No i jest kolejna podwyżka!

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
W Stanach też podwyżki czyli dolar słabnie?
Popyt bardzo ruszył w Europie, to jest sedno sprawy. Zaczęła się rewolucja mentalna pod sztandarem Elektromobilności.
No i inflacja na całym świecie…
Ruchy walutowe to w przypadku Tesli mniej istotny czynnik. Jak się ma taką marżę jak oni to wachania cenowe walut łatwo amortyzować.
Imho mylisz sie.
Zloty slabnie i jest to fakt.
W takiej NO czy DE ceny sa nadal te same.
Nie zmienia to faktu, ze ceny TM3 w PL byly/sa nadal atrakcyjne w porownaniu do innych rynkow.

solik

Pionier e-mobilności
Dodatkowo z uwagi na rezygnacje BMW z tak duzego rabatowania TM3 jest solidnym konkurentem np 3er ktore ze zblizonym wyposazeniem bedzie drozsze.

ELuk

Pionier e-mobilności
Imho mylisz sie.
Zloty slabnie i jest to fakt.
W takiej NO czy DE ceny sa nadal te same.
Nie zmienia to faktu, ze ceny TM3 w PL byly/sa nadal atrakcyjne w porownaniu do innych rynkow.
Ok.
To że PLN słabnie jest faktem.
Jednakże imho te wzrostowe ruchy cenowe Tesli nie wynikają z kursów walut tylko z trendu na wzrost popytu. Bo dlaczego istotnie podrożały TMS i TMX ? Dostępne w zasadzie tylko w USA.
Generalnie zaczyna się przekierowanie popytu na auta elektryczne.
Czyli jak Ktoś rozważa to nie ma co czekać.
I taki był kontekst rozważań. 👍

Boko

Fachowiec
No i czekalem, czekalem i sie doczekalem. Mialem wlasnie brac TM3 LR ale chcialem juz z dostawa na 2022 jak SR+ i Performance ( jeszcze trzeba odlozyc troche) a teraz dupa, kolejne 5 tys. do budzetu.

viallos

Pionier e-mobilności
Jak tylko pojawiło się info że w Stanach drożeje , plus Hertz, plus inflacja u nas i słaby złoty to natychmiast zamówiłem TM3 LR żeby się złapać na dopłaty.... jedyne czego nie przewidziałem to że podwyżka nastąpi tak późno .. spodziewałem się że będzie znacznie szybciej :)
Teraz spokojnie czekam aż dopłynie i na uruchomienie leasingów z dopłatami.
Jednak warto planować i przewidywać ruchy przeciwnika.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jednak warto planować i przewidywać ruchy przeciwnika.
Oby te "ruchy przciwnika" nie były frykcyjnymi! Te dopłaty wyglądają mi na takie, że wielu zostanie jednak wyr.. ch.
Jak zwykle załapią się zdeterminowani i idący na daleko posunięte kompromisy. Ale na szczęście nie ma z tym problemu bo liczy się w firmach i w domu ekonomia. Gorzej z tymi co zaspokajają jedynie swoje "fanaberie" i robią to dla samej przyjemności. Tu można cierpieć, bo trzeba polubić nie to co się chce a to co można .
Tak to jest , jak celem przedsięwzięcia, nie jest jego istota i co się głosi, a tylko samo w sobie głoszenie tego. Tzw propaganda. Dobre i to, za cztery lata mają się skończyć dodatkowe przywileje, to ciśnienie spadnie podobnie jak złoty. Oby tak nie było.

viallos

Pionier e-mobilności
Zgadzam się że to jest propaganda .. jeżeli jednak mogę na niej zaoszczędzić 27k to czemu nie. Jak się nie uda załatwić leasingu z dopłatami to najwyżej kupię za gotówkę i będę się bujał sam z wnioskami o dopłaty itp.