Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

KrzysztofFly

Moderator
ja laduje w 99% przypadkow wolno (10kW) i do 100% 3 razy w tygodniu - ale przed update'm softu SOC tez dosc szybko spadalo - potem juz troche wolniej
ale ty masz auto juz z tym nowym softem wiec nie wiem czemu tak spada
no nic - trzeba jezdzic i obserwowac ;)
W sumie to u Ciebie przy przebiegu 10615 pokazywało 94,25 i tak pozostało do 15231, a ja mam 94,88 przy 23500 ;), a tak na poważnie to się tym zbytnio nie przejmuję, jak sam zapewne zauważyłeś to SOH nie zmienia się płynnie (co byłoby logiczne), a skokowo co jakiś czas i do tego potrafi podskoczyć po wizycie w serwisie :), więc domyślam się, że to sterownik samochodu je wylicza, a ja za kilka no może za kilkanaście dni (bo wyjeżdżam na 10 dni i auto postoi w garażu) mam przegląd na 25kkm. Więc zapewne też mi podskoczy ;):);):). Oczywiście jako, że mam teraz działającego dongla to to sprawdzę i dam znać, jak to wyglądało przed przeglądem i zaraz po nim.
Jak zapewne zauważyłeś, to nie zgadza się napięcie baterii pokazywane przez HA w porównaniu do Car Scannera, przy czym to napięcie podawane przez CS jest raczej prawidłowe, więc zapewne we wtyczce jest źle ustawiony mnożnik.

KrzysztofFly

Moderator
Ustawiłem testowo mnożnik napięcia w HA (sensor.yaml - na 4.1). Według moich wyliczeń przy napięciu baterii w okolicach 388-390V (SoC 33-35%), powinien być on w okolicach 4.1 do 4.12. W tej chwili napięcie baterii w HA się zgadza, pozostaje więc tylko sprawdzić jak się ono ma do napięcia podawanego przez Car Scanner, przy innyc poziomach naładowania baterii.

KrzysztofFly

Moderator
A więc po naładowaniu samochodu do 80%, napięcie baterii wynosiło 426V, niestety parametr przekazywany na serwer Stellantis ("battery": {"current": 0.0, "voltage": 95.0}) nie ma nic wspólnego z napięciem baterii w samochodzie, praktycznie pozostał na poziomi jaki wskazywał przy 33% i napięciu 389V.

Fryto

Zadomawiam się
Witam

Mam pytanko, chodzi o to ze zaktualizowałem system do najnowszego i nie było z tym najmniejszego problemu, pojawił się pasek postępu instalacji i wszystko się zainstalowało w ok 45 min. Problem za to jest wtedy kiedy chce zaaktualizować mapy
tempImageIrN55w.jpg
taka informacja się wyświetla i nie ma żadnego paska postępu więc nie wiem ile to ma się aktualizować więc po jakimś czasie wyciągam pendrive i wyskakuje komunikat ze mapy nie zostały zaktualizowane. Czy ktoś wie ile to powinno się aktualizować i czy powinien być pasek postępu?

p0li

Pionier e-mobilności
do tegu musisz miec włączony samochód do jazdy - czyli musi ci sie napis READY świecić
wtedy po tym ekranie wyskakuje ekran z pytaniem czy chcesz wszystkie czy tylko niektóre, wybierasz co chcesz i ognia

Fryto

Zadomawiam się
do tegu musisz miec włączony samochód do jazdy - czyli musi ci sie napis READY świecić
wtedy po tym ekranie wyskakuje ekran z pytaniem czy chcesz wszystkie czy tylko niektóre, wybierasz co chcesz i ognia
To już jest ekran po wyborze map do zainstalowania. Myślałem ze będzie jakiś pasek postępu a tu tylko ten pasek lata w prawo od lewej i tyle.
Jutro mam wolne więc będzie ponowna próba.

p0li

Pionier e-mobilności
To już jest ekran po wyborze map do zainstalowania. Myślałem ze będzie jakiś pasek postępu a tu tylko ten pasek lata w prawo od lewej i tyle.
Jutro mam wolne więc będzie ponowna próba.
szczerze powiedziawszy nie pamietam czy jest tam jakis pasek postepu - sciagam mapy na pendraka, wkladam w gniazdo , 2,3 klikniecia i wrcam z pracy do domu - to trwa jakies 35-45 minut a wiadomo ze podczas jazdy raczej nie ma czasu na gapienie sie w ekran ;)
jak dojezdzam do domu to jest przewaznie zainstalowane

Pawel_PS

Zadomawiam się
Żeby nie zakładać nowego tematu, a właściwie takiego samego. Aplikacja na telefonie poinformowała mnie, że jest dostępny Firmware Update i właśnie ją zaktualizowałem. Wgrywanie z pendriva i aktualizacja zajęła dokładnie 30 minut siedzenia w samochodzie ;)

Wersja 44.06.44.22_NAC-r0. Nie wiem co zmienili, bo tak pobieżnie sprawdzając nie zauważyłem nowości.

Attachments

• Citroen_Update.jpg
    Citroen_Update.jpg
    142,6 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • Update.jpg
    Update.jpg
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 8

Jusand

Posiadacz elektryka
Żeby nie zakładać nowego tematu, a właściwie takiego samego. Aplikacja na telefonie poinformowała mnie, że jest dostępny Firmware Update i właśnie ją zaktualizowałem. Wgrywanie z pendriva i aktualizacja zajęła dokładnie 30 minut siedzenia w samochodzie ;)

Wersja 44.06.44.22_NAC-r0. Nie wiem co zmienili, bo tak pobieżnie sprawdzając nie zauważyłem nowości.
Ja do peugeota też ściągam, mam nadzieję że zmieni się ten głupi limit 50% naładowania baterii, żeby móc zdalnie odpalić ogrzewanie/klimatyzację.