Nowa nawigacja 2021

Bronek

Pionier e-mobilności
Nowe mapy, ale z wygladu stare i soft 2021.4.15.6.
Więc tak : 110 km po mojej testowej S6 Kołobrzeg - Koszalin wschód w obie strony:
-zero fanotomowych zwolnień ( pierwotnie było ok 6ciu w tym na początku były nawet ostre, potem łagodniały z czasem i było ich mniej ( z dwa?) )
-wróciła mi propozycja zmiany pasa z powrotem a czasem też na wjazdach/zjazdach. sama nie zmieniła ani razu ale nie bylo za bardzo kogo wyprzedzać, musiał bym jechać co najmniej 40-50 km szybciej niż ograniczenie.
- straciłem bezpowrotnie, chyba te swoje długie czasy bez prośby o dotkniecie kierownicy
- nie ma już dwóch skrzyzowań na których chciała zjezdżać na "starą drogę"
- prędkości są prawidłowe, czytanie znaków jest dobre
- ze 130 km/h w zjazd, najpierw zwalnia do ok 90 i zjeżdża o wiele mniej agresywnie, prawie jak ja.
PS.
Jechałem 129km/h ( dozw. 120/h) - jako prawie jedyny. Wszystkie dostawczaki mnie wyprzedziły, ja wyprzedziłem z może 2-3 TIRy i 3 osobowe. Sam przekraczając o 9 km/h byłem jednym z najwolniejszych.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
" nowe mapy" to pojęcie umowne, bo satelitarne to Google z 2019r. czyli jadę po nowej drodze z już aktualnymi prędkościami itp ale na ekranie widze stan z 2018/19 roku. czyli jadę po drodze w budowie. Widok satelitarny! Ale Tesla już wie że są skończone
Wersja map jest na ekranie tabletu
Empirycznie, nie mam juz 50 km/h tam gdzie jest 80 km/h. FSD proponuje wyprzedzanie tam gdzie tego nie robiło. Znikneły zwolnienia fantomowe w miejscach wiaduktów nowowybudowanych.
tempFileForShare_20210504-163444_copy_1024x678.jpg

danielm

Pionier e-mobilności
zazdroszcze. co do wyglądu to zgaduje że tak po prostu wygląda mapa satelitarna googla i w telefonie będzie podobnie, bo te mapy są online wczytywane za każdym razem

Bronek

Pionier e-mobilności
Dziwne bo Google na moje oko pokazuje widok z 2018/19r ??
Geoportal z lata 2019r
Wydaje sie, że Goolgle korzysta z tych samych lotniczych zdjęć. Tylko je później wprowadza?
Na zdjeciach porównanie to co ma tesla i Google i Geoportal.
( Budowa Galerii Karuzela pod Kołobrzegiem)
Pomimo niby nawigacyjnych danych z 2021r, to widok w Tesli jak na górnym zdjęciu. Dolne to 2020r a teraz jest jeszcze inaczej.

20210508_224205-COLLAGE_copy_768x768.jpg

Last edited:

kaziwich

Posiadacz elektryka
Jesli tylko widok satelitarny jest stary, to bez znaczenia, bo nie jest w ogole wykorzystywany. Poza tym skoro jest sciagany online, to sie moze zmienic bez aktualizacji w tesli.
Czy te fantomy miales zawsze powtarzalne w tych miejscach?

Bronek

Pionier e-mobilności
Jesli tylko widok satelitarny jest stary, to bez znaczenia, bo nie jest w ogole wykorzystywany. Poza tym skoro jest sciagany online, to sie moze zmienic bez aktualizacji w tesli.
Czy te fantomy miales zawsze powtarzalne w tych miejscach?
Wiadomo, że satelita to nakladka upiększająca.
Fantomy były zawsze w tych samych miejscach ( górki z wiaduktem i same wiadukty+ wielkie czarne ledowe banery ale nie dzialające)
I to na przestrzeni ok 1,5 roku sie zmienialo na lepsze.
Oslabły dohamowania, potem zmalała ilość, nastepnie raz były a raz nie i to delikatne.
Wczoraj nie odczułem zadnego poza zwolnieniem przy jednym ze zjazdów, gdzie zignorowałem propozycje zmiany pasa.
( nie na wszystkich aczkolwiek niemal identycznych to proponuje)

Ograniczm się z opinią tylko to tego wycinka polskich dróg

Bronek

Pionier e-mobilności
Drugi przejazd ta samą trasą i wszystko co wyżej się potwierdzilo z kilkoma spostrzeżeniami.
Zjazd Koszalin Wschód to "zjazd roboczy" - po prostu koniec trasy, a znaki obniżające prędkość są na tablicach 100 potem 80 i chyba 60 czy 40? Tesla tego nie widzi - zapierdziela dalej te swoje 120+ 10km/h. Nie wiem jakby to wygladało bo pas sie kończy plastikowymi " w barwach Narodowych" modulami itd.
Zjechała mi też inaczej z drogi S6. Wczoraj z 130 obnizyła do 90 i potem w zjazd tak po 1/3 przejechania obok.
dzisiaj 130 kmh i zajzd z leciutkim tylko zwolnieniem na jego początku potem szybko, aż strach i całkiem mocne dohamowanie przed ślimakiem.
No i to co u nas częste: Zła ocena lub jej brak gdy na pasie lewym ktoś zapierdziela jak wariat a my te swoje marne 130 (+10 ponad ograniczenie), a Tesla bierze sie za wyprzedzanie auta wolniejszego pakując się przed idiotę i robi z nas kretyna. ;-)
Oczywiście możemy tego manewru nie zaakceptować, ale gdyby było to FSD to mamy z tyłu wkurw... nego barana.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Z tym wymuszeniem pierszenstwa - myslisz ze to kwestia tego, ze kamery skierowane do tylu nie maja wystarczajacego zasiegu czy soft fsd po prostu nie korzysta z tego prawidlowo?
Takze zaliczylem kilka razy taka wpadke. Lipa jest tez w druga strone, czyli kiedy jedziesz prawym pasem i z prawej jest wlot na twoj pas ruchu. Jedziesz zrelaksowany i pojawia sie auto, ktore za chwile bedzie chcialo wlaczyc sie do ruchu, ale nie zajezdza tobie drogi, a tesla daje po heblach jakby prewencyjnie. Ci z tylu pewnie tez wkur…ni.

Najnowsze dyskusje