Nowy Ë-C4 X

vwir

Pionier e-mobilności
No błagam z tą statystyką :D pokaż to samo za marzec 2022 albo grudzien 2021 :D
Proszę bardzo, Q1 2022 oraz sam marzec:
new-passenger-car-reg-norway-03-2022-source-ofv.png

TM3 Q1 rok do roku -32%. A zauważ, że to dopiero był początek sprzedaży TMY. W stanach TMY też już dawno wyprzedziła TM3.

solik

Pionier e-mobilności
To chyba zwiazane z wiekiem, starsi wola suvy bo sie lepiej wsiada

Przecietny amerykanin jak wejdzie do niskiej tm3 to nie ma sie czego chwycic przy wyjsciu :)

vwir

Pionier e-mobilności
Sugerujesz, że Norwegowie to w większości starsi ludzie? Ja nie mam jeszcze 100 lat, ale z tych dwóch też wybrałbym TMY. Wolę taki rodzaj bagażnika, wolę taki rodzaj wsiadania, wolę taką widoczność na drodze. A jeśli chodzi o sam kształt nadwozia to najlepiej wspominam shooting brake, w moim przypadku to był DS5.

JareG

Pionier e-mobilności
Dla mnie ważniejsze od wsiadania (ale to też ważne, kolana skrzypią..) jest wysiadanie - i z tych niskopodłogowców to jest porażka po całości.

Pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Proszę bardzo, Q1 2022 oraz sam marzec:
new-passenger-car-reg-norway-03-2022-source-ofv.png

TM3 Q1 rok do roku -32%. A zauważ, że to dopiero był początek sprzedaży TMY. W stanach TMY też już dawno wyprzedziła TM3.
No ale to Norwegia, tam sa specyficzni uzytkownicy no i mimo wszystko sedan jest wysoko. Potem byly problemy z dostepnoscia TM3 wiec nie ma sie co dziwic ze jest ich mniej.
Ja tez nie lubie sedana, ale nie doplace 20% do Y, a i tą lodówkę przestałem tak często już wozić :p

Michal

Moderator
Ja tam wolę TM3, bo mniejszy i mniejsze zużycie energii :p
Te dane z Norwegii, to jednak z okresu, gdzie stanęła fabryka w Chinach i praktycznie nie było statków do EU (TM3), a ruszyła sprzedaż z giga DE (TMY) :p

Przy czym niestety, prawda jest taka, że jak wszystkie firmy wciskają ludziom SUVy i Crossovery, to ludzie chcą SUVów i Crossoverów :p
Dlaczego ludzie wybierają większe auta? Bo między innymi ludzie nie potrafią już jeździć pociągami na wakacje, bo muszą zabrać za dużo gratów. Moje doświadczenia są takie, że Ile byś nie miał miejsca w aucie, to zawsze zapakujesz je po brzegi ;)
Z małym dzieckiem da się pojechać na tydzień wakacji z 3 walizkami, wózkiem gondolą, wanienką, babybjornem, łóżeczkiem i toną zabawek i sprzętu, a da się z połową tych gratów.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja tam wolę TM3, bo mniejszy i mniejsze zużycie energii :p
Te dane z Norwegii, to jednak z okresu, gdzie stanęła fabryka w Chinach i praktycznie nie było statków do EU (TM3), a ruszyła sprzedaż z giga DE (TMY) :p

Przy czym niestety, prawda jest taka, że jak wszystkie firmy wciskają ludziom SUVy i Crossovery, to ludzie chcą SUVów i Crossoverów :p
Dlaczego ludzie wybierają większe auta? Bo między innymi ludzie nie potrafią już jeździć pociągami na wakacje, bo muszą zabrać za dużo gratów. Moje doświadczenia są takie, że Ile byś nie miał miejsca w aucie, to zawsze zapakujesz je po brzegi ;)
Z małym dzieckiem da się pojechać na tydzień wakacji z 3 walizkami, wózkiem gondolą, wanienką, babybjornem, łóżeczkiem i toną zabawek i sprzętu, a da się z połową tych gratów.
Ha ! znam takich co pojechali z 9 miesiecznym dzieckiem na miesiac do Tajlandii i mieli tylko jedną walizkę rejestrowaną :D
Że o lotami tanimi liniami nie wspomnę, gdzie nie da się zabrać niczego :D

Michal

Moderator
Ale jak jadą do Chorwacji, to autem XC90 i zapakowanym po dach :p

vwir

Pionier e-mobilności
Przy czym niestety, prawda jest taka, że jak wszystkie firmy wciskają ludziom SUVy i Crossovery, to ludzie chcą SUVów i Crossoverów
Nikt niczego nikomu nie wciska. W Tesli masz TMY i TM3 i ludzie wybierają TMY.
Mogli wybrać Passata albo jakiegoś SUVa i wybierali SUVy na tyle często, że VW przestał produkować Passaty. Przecież ludzie nadal mogli wybierać Passaty, ale nie chcieli.

Nie wożę lodówek, ale po prostu wolę bagażnik, który nie jest sedanowaty. Nie mówiać o kształcie nadwozia, ale akurat tutaj TM3 wcale nie wygląda jak sedan. Ja bym powiedział, że to takie trochę coupe, tylko czterodrzwiowe. Nie masz w TM3 takiego trójbryłowego nadwozia jak w typowych sedanach (jak chociażby w e-C4 X).

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale jak jadą do Chorwacji, to autem XC90 i zapakowanym po dach :p
No ale my głównie jeździmy w 2 osoby i też mam w samochodzie jak u cyganów... moja kobita się pyta ile może wziąć butów (wyjazd na tydzien). Ja odpowiadam weź te które chcesz... i cyk 10par :D
Ale jak miała w Tajlandii dźwigać plecak to wszystko sie udało zabrać na 3 tygodnie i jej plecak ważył 11kg :)