Nowa nawigacja 2021

Bronek

Pionier e-mobilności
Podobnie jak Teslafi, Teslascope też umożliwia autoryzację tokenem bez podawania loginu/hasła Tesli.
Ale zgdonie z teorią spiskową muszą wejść w Twoje auto (konto) bo inaczej nie właczysz klimy i nie odczytasz danych no i do tego im za to płacę

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Ale zgdonie z teorią spiskową muszą wejść w Twoje auto (konto) bo inaczej nie właczysz klimy i nie odczytasz danych no i do tego im za to płacę
Nie. Token daje dostęp tylko do danych i funkcjonalności dostępnych w API Tesli. Nawet jeśli ten token wycieknie, złoczyńcy będą mieli taki dostęp do samochodu, na jaki pozwala API. Da się z tokenem zlokalizować i odblokować samochód, ale nie da się go uruchomić lub zmodyfikować danych na koncie.

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
czemu wyciąłeś bezpieczne logowanie tokenem?
View attachment 1048
zresztą logowanie jest niepotrzebne, żeby sprawdzić informacje, o których mówił T35LA

straszysz wrażliwych użytkowników :)
Wyciąłem bo pierwsza opcja w ogóle nie powinna być dostępna. Pamiętam swego czasu jak jakiś serwis do szybkich płatności pozwalał na szybki przelew po podaniu loginu i hasła do swojego banku. To ten sam poziom jak dla mnie.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Nie. Token daje dostęp tylko do danych i funkcjonalności dostępnych w API Tesli. Nawet jeśli ten token wycieknie, złoczyńcy będą mieli taki dostęp do samochodu, na jaki pozwala API. Da się z tokenem zlokalizować i odblokować samochód, ale nie da się go uruchomić lub zmodyfikować danych na koncie.
Token traci tez waznosc automatycznie (chyba po 45 dniach) albo mozesz go w kazdej chwili ręcznie unieważnić.
Nie wyobrazam sobie jak mozna podawac swoje credentiale firmom postronnym, chyba ze ma sie wlaczone multiple factor authentication.

danielm

Pionier e-mobilności
Kto dostał z was tą nową wersję map? Ja czekam i czekam i nadal 2
sporo osób ma, sporo nadal czeka, nie wiem czy jest jakiś klucz. przepisali mi auto do PL, nie mam możliwości kupienia premium connectivity więc coś czuje że mam niższy priorytet dostawania aktualizacji choć nam Polakom powinni to zrobić w pierwszej kolejności bo u nas połowa dróg wygląda inaczej niż 2 lata temu. na szczęście mam Yanosika za szybą więc ograniczenia prędkości biore z Yanosika, i google mapsa w smartfonie na indukcji więc trasą zarządza telefon, ale ja nawet do pracy jeżdze na nawigacji Tesli bo korki więc przydałyby się mapy