Nieco mylące stwierdzenie. 90% nie jest żadną magiczną wartością. Po prostu ładowanie od 52% do 90% to dodanie energii odpowiadającej 39% pojemności baterii.
Przy 100% wskazałby 0,49 cyklu. Parametr ten nie pokazuje, dlaczego warto ograniczyć maksymalny poziom naładowania.
no nie właśnie

Chodzi dokładnie o to, że ładowanie do niższych wartości wydłuża życie baterii - tak jak w EV.
Teraz mam 44% naładowania i jak przestawię ten suwak na 100% to z 0,41 cyklu robi się 0,93 cyklu., a po przesunięciu do 80% robi się 0,18 cyklu.
Więc masz trochę racji, że ogólnie ilość energii jaką doładowujemy ma wpływ na "wypełnienie" cyklu ładowania, ale jeszcze większy wpływ ma górna granica naładowania. Można to podsumować w tabelce:
start | end | cycle |
52% | 90% | 0,39 |
44% | 80% | 0,18 |
44% | 90% | 0,41 |
44% | 100% | 0,93 |
Na podstawie tych danych można też na szybko narysować taki wykres:
, gdzie niebieska linia - wpływ stanu naładowania na zużycie cyklu; czerwona linia - wpływ oczekiwanego poziomu naładowania na zużycie cyklu.
Widać na nim bardzo dobitnie jak mocny wpływ na "zużycie" cyklu ma różne ustawienie zakończenie ładowania w porównaniu do % energii do doładowania. Za jakiś czas jak mi spadnie % naładowania, to mogę podrzucić jeszcze jeden punkt do niebieskiego wykresu i może się okaże, ze mamy tutaj linię prostą (na razie przy 41% mam nadal 0,41 cyklu).
Oczywiście nie wiem jak prawdziwe są te wartości, bo kompletnie nie mam na ten temat danych ale domyślam się, że twórcy aplikacji robią to jakkolwiek z głową i badają dane jakie do nich spływają i na tej podstawie szacują te liczby
Bazując na doświadczeniach z EV wydaje się oczywiste, że producenci telefonów mają w dupie degradację baterii z czasem, bo przecież dają na nie tylko 3 miesiące gwarancji... Dlaczego tak jest? Bo właśnie celowo tak to mają poustawiane, żeby bateria była ładowana do 100%, co skraca jej żywotność.
Ps. Przeczytałem w internetach, że Google w swoich pixelach (poczynając od pixel 3) ma funkcję podobną do tej w Apple - jakieś inteligentne ładowanie wydłużające życie baterii - właśnie kupuję żonie pixel 5, więc zobaczymy