Pobrałem, wrzuciłem i większość opisanych nowości dotyczy ccNC a nie naszego Gen5W.
Jak na razie jedyna nowość jaką zauważyłem to poprawione wyznaczanie trasy z uwzględnieniem ładowania.
Do tej pory nawigacja potrafiła dodać jedną ładowarkę potem stwierdzała, że i tak nie da się dojechać do celu.
Teraz potrafi wyznaczyć kilka doładowań tak żeby dotrzeć do celu i co ciekawe przy długiej trasie wyświetla komunikat, że może zmieniać punkty ładowania w zależności od dostępności ładowarek.
Wygląda to naprawdę nieźle ale (no właśnie jest kilka ale):
- nie możemy ustawić ile chcemy mieć prądu w baterii po dojechaniu (może to skrzywienie po ABRP, ale ta opcja jest na prawdę przydatna), nawigacja przewidzi i tylko pokarze ile nam prądu zostanie po dojechaniu
- ustawienie parametrów ładowania (do ilu % maksymalnie chcemy się ładować, o jakiej mocy ładowarki mają być uwzględniane w planowaniu) nie jest ani proste ani oczywiste, oba parametry ustawiamy w ustawieniach EV auta a nie w ustawieniach planowania trasy
- maksymalny poziom naładowania akumulatora z ładowarek DC/AC jest uwzględniany w planowaniu, co ciekawe jak ustawimy 80% to planowanie w cale nie będzie nas trzymać na ładowarce do tego poziomu sugeruje np. naładowanie się do 75%
- w menu EV przy wyszukiwaniu najbliższych stacji ładowania możemy określić jakiej mocy ma nam pokazać ładowarki i to ma wpływ na uwzględnione stacje w planowaniu trasy, np. zmiana parametru czy chcemy widzieć ładowarki od 50 czy 100 kWh zmienia całkowicie planowanie, oczywiście z korzyścią dla czasu ładowania jeżeli wybierzemy ładowarki powyżej 100 kWh.
Generalnie planowanie poprawiło się bardzo (przynajmniej w testach na sucho) wyniki były zbliżone do tych z ABRP (nie identyczne), niestety nie da się przećwiczyć planowania np. jak mamy 100% baterii na starcie bo nawigacja uwzględnia obecny stan naładowania.
W długi weekend jadę w Polskę jakieś 1k km do zrobienia przećwiczę jak to się sprawdza w praktyce.