Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

KrzysztofFly

Moderator
to moze masz cos niedokonfigurowane
a czy łączysz telefon po BT z autem?
No właśnie problem jest od czasu poprzedniej aktualizacji (1.36.1), do tego czasu wszystko działało ok.
Oczywiście mówimy o połączeniu BT, o tym, że nie aktualizuje danych przy połączeniu kablem po AA to wiem (tak też było w C3)

KrzysztofFly

Moderator
Oczywiście dane na serwer PSA są wysyłane i HA je bez problemu odczytuje.
Zrzut ekranu 2022-10-07 085046.jpg
Ewidentnie jest problem z odczytem danych bezpośrednio z samochodu przez BT.

KrzysztofFly

Moderator
Odinstalowałem aplikację My Citroen, usunąłem połączenie BT, zainstalowałem ponownie, sparowałem telefon i niestety dalej nie działa, jedynie w zakładce samochód zaktualizował przebieg w momencie parowania od nowa aplikacji.
Zainstalowałem więc aplikację na Iphone (1.36.2), sparowałem i wszystko działa tak jak wcześniej działało na androidzie.
Nie żebym jakoś mocno tego potrzebował, w sumie i tak tych tras nie przeglądam, lubię jednak jak coś jest i działa.

KrzysztofFly

Moderator
Ja dla prób zainstalowałem Tronity. Tam też był okres, że nie pobierał tras. W odróżnieniu od beznadziejnej aplikacji peugeota, w Tronity mam informacje z trasy o zużycie energii, średniej i od do jakiej wartości zużyło akumulator. Szkoda tylko, że z jej poziomu nie można tworzyć harmonogramu ładowania i klimatyzacji.
Co do aplikacji Tronity, zainstalowałem ją na próbę, działa! Ma ona na pewno potencjał, w sumie działa ona podobnie do wtyczki do HA. Działają mi w niej trasy (a one w moim HA, nie działają) Działa mi historia ładowania (w HA też mi działa), co do kosztów ładowania które ustawiłem w PLN, on uparcie podaje koszty ładowania i przejechania trasy jako Euro(no tego w moim HA też nie mam uruchomionego). Niestety tak jak wspomniałeś do pełni szczęścia brakuje możliwości konfiguracji ładowania (a to w HA działa). Nie sprawdzałem też jakie są jej koszty, po zakończeniu okresu testowego (14 dni)

KrzysztofFly

Moderator
Przy okazji zainstalowałem również Car Scanner, aktualne SOH wskazywane w moim samochodzie przy przebiegu 23333 kilometrów wynosi 94,88%. Aby to sprawdzić musiałem zakupić nowy interfejs, gdyż mój poprzedni akurat e-C4 się nie łączył. Kupiłem więc Vgate iCar PRO, niestety zamawiając chyba za mało się skupiłem i zamówiłem wersję WiFi, na szczęście jednak działa ona z Car Scannerem, jak również łączy się z e-C4.

Jusand

Posiadacz elektryka
Co do aplikacji Tronity, zainstalowałem ją na próbę, działa! Ma ona na pewno potencjał, w sumie działa ona podobnie do wtyczki do HA. Działają mi w niej trasy (a one w moim HA, nie działają) Działa mi historia ładowania (w HA też mi działa), co do kosztów ładowania które ustawiłem w PLN, on uparcie podaje koszty ładowania i przejechania trasy jako Euro(no tego w moim HA też nie mam uruchomionego). Niestety tak jak wspomniałeś do pełni szczęścia brakuje możliwości konfiguracji ładowania (a to w HA działa). Nie sprawdzałem też jakie są jej koszty, po zakończeniu okresu testowego (14 dni)
Koszt to 4,99 Eur dla premium, i 8,98 Eur dla professional. Ale możesz skorzystać z mojego referrala to wtedy masz 4 tygodnie.
https://app.tronity.io/signup/75tnuWNF

p0li

Pionier e-mobilności
Odinstalowałem aplikację My Citroen, usunąłem połączenie BT, zainstalowałem ponownie, sparowałem telefon i niestety dalej nie działa, jedynie w zakładce samochód zaktualizował przebieg w momencie parowania od nowa aplikacji.
Zainstalowałem więc aplikację na Iphone (1.36.2), sparowałem i wszystko działa tak jak wcześniej działało na androidzie.
Nie żebym jakoś mocno tego potrzebował, w sumie i tak tych tras nie przeglądam, lubię jednak jak coś jest i działa.
coś gdzieś ci nie funguje bo po tym co opisałeś zrobiłem eksperyment i miałem niepołączoną apkę po bt z autem - można był sprawdzić stan samochodu ale nie zczytywał tras
zeby dobrye wytłumaczyć - telefon był sparowany z autem po BT - bo muzyka czy dzwonienie normalnie funkcjonowały - ale sama appka nie była podłaczona (w andku wyskakuje taki komunikat jako powiadomienie że jest gotów do podłaczenia) - dopiero jak się appkę podłączyło do auta - wtedy zasysał trasy
zresztą logowanie ostatnio też zmienili i zamiast logować się w appce to wysyła na jakąś stronę www

p0li

Pionier e-mobilności
Przy okazji zainstalowałem również Car Scanner, aktualne SOH wskazywane w moim samochodzie przy przebiegu 23333 kilometrów wynosi 94,88%.
z jednego przypadku ciezko cos wnioskowac - ale masz auto z nowym softem - ja mam ze starym i po 32000km mam 95% SOC
czyzby nowy soft odblokowywal czesc gornego bufora ale szybciej tracil SOC czy to kwestia indywidualna stylu jazdy i ladowania o_O

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
z jednego przypadku ciezko cos wnioskowac - ale nasz auto z nowyn softem - ja mam ze starym i po 32000km mam 95% SOC
czyzby nowy soft odblokowywal czesc gornego bufora ale szybciej tracil SOC czy to kwestia indywidualna stylu jazdy i ladowania o_O
W sumie ciężko powiedzieć, bo nie wiem ile pokazywało jak był nowy, co do ładowania to głównie ładuję w domu, najczęściej do 80%, na szybkich ładowarkach ładowałem łącznie pewnie coś około 10 razy.

p0li

Pionier e-mobilności
ja laduje w 99% przypadkow wolno (10kW) i do 100% 3 razy w tygodniu - ale przed update'm softu SOC tez dosc szybko spadalo - potem juz troche wolniej
ale ty masz auto juz z tym nowym softem wiec nie wiem czemu tak spada
no nic - trzeba jezdzic i obserwowac ;)

Najnowsze dyskusje