Boko
Fachowiec
Na jakiej podstawie tak sadzisz?Moim zdaniem w tym roku będzie jeszcze kolejne 5.000 zł podwyżki.
Na jakiej podstawie tak sadzisz?Moim zdaniem w tym roku będzie jeszcze kolejne 5.000 zł podwyżki.
1. ceny raczej nie spadnąNa jakiej podstawie tak sadzisz?
Ciągle nie rozumiem, czemu ludzie tymi rocznikami się tak przejmują? Elektryk to nie ICE gdzie wiek ma pomóc w ocenie stanu. W elektryku stan auta ocenia się prawie wyłącznie przebiegiem, a dokładniej stan baterii. Druga kwestia to, że Tesla daje na auto 4 lata gwaracji, to 2x dłużej niż producenci ICE.No i czekalem, czekalem i sie doczekalem. Mialem wlasnie brac TM3 LR ale chcialem juz z dostawa na 2022 jak SR+ i Performance ( jeszcze trzeba odlozyc troche) a teraz dupa, kolejne 5 tys. do budzetu.
Tutaj imho jest wg mnie duzy problem.2. popyt wzrasta, produkcja innych aut kuleje
Maluch rok mlodszy dluzej jezdzil nie zardzewialyCiągle nie rozumiem, czemu ludzie tymi rocznikami się tak przejmują? Elektryk to nie ICE gdzie wiek ma pomóc w ocenie stanu. W elektryku stan auta ocenia się prawie wyłącznie przebiegiem, a dokładniej stan baterii. Druga kwestia to, że Tesla daje na auto 4 lata gwaracji, to 2x dłużej niż producenci ICE.
Mnie do przesunięcia odbioru tylko skłaniały te sygnały o powiększeniu baterii w SR+ o 5kWh i wygląda, że dopiero auta w 2022 będą ją miały a ja odebrałem auto pod koniec sierpnia więc musiałbym czekać 6 miesięcy na większa baterie dalej się telepiąc spalinówką.
Tesla odskoczyla wszystkim, glownie tez z powoeu dostepu do baterii, maja podpisane duze kontrakty a fabryki dla innych producentow dopiero sie buduja.Mi sie wydaje, ze slabosc konkurencji jest glownym czynnikiem podwyzek cen.
Tutaj imho jest wg mnie duzy problem.
Dla przykladu - realnym konkurentem dla TM3 jest BMW i4 - w przypadku zapisow dzis na to auto w Norwegii - termin dostawy Q1 2023.
Dealer mowil, ze zamowiono ponad 3000 sztuk stad takie odlegle terminy.
I tak sobie mysle, firma BMW klepie 2,5M aut rocznie i 3000 zamowionych EV przesuwa dostawy o 12-18 mies?, to jest smutne.
Klient zamamawiajacy TM3 LR+ dostaje ja w ciagu 4 tygodni a wersja Performance do odbioru za 3-4 mies.
Jesli to co piszesz ma odniesienie do Tesli to z tego samego powodu, Tesla nie powinna dawac ceny za samochod jaka daje:219 990, 249 990. A zamiast tego 220000 czy 250 000. Czemu nie daje? Chyba wszyscy wiemy. Psychologiczne oddzialywanie 9,90 jest inne niz 10zl. To samo sie tyczy rocznika…w 2031 to bedzie auto 10 letnie. Mimo ze z grudnia.Jak szukasz na rynku wtornym to zaznaczasz roczniki a nie roczniki i miesiace. Anyway… jest jak jest…czekalem to teraz mamCiągle nie rozumiem, czemu ludzie tymi rocznikami się tak przejmują? Elektryk to nie ICE gdzie wiek ma pomóc w ocenie stanu. W elektryku stan auta ocenia się prawie wyłącznie przebiegiem, a dokładniej stan baterii. Druga kwestia to, że Tesla daje na auto 4 lata gwaracji, to 2x dłużej niż producenci ICE.
Mnie do przesunięcia odbioru tylko skłaniały te sygnały o powiększeniu baterii w SR+ o 5kWh i wygląda, że dopiero auta w 2022 będą ją miały a ja odebrałem auto pod koniec sierpnia więc musiałbym czekać 6 miesięcy na większa baterie dalej się telepiąc spalinówką.
Nerki chyba po więcej chodząmusze jeszcze jedna nerke sprzedac aby pokryc podwyzke