Nowy hit sprzedaży?

vwir

Pionier e-mobilności
Oczywiście to tylko szacunki, ale raczej wiarygodne.

Cav

Pionier e-mobilności
Czyli jeśli ustawisz fotel wysoko, to przy tych gabarytach powinieneś dać radę.

Ale jeśli trawisz wygląd Soula, to mógłby być lepszym i tańszym wyborem.
Jakbym jeździł w 4 osoby, nie zdecydowałbym się na przesiadkę na EX30.

Olecki

Pionier e-mobilności
182cm szczupły, żona mniejsza ode mnie. Dzieci w wieku przedszkolnym więc foteliki będą z nami długo. Na papierze ex30 podobny do id3 lub T-roc z wyraźnie mniejszym bagażnikiem od pozostałych samochodów w tych gabarytach.

Jaki realny zasięg strzelacie będzie ex30 51kwh, współczynnik oporu cd 0.28

Ps2. Co myślicie o nowym Hyundai Kona? Będzie drogo?
Zasięg bardzo zależy od tego gdzie jeździsz, po mieście raczej spokojnie powinien zrobić tyle co podaje WLTP (tak jak XC40 i C40 RWD z nowymi silnikami). W trasie masz bardzo dużo zmiennych wpływających na zasięg.
Nowa Kona to praktycznie bliźniak KIA Niro EV więc możesz spodziewać się zbliżonych cen.

inter

Pionier e-mobilności
Zasięg bardzo zależy od tego gdzie jeździsz, po mieście raczej spokojnie powinien zrobić tyle co podaje WLTP (tak jak XC40 i C40 RWD z nowymi silnikami). W trasie masz bardzo dużo zmiennych wpływających na zasięg.
Nowa Kona to praktycznie bliźniak KIA Niro EV więc możesz spodziewać się zbliżonych cen.
Napewno droższa będzie od Niro, porównując ceny hybrydy, Kona droższa o około 6000 zł. w wersji najtańszego wyposażenia.

Savvas

Nowy na Forum
Proszę podzielęcie się opinią, jaka jest Wasza ocena EX30 na tle konkurencji?
Szukam samochodu:
-przede wszystkim wozidlo po mieście/podmiejskie
- podróżowanie max w 4os. w tym 2 foteliki dla dzieci
- wypady weekendowe na 1-3 dni w 4os plus rowery na hak
- głównie ładowanie z PV w domu
-cena ma znacznie;)

Mocno rozważam ex30 w wersji Plus z mniejszą baterią. Oczywiście kusi powiększenie baterie ale kwota to +25k.

No i teraz pytanie do Was czy ex30 jest dobrym wyborem na tle konkurencji? Co innego jeżeli nie Volvo?

Oczywiście jest kusząca TM3 ( może po facelifcie coś potanieje...., albo naciągnąć budżet) ale to już chyba nieco inny samochodu no i nawet nie jechałem Teslą.

Jakie są Wasze opinie?
Jestem dokladnie przed tym samym wyborem tylko ja juz bylem zdecydowany na Tesle Y.Bardzo chce miec tez samochod z dobrym przespieszeniem i testowalem juz wiekszosc elektrykow i Tesla Y LR wyszla na prowadzenie .Ale teraz na horyzoncie pojawilo sie Volvo EX30.Celuje w Twin Engine + wyposazenie PLUS.Mnie martwią jednak przed podjęciem decyzji te rzeczy :
1.Zużycie - fajnie jakby w w trasie to było w okolicach zuzycia Tesli Y ale patrząc na wydajnosc konstrukcji Volvo to mogą być mocno odstające.
2. Miejsce z tyłu - 2jka dzieci jedno 3 letnie i drugie 8 lat.W sumie one nie potrzebują jakoś sporo tego.
Osiągi i cena to na plus dla EX30 oraz to jest wkonczenie Volvo bo Tesla w srodku to pozostawia wiele do życzenia.

inter

Pionier e-mobilności
Jestem dokladnie przed tym samym wyborem tylko ja juz bylem zdecydowany na Tesle Y.Bardzo chce miec tez samochod z dobrym przespieszeniem i testowalem juz wiekszosc elektrykow i Tesla Y LR wyszla na prowadzenie .Ale teraz na horyzoncie pojawilo sie Volvo EX30.Celuje w Twin Engine + wyposazenie PLUS.Mnie martwią jednak przed podjęciem decyzji te rzeczy :
1.Zużycie - fajnie jakby w w trasie to było w okolicach zuzycia Tesli Y ale patrząc na wydajnosc konstrukcji Volvo to mogą być mocno odstające.
2. Miejsce z tyłu - 2jka dzieci jedno 3 letnie i drugie 8 lat.W sumie one nie potrzebują jakoś sporo tego.
Osiągi i cena to na plus dla EX30 oraz to jest wkonczenie Volvo bo Tesla w srodku to pozostawia wiele do życzenia.
Porównaj osiągi ze smartem #1, to ta sama platforma. Smart zużywa więcej energi, chyba w okolicy 10%. Ale są zadowoleni ze zużycia prądu. Piszą średnio 1,5 KWh na 100 km większe. Smart jest lepiej wyciszony jak TM3 przy 150 km/h.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Wiadomo kiedy będą auta w salonach?
Coś mi się obiło o uszy, że w lipcu już miały być demówki u dilerów.

inter

Pionier e-mobilności
W lipcu ogólna prezentacja w Polsce.
Auta w salonach w listopadzie-grudniu.
Dokładnie, dostałem takie info, od dealera. W połowie lipca prezentacja w Warszawie. Zauważcie, że jeszcze nikt tym samochodem nie jeżdził, tylko prezentacje statyczne.