Podepnę sie pod temat, bo też właśnie stuknęło mi tyle i moce mam podobne.
7,65 kWp PV na GoodWe GW8KN-ET + 10,65 kWh Pylonforce H2
@ducarider Jaki masz falownik i ile tego backupu? Ten, który mam ja, daje max 3kW/fazę przed wrzuceniem przeciążenia. Mam większość domu na tym oprócz piekarnika, mikrofalówki, zmywarki, klimatyzacji, płyty indukcyjnej i ładowarki samochodowe. Pompa ciepła jest na backupie, ale tu trzeba optymalizacji, bo może wziąć do 3kW + grzałka 3kW i wtedy jest po backupie. No ale to będzie problemem tylko jak jest bez zasilania z sieci.
Jestem jeszcze ustawiony w trybie Forced Off-Grid żeby nie wysyłać nic do sieci, bo nie mam zmienionego licznika. To co nie zostanie zużyte na bieżąco lub nie wejdzie do baterii ucieka.
Tesla z mobilnego może się ładować 11A, przy 12A już czasem wywala przeciążenie. Podłączyłem też zmywarkę na próbę i wywala przeciążenie. Musi być jakaś wielka grzałka. Thermomix też ciągnie więcej i wywala obwód. Odkurzacz jest ok. Nie wziąłem zewnętrznego gniazdka na backup i to chyba był błąd, bo tam obciążeń nie ma wielkich, a nie musiałbym podłączać się teraz do gniazdka w domu i zostawiać otwartych drzwi. 😅
Wykresik z ostatnich 24h. Ten dołek przy 13 to ja próbujący złapać słońce do Tesli, ale zająłem się pracą, telefonami i nie zauważyłem jak przyszła chmura, więc bez sensu przelewałem z baterii do baterii.
Pik nocny to mój nowopodłączony WC, ale jak na złość auto nie potrzebuje ładowania, więc trwało to raptem parę minut.
View attachment 13810
View attachment 13811