Odpadł mi kawałek osłony aerodynamicznej pod autem o_0

Bronek

Pionier e-mobilności
Panowie Wy sobie teoretyzujefie a ja tak z dwa motocykle firmowe i kilka aut pogoniłem z firmy . Więc to jak z Yoke, kamerką przednią, FSD itp. Jedni gadają drudzy robią. Polecam to drugie :)

JareG

Pionier e-mobilności
Panowie Wy sobie teoretyzujefie a ja tak z dwa motocykle firmowe i kilka aut pogoniłem z firmy . Więc to jak z Yoke, kamerką przednią, FSD itp. Jedni gadają drudzy robią. Polecam to drugie :)
.. i przyszedł Bronek, i mamy koniec dyskusji ;) 🤣

Pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Zawsze robiles na darowizne ? Ja robilem normalnie wykup prywatnie rejestrowalem i sprzedawalem po 6 miesiacach.

Z ta darowizna dla mnie nowosc, i dla Mamy tez ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
A podatek? Płaciłeś? 5 lat ale de facto to 6 lat nie miesięcy jeśli był na firmę 6 miesiecy to ma obdarowany

Jesli nie, to Cie nie dupneli.... Jeszcze.
Ps Jak pisałem kiedyś tu i gdzieś? Nie jestem vatowcem, kiedyś odliczało się cały czynsz leasingowy, teraz inaczej, ale furtka gdy auto jest wciągnięte jak tzw środek trwały i albo odlicza się odpowiedni procent kosztów np w leasingu albo też amortyzuje jak normalnie kupione, to zawsze po wypisaniu ze środków trwałych mamy niestety ten okres praktycznie 6ciu lat i jak wcześniej sprzedamy to mamy podatek bodajże u mnie to 19%.
To księgowego słowa nie moje

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
A podatek? Płaciłeś? 5 lat ale de facto to 6 lat nie miesięcy jeśli był na firmę 6 miesiecy to ma obdarowany

Jesli nie, to Cie nie dupneli.... Jeszcze.
Ps Jak pisałem kiedyś tu i gdzieś? Nie jestem vatowcem, kiedyś odliczało się cały czynsz leasingowy, teraz inaczej, ale furtka gdy auto jest wciągnięte jak tzw środek trwały i albo odlicza się odpowiedni procent kosztów np w leasingu albo też amortyzuje jak normalnie kupione, to zawsze po wypisaniu ze środków trwałych mamy niestety ten okres praktycznie 6ciu lat i jak wcześniej sprzedamy to mamy podatek bodajże u mnie to 19%.
To księgowego słowa nie moje
Nie był środkiem trwałym, nie został wprowadzony ostatnią fakturą z leasingu. I ona nie poszła w koszty.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie chodzi o ostatnią fakturę ale czy odliczałeś leasing?

Najlepiej weź papiery i znajdź dobre biuro. Ale z grubsza powiem, że jak odliczałeś leasing to był środkiem i zakup na siebie jest ok ale sprzedaż dalej już bez podatku niestey nie w w/w okresie 5 czyli 6 lat o ile nie wycofało się go ze środków trwałych, czyli z odliczeń.
Np. Pomimo, że jeszcze możemy amortyzować Tm3 (ok4300mc), to już teraz darowaliśmy aby np w czerwcu 23r syn ją sprzedał.
Owszem aby nie płacić podatku można auto zatrzymać i używać dalej jako albo firmowe albo prywatne i odliczać koszty lub nie. Natomiast sprzedaż bez podatku może nastąpić po tych 6 latach od PRZESTANIA TEGO ODLICZANIA i wywalenia z tzw środków trwałych.
Odliczanie Leasingu to właśnie okre#la auto jako środek trwaly

Last edited: