwania na wymianę ICCU. 5,5kkm samochodem zastępczym, otrzymanym po interwencji w centrali Kia, Soul EV.
3. Dziwne pikanie przy wsiadaniu do samochodu. Nieskuteczna diagnostyka u dilera. Przy drugiej próbie diagnostyki wykryto problem z dilerskim montażem Immo QX. Naprawione.
4. ASO Siedlce podczas przeglądu nie potrafił wykonać przekładki kół przód/tyl (twierdzili, że felgi muszą zostać na swoich miejscach i można przełożyć tylko opony - odmówiłem). Dopiero po interwencji centrali (po moim mailu) się to udało. Konieczna kolejna wizyta.
5. Uszkodzenie szyby, czas oczekiwania na nową 7 tygodni i kolejne 5,5kkm samochodem zastępczym (Merc EQA) - na szczęście zadziałał pakiet dilerski z PZU z nielimitowanym zastępczakiem.
6. Nietypowe dźwięki pochodzące z układu napędowego po przekroczeniu przebiegu 40kkm. Konieczne łącznie 4 wizyty w ASO. 3 diagnostyczne i jedna w celu wymiany komponentów. Koszt cennikowy wg doradcy to 24kzł. Dzień po wymianie samochód zgłasza usterkę BMS. Samochód trafia na lawetę -> ASO. Samochód „naprawiony” następnego dnia - ponoć niedokładne odpowietrzenie układu chłodzenia po wymianie silnika / skrzynki redukcyjnej. Tydzień później w czasie jazdy przestaje działać ogrzewanie. Po zatrzymaniu, ogrzewanie wznawia pracę. Nie działa za to klimatyzacja, co odkryłem kilka dni później, ani zdalne sterowanie ogrzewaniem / chłodzeniem wnętrza. Został wymieniony cały (!) układ klimatyzacji, tj. 2 skraplacze, parownik, kompresor, jakieś rurki itd. Cennikowo ~40kzł (podejrzałem papiery w ASO) i kolejne 5 tygodni "na kołkach" i 4kkm zastępczakami (cee'd i EV6).
Tak poza tym, bardzo lubię mój samochód. Gdy działa.
Podłączony Carlinkit box z własną karta SIM, super sprawa yanosik w tle, Netflix YT na pełnym ekranie także w czasie jazdy dla pasażerów.
50k w rok, auto z wyprzedaży z 2023r z placu więc się troche wystało