Nowa wersja oprogramowania

Tompor

Zadomawiam się
I co mi z tego, że wyznacza trasę w aplikacji i mogę przesłać do samochodu, ale nie można zmodyfikować, wstawić punktów pośrednich, czy własnych punktów ładowania. Nie rozumie tego jak producenci nie ogarniają podstawowych funkcjonalności, np brak złącza USB przy lusterku, po co ciągnąć kable do zapalniczki? Albo ładowarka indukcyjna, gdzieś we wnęce, telefon niewidoczny, i tak dobrze, że nie umieścili jej w bagażniku.

Olecki

Pionier e-mobilności
Nie rozumie tego jak producenci nie ogarniają podstawowych funkcjonalności, np brak złącza USB przy lusterku, po co ciągnąć kable do zapalniczki?

Złącze USB przy lusterku to akurat idiotyczny pomysł, żeby kable się dyndały cały czas?
Jak potrzebujesz zasilania do kamery to prowadzisz kabel pod podsufitką i słupkiem, masz do wyboru coś podłączanego pod bezpieczniki (dedykowany adapter +przejściówka na bezpiecznik samochodowy lub ładowarka USB pod bezpiecznik samochodowy i zwykły przewód USB. Praktycznie niewidoczne a kosztuje niewiele.

Na aliexpress za 20-30 zł można przebierać, np. coś takiego

Albo ładowarka indukcyjna, gdzieś we wnęce, telefon niewidoczny, i tak dobrze, że nie umieścili jej w bagażniku.

A gdzie mieli ją umieścić, na górze deski żeby podczas wypadku telefon zadziałał jak pocisk? Z samego telefonu i tak nie możesz korzystać podczas jazdy a jak masz zamiar połączyć zestaw HF (bezprzewodowo) lub Car Play kabelkiem to gdzie jest telefon nie ma większego znaczenia.

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
I co mi z tego, że wyznacza trasę w aplikacji i mogę przesłać do samochodu, ale nie można zmodyfikować, wstawić punktów pośrednich, czy własnych punktów ładowania. Nie rozumie tego jak producenci nie ogarniają podstawowych funkcjonalności, np brak złącza USB przy lusterku,
Podstawowe to zabierają.
Np. klimatyzowane schowki, schowki do okularów itd.
Kiedyś było to na porządku dziennym.

A Toyota w bzwbk w ogóle cały schowek zabrała.

nabrU

Moderator
Złącze USB przy lusterku to akurat idiotyczny pomysł, żeby kable się dyndały cały czas?

Ale pewnie widziałeś takie kabelki po 25 cm długości? Idealne do tego celu.

Jak potrzebujesz zasilania do kamery to prowadzisz kabel pod podsufitką i słupkiem, masz do wyboru coś podłączanego pod bezpieczniki (dedykowany adapter +przejściówka na bezpiecznik samochodowy lub ładowarka USB pod bezpiecznik samochodowy i zwykły przewód USB. Praktycznie niewidoczne a kosztuje niewiele.

Jak na kogoś kto chyba oferuje ubezpieczenia porada aby prowadzić kabelek zasilający w słupku gdzie jest zazwyczaj jedna z poduszek nie jest zbyt trafna. Ja wiem że tak większość robi, ale uważam dedykowane złącze za idealne rozwiązanie

Tompor

Zadomawiam się

Na aliexpress za 20-30 zł można przebierać, np. coś takiego

A gdzie mieli ją umieścić, na górze deski żeby podczas wypadku telefon zadziałał jak pocisk? Z samego telefonu i tak nie możesz korzystać podczas jazdy a jak masz zamiar połączyć zestaw HF (bezprzewodowo) lub Car Play kabelkiem to gdzie jest telefon nie ma większego znaczenia.
Nie na górze, wystarczy tak jak w Tesli.

Olecki

Pionier e-mobilności
Ale pewnie widziałeś takie kabelki po 25 cm długości? Idealne do tego celu.

Jak na kogoś kto chyba oferuje ubezpieczenia porada aby prowadzić kabelek zasilający w słupku gdzie jest zazwyczaj jedna z poduszek nie jest zbyt trafna. Ja wiem że tak większość robi, ale uważam dedykowane złącze za idealne rozwiązanie

Nawet taki krótki będzie się dyndał i przeszkadzał. Żadne rozwiązanie z przewodem na wierzchu nie będzie dobre.

Natomiast co do położenia przewodu - trzeba poprowadzić przewód pod poduszką (czyli pomiędzy poduszką i blachą słupka, jest tam wystarczająco dużo miejsca) i nie będzie to miało wpływu na bezpieczeństwo - po prostu wystarczy pomyśleć co się robi.

nabrU

Moderator
Nawet taki krótki będzie się dyndał i przeszkadzał. Żadne rozwiązanie z przewodem na wierzchu nie będzie dobre.

Natomiast co do położenia przewodu - trzeba poprowadzić przewód pod poduszką (czyli pomiędzy poduszką i blachą słupka, jest tam wystarczająco dużo miejsca) i nie będzie to miało wpływu na bezpieczeństwo - po prostu wystarczy pomyśleć co się robi.

Dokładnie tak zrobiłem w ID.3 i u żony w Mii i proste to nie było. Definitywnie robota nie dla każdego. A wpięcie krótkiego kabelka (najlepiej z kątową wtyczką USB) to zadanie nawet dla 'mniej kumatych' majsterkowiczów ;)

Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat (y)