Nowa instalacja 8,1 kWp z bankiem energii 10 kWh, podsumowanie 12 dni

wiktor

Posiadacz elektryka
Jak u Was sprawdza się system rozliczeń prądu na podstawie cen giełdowych? i czy da radę to jakoś wpleść w tego typu obliczenia jakie ludzie robią w poprzednich postach?

daniel

Pionier e-mobilności
Podepnę sie pod temat, bo też właśnie stuknęło mi tyle i moce mam podobne.
7,65 kWp PV na GoodWe GW8KN-ET + 10,65 kWh Pylonforce H2

@ducarider Jaki masz falownik i ile tego backupu? Ten, który mam ja, daje max 3kW/fazę przed wrzuceniem przeciążenia. Mam większość domu na tym oprócz piekarnika, mikrofalówki, zmywarki, klimatyzacji, płyty indukcyjnej i ładowarki samochodowe. Pompa ciepła jest na backupie, ale tu trzeba optymalizacji, bo może wziąć do 3kW + grzałka 3kW i wtedy jest po backupie. No ale to będzie problemem tylko jak jest bez zasilania z sieci.
Jestem jeszcze ustawiony w trybie Forced Off-Grid żeby nie wysyłać nic do sieci, bo nie mam zmienionego licznika. To co nie zostanie zużyte na bieżąco lub nie wejdzie do baterii ucieka.

Tesla z mobilnego może się ładować 11A, przy 12A już czasem wywala przeciążenie. Podłączyłem też zmywarkę na próbę i wywala przeciążenie. Musi być jakaś wielka grzałka. Thermomix też ciągnie więcej i wywala obwód. Odkurzacz jest ok. Nie wziąłem zewnętrznego gniazdka na backup i to chyba był błąd, bo tam obciążeń nie ma wielkich, a nie musiałbym podłączać się teraz do gniazdka w domu i zostawiać otwartych drzwi. 😅

Wykresik z ostatnich 24h. Ten dołek przy 13 to ja próbujący złapać słońce do Tesli, ale zająłem się pracą, telefonami i nie zauważyłem jak przyszła chmura, więc bez sensu przelewałem z baterii do baterii.
Pik nocny to mój nowopodłączony WC, ale jak na złość auto nie potrzebuje ładowania, więc trwało to raptem parę minut.

1697220371999.png
1697220778487.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja się wahałem pomiędzy GoodWe i Deye, i Deye wygląda lepiej jeśli chodzi o przeciążenia. Wrzucaj jakie będą Twoje wrażenia z użytkowania.

daniel

Pionier e-mobilności
Z takich fotowoltaicznych przebojów jeszcze to "przewidująco" poprosiłem elektryka, żeby położyć przewody DC i pociągnąć na poddasze. Żeby nie robić rozróby w wykończonym domu potem.
Tylko, że mieliśmy tylko jeden zestaw. Czarny, czerwony i uziemienie. Na szczęście wszystkie panele weszły na jeden string, bo byłoby przeciąganie i rycie w ścianach.
Jak robicie coś takiego to pomyślcie czy nie chcecie dwóch stringów.

ducarider

Posiadacz elektryka
Podepnę sie pod temat, bo też właśnie stuknęło mi tyle i moce mam podobne.
7,65 kWp PV na GoodWe GW8KN-ET + 10,65 kWh Pylonforce H2

@ducarider Jaki masz falownik i ile tego backupu? Ten, który mam ja, daje max 3kW/fazę przed wrzuceniem przeciążenia. Mam większość domu na tym oprócz piekarnika, mikrofalówki, zmywarki, klimatyzacji, płyty indukcyjnej i ładowarki samochodowe. Pompa ciepła jest na backupie, ale tu trzeba optymalizacji, bo może wziąć do 3kW + grzałka 3kW i wtedy jest po backupie. No ale to będzie problemem tylko jak jest bez zasilania z sieci.
Jestem jeszcze ustawiony w trybie Forced Off-Grid żeby nie wysyłać nic do sieci, bo nie mam zmienionego licznika. To co nie zostanie zużyte na bieżąco lub nie wejdzie do baterii ucieka.

Tesla z mobilnego może się ładować 11A, przy 12A już czasem wywala przeciążenie. Podłączyłem też zmywarkę na próbę i wywala przeciążenie. Musi być jakaś wielka grzałka. Thermomix też ciągnie więcej i wywala obwód. Odkurzacz jest ok. Nie wziąłem zewnętrznego gniazdka na backup i to chyba był błąd, bo tam obciążeń nie ma wielkich, a nie musiałbym podłączać się teraz do gniazdka w domu i zostawiać otwartych drzwi. 😅

Wykresik z ostatnich 24h. Ten dołek przy 13 to ja próbujący złapać słońce do Tesli, ale zająłem się pracą, telefonami i nie zauważyłem jak przyszła chmura, więc bez sensu przelewałem z baterii do baterii.
Pik nocny to mój nowopodłączony WC, ale jak na złość auto nie potrzebuje ładowania, więc trwało to raptem parę minut.

View attachment 13810
View attachment 13811
Cześć, przede wszystkim musisz podłączyć gniazdo ładowania poza baterią.

daniel

Pionier e-mobilności
Cześć, przede wszystkim musisz podłączyć gniazdo ładowania poza baterią.
Tak normalnie mam, ale chciałem się wpiąć w fotowoltaikę, żeby doładować samochód zamiast baterii. Tylko się zagapiłem.