Odwrócona osmoza , a wlasna woda

inter

Pionier e-mobilności
Pierwsze dwa dni po używaniu raczej podstawowej "osmozy" z filtrem K3 , mineralizatorem i wiadomo membraną.
Mam cztery dostępne wody:
1. Wodociągowa
2. Studzienna tylko po filtrze piankowym
3. Studzienna po filtrze piankowym , zmiękczaczu .
4. Jak pkt3 + filtr weglowy
5. Studzienna po piankowym i "osmozie"

Najbardziej twarde to wodociągowa i studzienna ok 17 lub czasem więcej st Francuskich , podobnie w Niemieckich jest na granicy twarda/bardzo twarda
Idealnie miękka, to po Osmozie
Po zmiękczaczu na tabletki NaCl bywa leciutko słonawa i stacja parowa czyli żelazko szybko sygnalizuje zakamienienie (pewnie to jony soli?)
Organoleptycznie w próbie jawnej i ślepej najbardziej nam smakuje wodociagowa i studzienna bez zmiękczania.

Żona dodatkowo wyczuwa goryczkę w tej poosmotycznej. Ja nie

W sumie poprawiła smak wody studziennej po zmiękczaczu i ta woda jest porównywalna do ni aszej dobrej kranówy, bardziej ją jeszcze zmiękczyła jest OK.
Konkluzja: Dla mojej studni OK , dla wody z wodociągów naszych Kołobrzeskich nie warto.
Gdyby woda studzienna była ciut miększa, to kwestia tylko bakteriologii lub bezpieczeństwa ale dom dyskusji.
OSMOZA nie dla wszystkich ale faktycznie działa
Dobrze, że u nas woda miękka i smaczna. Wystarczy tylko filtr sznurkowy, a do ekspresu filtr wbudowany.

Attachments

• twardosc_wody_maj_2024.jpg
    twardosc_wody_maj_2024.jpg
    92,1 KB · Liczba wyświetleń: 6

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam studnię .Miała być tylko do ogrodu ale woda okazała się bardzo dobrą , porównywalna do kranówy bez manganu i dużego żelaza biologicznie ok. Zmiekczam do urządzeń bo mam zmiękczacz więc niech nie stoi..
.A skoro była inwestycja , to powinna się jakoś zwrócić , skoro może?
Używaliśmy dużo wody . Do tego mózgowcy z Gminy wymyślili rozliczanie śmieci od m3 H2O.
Więc..
Kwestia była smaku po zmiekczaczu i działania jonów soli że zmiękczacza na stację parową i do tego ta osmoza .
Stacja parowa pozostaje jeszcze do testów

Wersja rezerwowa i aktualna być może , to kranòwa tylko w kuchni , reszta studnia.
Testuję dalej..,

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Podsumowując woda raczej z taniej (Aquaphor RO-70S) osmozy jest OK. Najważniejsze, że żona może nią prasować, a zmiękczacz i jego zamiana jonow soli wapnia na NaCl jest niewyczuwalna. Mineralizator po filtrach robi robotę
Mała fajna stacja , jakby co do kampera akurat .
Ponieważ mam filtr wstępny za studnią, to dla mnie ten typ jest OK. Nie musi byc bardziej rozbudowana
U nas woda wodociągowa jest super smaczna a powodem używania z własnego ujęcia jest przypadek , ze ta też jest dobra. Nawet twardość ma podobną.
Miala być ogrodową a okazala się b. dobrą do picia , więc sprawa oczywista.
Owszem "osmoza" to tylko do picia , bo do np gotwania nie jest konieczna , tam wystarczą same filtry (na wszelki wypadek) nawet do miejskiej kranówy.
Bylem sceptyczny co do osmozy, mając dobrą wodę z kranu , bo to nie jest potrzebne urządzenie nawet ze wzgl. na zdrowie, ale sytuacja mnie zmusiła , bo u mnie to taniej i prościej, niż ciągnięcie wody miejskiej do kuchni.
Tylko krowa nie zmienia zdania . Osmoza się sprawdza w pewnych okolicznościach a te już będą u każdego różne

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Za kilka lat to już pogadasz z żelazkiem żony , opisze wtedy swoje szczęście jakie mu dała ta osmoza. Na razie mogę to zrobić z odkurzaczem . Al trafia pod strzechy.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Za kilka lat to już pogadasz z żelazkiem żony , opisze wtedy swoje szczęście jakie mu dała ta osmoza. Na razie mogę to zrobić z odkurzaczem . Al trafia pod strzechy.
ze sprzętami AGD nie rozmawiam z zasady, ale może jak będę w twoim wieku to zacznę ;) ale tylko o pogodzie, nigdy o polityce i religii ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
ze sprzętami AGD nie rozmawiam z zasady, ale może jak będę w twoim wieku to zacznę ;) ale tylko o pogodzie, nigdy o polityce i religii ;)
A to szkoda , bo tylko AGD jest w stanie się z wieloma tezami naszymi zgodzić. A to jest prawda , bo mam "osmozę" i najbardziej cieszy się żelazko żony .

Zgadzam sie z opinią że ortodoksyjne podejscie do diet, wody itp nie jest normalne .
Jesteśmy jak świnie nie tylko z charakteru (wybaczcie zwierzaki) ale i z stosunku do żarcia i picia .
Znam pojebow co z soba zabierają napoje na imprezy itd ...
Sam tez mam nie po kolei skoro dla prasowania gaci założyłem to ustrojstwo.
Mniej zachodu jak ciagnięcie rury do kuchni przez poddasze.
Filtry wymienia sie co jakiś czas i mam ich na kilka lat .
Ad bakterie , to właśnie one są za duże aby przejąć przez membranę , reszte załatwia lampa uv jakby ktoś chciał,.(mam) .( Tzw infekcje wtórne za systemem gdyby dlugo np zalegala).
Ale to tyczy sie też i normalnej sieci , też by ją wypadalo czasem sterylizować . Robi to ktoś?
Nie jestem fanem osmozy dlatego pytalem o nią, a ona jest jw pisałem głównie dla gaci . I przy okazji czasem do picia , bo póki co woda po testach na ludziach wypada dobrze .

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
A to szkoda , bo tylko AGD jest w stanie się z wieloma tezami naszymi zgodzić. A to jest prawda , bo mam "osmozę" i najbardziej cieszy się żelazko żony .

Zgadzam sie z opinią że ortodoksyjne podejscie do diet, wody itp nie jest normalne .
Jesteśmy jak świnie nie tylko z charakteru (wybaczcie zwierzaki) ale i z stosunku do żarcia i picia .
Znam pojebow co z soba zabierają napoje na imprezy itd ...
Sam tez mam nie po kolei skoro dla prasowania gaci założyłem to ustrojstwo.
Mniej zachodu jak ciagnięcie rury do kuchni przez poddasze.
Filtry wymienia sie co jakiś czas i mam ich na kilka lat .
Ad bakterie , to właśnie one są za duże aby przejąć przez membranę , reszte załatwia lampa uv jakby ktoś chciał,.(mam) .( Tzw infekcje wtórne za systemem gdyby dlugo np zalegala).
Ale to tyczy sie też i normalnej sieci , też by ją wypadalo czasem sterylizować . Robi to ktoś?
Nie jestem fanem osmozy dlatego pytalem o nią, a ona jest jw pisałem głównie dla gaci . I przy okazji czasem do picia , bo póki co woda po testach na ludziach wypada dobrze .
budujesz sobie legendę za życia, respect ;)

Najnowsze dyskusje