NISSAN LEAF I ZAKUP WALLBOXA

irlandczyk007

Nowy na Forum
Witam serdecznie.Na początku bardzo dziękuje za wszelaką pomoc.
Poszukuje wallboxa do NISSAN LEAF 1 GEN
Niestety nie mam możliwości poprowadzenia nowej instalacji ze skrzynki gdyż to hata socjalna (nowa)

Na zewnątrz budynku znajduje się gniazdko które jest zabezpieczone bezpiecznikiem b20.Przekrój kabli to 2,5mm
Główny bezpiecznik to 80A w skrzynce.Instalacja w domu jednofazowa

Potrzebuje więc wallboxa który będzie tuż przed bramą na ogródek. Odległość od wallboxa do samochodu to około 8 metrów.

Bardzo dziękuję za pomoc gdyż ładowanie na szybkich jest masakrycznie drogie

Pozdrawiam

Hakun

Zadomawiam się
Kup EVSE 16 A i podepnij pod gniazdo campingowe niebieskie. Zwykłe gniazdka nie wytrzymają na stałe poboru 16A. Razem z samochodem dostałeś EVSE 10A może to Ci wystarczy?

Hakun

Zadomawiam się
Przede wszystkim: czy mówimy o Polsce i „naszych” gniazdkach?
Witam serdecznie.Na początku bardzo dziękuje za wszelaką pomoc.
Poszukuje wallboxa do NISSAN LEAF 1 GEN
Niestety nie mam możliwości poprowadzenia nowej instalacji ze skrzynki gdyż to hata socjalna (nowa)

Na zewnątrz budynku znajduje się gniazdko które jest zabezpieczone bezpiecznikiem b20.Przekrój kabli to 2,5mm
Główny bezpiecznik to 80A w skrzynce.Instalacja w domu jednofazowa

Potrzebuje więc wallboxa który będzie tuż przed bramą na ogródek. Odległość od wallboxa do samochodu to około 8 metrów.

Bardzo dziękuję za pomoc gdyż ładowanie na szybkich jest masakrycznie drogie

Pozdrawiam
U nas nie dają zabezpieczeń 80A na jednej fazie. Zacna uwaga.

ryba

Zadomawiam się
Do leafa 2jki Kupiłem ładowarkę jednofazową regulowaną 6-16A co daje max 3.6kw więc w noc spokojnie naładuje lefa 2jkę /ładowarka ktora dostalem z autem 10 A czyli jakies 2.2kw była ciut za wolna../ cena 950zł (wyjście type 2) . Nowe gniazdko do którego doprowadzona jest linia 3x 2.5 + przedłużacz z PRAWDZIWYM przekrojem 3x2.5 (5m jakieś 60 zł ) 5m ma kabel ładowarki.. po 4h ładowania z pelną moca bolce nawet sie nie zagrzały gdzie od farelki potrafiły się dobrze nagrzać (pewnie kable w środku 3x1 albo 3x 0.75) Pytanie czy potrzeba tak naprawde więcej.. W razie wypalenia styków gniazdka zawsze można kupić nowe..

nabrU

Moderator
Forumowy nick kolegi @irlandczyk007 plus informacja o zabezpieczeniu 80A sugeruje albo ROI albo NI więc dobrze by było aby kolega potwierdził dokładnie kraj.

Po drugie, jeśli to gniazdko na zewnątrz posesji to standardowy UK 3-pin 13A to wallboxa żadnego się tam nie podepnie, jedno co można z tym zrobić to dokupić taki 'granny charger' z kablem o długości 10m:

Rewelacyjnie to szybko nie będzie ładować (2.3kW), ale jak jakąś sensowną taryfę energetyczną weźmiesz (polecam Octopus - wbijaj na priv jak możesz się do nich przełączyć i chcesz zniżkę z polecenia ;)) to wyjdzie to znacznie taniej niż ładowanie na rapid chargerach.

Najlepiej by było jakbyś zapodał fotkę tego gniazdka co masz na zewnątrz domu.

ryba

Zadomawiam się
Gorzej jak się zapali zanim kupisz nową lub ubezpieczalnia się doszuka.
Kiedy jak napisałem przy prawdziwym kabelku 3x2.5 + nowym gniazdku toto nawet ciepłe sie nie robi.. (i gniazdko jest przystosowane do 16A) skąd więc miałaby ubezpieczalnia czegoś szukać? Pewnie jeśli kupimy chińskie 3x2.5 + gniazdko pamiętające czasy prl + aluminiowa instalacja też z prl pewnie ryzyko będzie spore.. Wiadomo układ będzie tak sprawny jak najsłabsze jego ogniwo...

nabrU

Moderator
Adam ma tu trochę racji.
Nie istnieje standardowe domowe gniazdko (czy to standardu CEE 7/3 czyli Schuko czy CEE 7/5 czyli takie jak w PL z bolcem) które jest przystosowane do CIĄGŁEGO poboru prądu o natężeniu 16A. Oczywiście grubość i jakość przewodu instalacji elektrycznej ma znaczenie, ale ja bym nie ładował pradem większym niż 10A niezaleznie od EVSE czy instalacji domowej.

ryba

Zadomawiam się
Adam ma tu trochę racji.
Nie istnieje standardowe domowe gniazdko (czy to standardu CEE 7/3 czyli Schuko czy CEE 7/5 czyli takie jak w PL z bolcem) które jest przystosowane do CIĄGŁEGO poboru prądu o natężeniu 16A. Oczywiście grubość i jakość przewodu instalacji elektrycznej ma znaczenie, ale ja bym nie ładował pradem większym niż 10A niezaleznie od EVSE czy instalacji domowej.
Czyli czytając standardowe informacje o gniazdku (prąd znamionowy 16A) Powinniśmy dodatkowo czytać dokładnie normy (kwestia ubezpieczeń i norm to trudna sprawa i zawsze ubezpieczyciel będzie chciał się wymigać - wiem) Jednak pytanie mam.. zakładając że z rozdzielni do gniazdka jest gruby kabek (instalacja wkuta w beton) a samo gniazdo jest na Ścianie (brak palnych materiałów w najbliższym otoczeniu) + samo gniazdo się nie grzeje ryzyko raczej jest znikome? (Nie jestem elektrykiem wolę zapytać)