Ochrona lakieru - co radzicie?

krzyss

Pionier e-mobilności
Otwieram drzwi przy płukaniu , na trzeźwo gdy ręka nie drży, spokojnie "przelecę" i progi i "ranty drzwi
Na trzezwo zawsze drży… jak mam lutowac precyzyjnie to szbkie dwiescie 😜

dawson

Fachowiec
Folia na lampy sie przydaje… po 10 latach sa jak nowe. Pytanie kto trzyma auto 10lat :)
A mnie juz zycie nauczylo ze jak bys nie dbal o auto i ile dodatkow nie dolozyl to sie nie zwraca przy odsprzedazy… wiec mam w nosie. Jak kamien trafi w reflektor to taniej bedzie zmienic lampe niz te wszystkie folie.
Polozyl bym PPF na przedni zderzak to dziure po Jeleniu mial bym taka sama… a ubezpieczyciel autostrady i tak pokazal mi gdzie sa drzwi…
Ja tam wolę w km liczyć , auto można trzymać w stodole lub na taksówce jeździć. Lata nic nie znaczą w tym temacie :)
Ja oklejam , mogę po roku ściągnąć , wyrzucić folie i założyć nową za 500zł (lampy). Robię dużo km a i o auto dba dla siebie. Nigdy nie kupiłem auta z myślą o tym jak je sprzedam.
Każdy liczy po swojemu i czytam wiele przemyślanych wypowiedzi dlatego już w temaci czy dać czy nie milczę od teraz :)
Jeśli chodzi o szkody to bierzesz zawsze FV na ppf , ceramikę itd. i przy szkodzie (w teorii) powinni za to zapłacić.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja tam wolę w km liczyć , auto można trzymać w stodole lub na taksówce jeździć. Lata nic nie znaczą w tym temacie :)
Ja oklejam , mogę po roku ściągnąć , wyrzucić folie i założyć nową za 500zł (lampy). Robię dużo km a i o auto dba dla siebie. Nigdy nie kupiłem auta z myślą o tym jak je sprzedam.
Każdy liczy po swojemu i czytam wiele przemyślanych wypowiedzi dlatego już w temaci czy dać czy nie milczę od teraz :)
Jeśli chodzi o szkody to bierzesz zawsze FV na ppf , ceramikę itd. i przy szkodzie (w teorii) powinni za to zapłacić.
Nie chca zaplacic za zwykla szkode na autostradzie…
Kazdy ma swoja wizje :)

Norbert

Posiadacz elektryka
Folię na lampy ogarniałem sam. Koszt ca. 50zł + godzina pracy...

Norbert

Posiadacz elektryka
A skad folia ? Masz jakies miejsce ?

Znany portal aukcyjny. Kupione u 'gigirosa' 51.90zł... rok używam. Wcześniej jakaś folia za miliony. Porównanie - brak różnic. Tą folią opitolisz progi lusterka, maskę, zderzak i co tam chcesz. Szyba czołowa to już inne folie ...

W eSce lampy są szeroko wysokie. Trzeba zmierzyć swoje i dobrać na szerkość, długość to mniejszy problem - w M3 może być taniej. Aaa za te 50+ lampy zrobię chyba ze 3 razy czy jakoś tak. Folie dobrałem - tak na szerokość, że wycinam, z jednej długości, na obie lampy. Trudność - wykonać ładnie formatkę, następnie wyciąć idealnie na folii. Aplikacja to pikuś. Suszarka (rakla w komplecie z folią) atomizer, woda i kropla! Ludwika lub profi płyn z dołączonego zestawu. Folia nie będzie się układać na wypukłościach - pomoże suszarka. Trzeba się w miarę starać aby nie zamknąć wody w środku. Jeśli zostanie to można delikatnie igłą do zastrzyków dziurawić ;) na koniec - może i wycinka nie wyjdzie w 100% idealnie, ale frajda z własnej pracy jest niesamowita :) aaa i bym zapomniał - chwile trzeba poświęcić na prawidłowe ułożenie wykroju na lampie - może się wydawać, że nie do końca pasuje. Chyba że się nie boisz to tniesz z metra kładziesz na lampę, wyprowadzasz, a na koniec docinasz - ważne - nie lizać skalpela ;) ale jedno zbyt głębokie cięcie i ała. Są tez fajne taśmy do wycinania folii. Oklejasz ranty, kładziesz folię i ciągniesz za 'taśmę'... ale to drogie jest ;)

Edit: poprawiłem znaczki ;) drobna uwaga - jeśli woda pod folią zostanie na dłuższy czas to powstanie punktowe "zmatowienie" w warstwie kleju, więc lepiej usunąć.

Last edited:

Pyo_trek

Posiadacz elektryka
Powłoka ceramiczna z grafenem chroniąca m.in. przed zarysowaniami:

slaveq

Pionier e-mobilności
Powłoka ceramiczna z grafenem chroniąca m.in. przed zarysowaniami:
Już to widzę, ta powłoka ma kilka nm grubości i przy zarysowaniu zejdzie razem z lakierem.