Opel Connect - nie działa a Stellantis wie o tym

Vangass

Posiadacz elektryka
Witam, mam opla mokka e odebrany ok 3tyg temu z salonu, zainstalowałem aplikację my opel i aby korzystać z opcji m.in. podglądu ładowania to trzeba aktywować płatną opcję, która niby przez pierwsze 5 miesięcy jest darmowa, czy po aktywacji będą te problemy o których tutaj piszecie?
Ooo super! Spróbuj aktywować, najlepiej siedząc w aucie :).
Jak Cię poprosi o aktualizację oprogramowania w aucie to po pierwsze MEGA prośba zrób screenshot a po drugie zrób tę aktualizację :).
Screenshot przyda się w walce z Oplem....
I tak, ja mam te problemy co opisane :-(.

@KrzysztofFly
Wczoraj ładowałem auto i miałęm w apce info o tym dopóki było połączenie BT. Po rozłączeniu już nic nie aktualizowało.
Lokalizacja i trasy działają tak fantastycznie, że pokazuje mi lokalizację auta sprzed 15 dni 20km ode mnie :).

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly
Wczoraj ładowałem auto i miałęm w apce info o tym dopóki było połączenie BT. Po rozłączeniu już nic nie aktualizowało.
Lokalizacja i trasy działają tak fantastycznie, że pokazuje mi lokalizację auta sprzed 15 dni 20km ode mnie :).
Lokalizacja pokazywana jest z ostatniego poprawnego połączenia samochodu z telefonem, jednak nie chodzi tu o zwykłe połączenie BT do rozmów, chodzi o takie, kiedy nawiązuje komunikację i między innymi aktualizuje trasy.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Witam, mam opla mokka e odebrany ok 3tyg temu z salonu, zainstalowałem aplikację my opel i aby korzystać z opcji m.in. podglądu ładowania to trzeba aktywować płatną opcję, która niby przez pierwsze 5 miesięcy jest darmowa, czy po aktywacji będą te problemy o których tutaj piszecie?
Podgląd ładowania płatny? Lecą po bandzie w starszych autach podgląd ładowania i zarządzanie klimą jest bezpłatne. E-Routes jest płatne

KrzysztofFly

Moderator
Podgląd ładowania płatny? Lecą po bandzie w starszych autach podgląd ładowania i zarządzanie klimą jest bezpłatne. E-Routes jest płatne
No faktycznie przeginają, za moich (naszych) czasów zakupu samochodu, usługa była bezpłatna. U mnie okres na jaki została aktywowana wynosi 10 lat.
467475801_949607253894039_3243677295880121674_n.jpg

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

adamusek

Posiadacz elektryka
ja w kijance mam usługi zdalne na 7 lat potem się zobaczy co dalej bo nawet sprzedawca nie wiedział

KrzysztofFly

Moderator
Ja też. Ale że apka żyje swoim własnym życiem, to za często nie używam :)
Ja apkę mam, także używam bardzo rzadko, bo niewiele z niej można zrobić ;).
Do bieżącego monitorowania stanu samochodu używam HA z wtyczką PSA Car Controller, która to korzystając z danych przesyłanych przez samochód na serwer Stellantisa potrafi zdecydowanie więcej.
Nie musi korzystać z połączenie BT, a widzi na bieżąca stan licznika, ma historię tras i ładowania samochodu. Pokazuje także bieżącą lokalizację samochodu (a nie tą zapamiętaną z ostatniego połączenie aplikacji z samochodem poprzez BT.

Vangass

Posiadacz elektryka
Ja apkę mam, także używam bardzo rzadko, bo niewiele z niej można zrobić ;).
Do bieżącego monitorowania stanu samochodu używam HA z wtyczką PSA Car Controller, która to korzystając z danych przesyłanych przez samochód na serwer Stellantisa potrafi zdecydowanie więcej.
Nie musi korzystać z połączenie BT, a widzi na bieżąca stan licznika, ma historię tras i ładowania samochodu. Pokazuje także bieżącą lokalizację samochodu (a nie tą zapamiętaną z ostatniego połączenie aplikacji z samochodem poprzez BT.
No właśnie dlatego tak bardzo piłuję Opla aby się podpiąć pod PSACC :-D.

A dla nowych auto w zależności od czasu i miejsca gdzie się spojży to:
- 39zł /rok
- jeszcze z 1 miesiąc temu cena to było 39zł /miesiąc
- ale mam też screenshota gdzie jest informacja, że jest za darmo przez cały okres używania auta :).

Jak zadałem pytanie do COK Opel ile się w końcu płaci a może jest jednak za darmo, to dostałem informacje "proszę czekać na aktualizację oprogramowania". 2x się pytałem i 2x taka odpowiedź. Komentarz zbędny.

PS. Już raz się kopałem z koniem w/s rolet zew Nice. Firma montująca mówi "tak się nie da", lokalny uber-spec mówi "tak się nie da", serwis Nice Polska mówi "tak się nie da" - chciaż w dokumentacji jest po Polsku że się da. No i wreszcie włoski producent mówi "oczywiście, że się da - trzeba zrobić taki i tak". No i zrobiłem. I mam otwieranie/ustawianie z apki (Openhab) i głosem z Alexa.
Ignorancja, 0 profesjonalizmu ani chęci pomocy. To się kurde szerzy wszędzie :-(.

evlida

Nowy na Forum
Czy orientujecie się czy da się wymienić kartę SIM w Oplu Corsa-e F? Pytam bo apka czasem chodzi a czasem nie i chętnie bym dał inną kartę na próbę ale nie wiem czy to jest do zrobienia.