Nowa instalacja 8,1 kWp z bankiem energii 10 kWh, podsumowanie 12 dni

STMS

Pionier e-mobilności
A jak wyglądają przesyły w poszczególnych taryfach? Przy banku energi to głównie przesył jest kosztem, oczywiście poza samym kosztem całej fotowoltaiki.

A skąd te ceny bo nie mogę znaleźć źródła?
G11 w Energa wychodzi 1,31 BRUTTO za kWh za wszystko pow. limitu 3 000 > prąd, przesył i te wszystkie inne pierdoły na fakturze

aby instalacja się zwróciła z ujęciem inflacji musiałbym rocznie zużywać sporo pow 10 000 kWh

Michal

Moderator
10 MWh łatwo zużyć.
Samo auto przy 20 000 km przebiegu rocznie to jakieś 4 MWh + ciepła woda z boilera elektrycznego 1-2 MWh + pompa Ciepła do ogrzewanie domu 4 MWh + pierdoły w domu 2 MWh.

adamusek

Posiadacz elektryka
Jestem na starych zasadach. Założenie magazynu, to przejście na net-billing.
Ja również, przecież można dołożyć magazyn i pozostać na starych zasadach.

STMS

Pionier e-mobilności
10 MWh łatwo zużyć.
Samo auto przy 20 000 km przebiegu rocznie to jakieś 4 MWh + ciepła woda z boilera elektrycznego 1-2 MWh + pompa Ciepła do ogrzewanie domu 4 MWh + pierdoły w domu 2 MWh.
ja ogrzewanie wody i CO mam z gazu

poza tym prąd z samochodu wrzucam w koszty a to dodatkowe 17,9 % ceny zaoszczędzone w podatku dochodowym i zdrowotnej [bo 75 % w koszty wchodzi kwoty]

instalacji domowej w koszty firmy nie wrzucę a kasę muszę wydać tu i teraz przy inflacji pow 10 % i nie zapowiada się sporo niższa przy zapędach socjalnych polityków

marco_25

Pionier e-mobilności
Jestem zadowolony, będę bardziej jak dotacja będzie na koncie :)

Od 12 sierpnia produkcja 426,50
Autokonsumpcja na poziomie 33 %.
Oddałem do sieci 267,60 z czego Tesla wypiła może z 100, czyli 167 kw. (Tesla jest poza licznikiem)
Gratuluje pomysłu i ralizacji 👏. Trzymam kciuki za jeszcze lepszą optymalizację po wprowadzeniu taryf dynamicznych(y) Każda decyzja jest obarczona ryzykiem szczególnie w obecnym klimacie politycznym. Tym bardziej nawet mały krok który zmniejsza zależność od nastroju władzy jest wart pochwały. Brawo Ty ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Dla starych prosumentow nie ten czas jeszcze aby wchodzić w magazyn i zmieniac rozliczenia

10 MWh mam produkcji z 9,8kwp
Ok 5 do 6 MWh zużywa PC i resztę przepali Tesla .
Prądu dokupuję za ok 4700 zł /rok (2022) gdzie PC była od jesieni, wcześniej gaz.
Patrząc na kiepską sierpniową produkcję, jest najgorsza od 4 lat, oceniam że tylko letni kwartał z nadmiarem produkcji da do magazynu z max 3 mWh, które zeżre jeszcze na jesien tego roku
Ale n płacąc rocznie, nawet 6000zł za energię i w sumie też za paliwo do auta, to magazyn dla mnie o skutecznej pojemności bylby do rozważenia, ale jako ucieczka z kasą i to 20 lat temu a nie teraz.
Jest teraz tak niestabilnie i tak nie można ufać władzy , iż wolę przepić albo kupić Cyber Trucka.
Ale dla nowych oświeconych Git Planetą, to chyba jedyne wyjscie?

Last edited:

Michal

Moderator

nnnnn

Pionier e-mobilności
G11 w Energa wychodzi 1,31 BRUTTO za kWh za wszystko pow. limitu 3 000 > prąd, przesył i te wszystkie inne pierdoły na fakturze

aby instalacja się zwróciła z ujęciem inflacji musiałbym rocznie zużywać sporo pow 10 000 kWh
1.31 brutto w 2023 czy 2024?

W moim przypadku również 10MWh nie jest wyczynem, 2 auta BEV i PHEV, plus dom, to 8-9MWh przy oszczędnym gospodarowaniu prądem.

STMS

Pionier e-mobilności
1.31 brutto w 2023 czy 2024?

W moim przypadku również 10MWh nie jest wyczynem, 2 auta BEV i PHEV, plus dom, to 8-9MWh przy oszczędnym gospodarowaniu prądem.
w 2023 - w 2024 spodziewa się takiej ceny z uwzględnieniem rzeczywistej inflacji