Tak było i poprzednio, dla mnie logiczne, bo nie zawsze mam wyznaczoną trasę, a chcę ustawić parametry ładowania. Nie wiem czy poprzednio te parametry były brane przy planowaniu trasy, planowanie było co najmniej niedopracowane, filtry stacji ładowania też słabo działały, w związku z tym nie używałem. Może teraz będzie lepiej. Daj znać jak wypadła dłuższa trasa.- ustawienie parametrów ładowania (do ilu % maksymalnie chcemy się ładować, o jakiej mocy ładowarki mają być uwzględniane w planowaniu) nie jest ani proste ani oczywiste, oba parametry ustawiamy w ustawieniach EV auta a nie w ustawieniach planowania trasy
Generalnie jest lepiej niż było.Zrobiłem trasę i stwierdzam, że to planowanie jest zrobione pod nowe modele, lub przynajmniej pod te z szybszym ładowaniem.
Szkoda że nie da się zmienić poziomu doładowania na końcu trasy. Sterując limitem DC da się natomiast ustawić do jakiego poziomu ma się ładować samochód na trasie - powyżej 80% nie ma sensu bo strasznie zwalnia szybkość.Dzisiaj wpadła mi ta aktualizacja OTA.
Wczoraj widziałem ikonkę że coś się pobiera. (W prawym górnym rogu ekranu dwie strzałki w kształcie okręgu) Dzisiaj już można było kliknąć zakończ aktualizację.
5-6 minut i gotowe.
Zauważyłem że pojawia się ikonka z log BUS jak jadę buspasem.
No i na mapie po wyszukaniu drogi pokazuje ile procent będzie po dojechaniu.
Docelowo zawsze planuje ładowania tak by na końcu było 30%
TakSzkoda że nie da się zmienić poziomu doładowania na końcu trasy. Sterując limitem DC da się natomiast ustawić do jakiego poziomu ma się ładować samochód na trasie - powyżej 80% nie ma sensu bo strasznie zwalnia szybkość.
Brakuje mi jeszcze możliwości wykluczenia ładowarek Orlenu i planowanie w nawigacji będzie można od biedy użyć.
No właśnie, gdyby filtr ładowarek działał, byłoby do przyjęcia. Przecież w programie to jest prosta funkcja, z czym taki problem?Szkoda że nie da się zmienić poziomu doładowania na końcu trasy. Sterując limitem DC da się natomiast ustawić do jakiego poziomu ma się ładować samochód na trasie - powyżej 80% nie ma sensu bo strasznie zwalnia szybkość.
Brakuje mi jeszcze możliwości wykluczenia ładowarek Orlenu i planowanie w nawigacji będzie można od biedy użyć.
Powinno przeliczyć jak ładowarka przy dojeżdżaniu będzie zajęta i poszukać czegoś wolnego w okolicy więc być może przeliczy też jak się zmieni SOC przy dojeździe, niemniej on jest mega optymistyczny jeżeli chodzi o zużycie (być może dlatego te ładowania przy 30% byś miał zapasTak
Zmiana limitu DC z 100% na 80% w trasie zdecydowanie skraca czas.
Co ciekawe czasami też nie planuje ładowania do pełnego limitu.
Ciekawe co się będzie działo podczas jazdy, jeżeli prędkość będzie niższa od zakładanej i dojazd do ładowarki będzie z dużo większym procentem. Czy może nawigacja się sama przeliczy?