Opel Corsa-e koszty przeglądu benzyna vs elektryk. Zagotowałem się

SineXP

Zadomawiam się
ot taki temat - przegląd 2 rok\25kkm przebiegu
Corsa-e 2022 - koszt 820 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi dokładna kontrola pojazdu, diagnostyka komputerowa, wymiana płynu hamulcowego oraz filtra przeciwpyłkowego"
Corsa F 2022 - 1.2 100KM - przegląd 2rok\30kkm - koszt 680 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi wymiana filtra oleju, wymiana oleju, wymiana filtra kabinowego, kontrola akumulatora, wymiana płynu hamulcowego"

czekam na informacje z czego wynika różnica oraz na dokładny kosztorys co ile kosztuje .... na logikę wychodzi ze roboczo-godzina przy "benzynie" to jakieś 55 PLN , a przy "elektryku" to jakieś 550 PLN

tak szukając w internetach - koszt materiału po cenach dla kowalskiego a nie dla serwisu:
elektryk - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) = około 250 PLN
benzyna - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) + filtr oleju 60 PLN + 4 x OLEJ OPEL 0W20 1 LITR -55 PLN = około 530 PLN

Czy każdy producent tak wali w "rzyć" właściciel elektryków czy tylko Selantis ?

inter

Pionier e-mobilności
ot taki temat - przegląd 2 rok\25kkm przebiegu
Corsa-e 2022 - koszt 820 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi dokładna kontrola pojazdu, diagnostyka komputerowa, wymiana płynu hamulcowego oraz filtra przeciwpyłkowego"
Corsa F 2022 - 1.2 100KM - przegląd 2rok\30kkm - koszt 680 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi wymiana filtra oleju, wymiana oleju, wymiana filtra kabinowego, kontrola akumulatora, wymiana płynu hamulcowego"

czekam na informacje z czego wynika różnica oraz na dokładny kosztorys co ile kosztuje .... na logikę wychodzi ze roboczo-godzina przy "benzynie" to jakieś 55 PLN , a przy "elektryku" to jakieś 550 PLN

tak szukając w internetach - koszt materiału po cenach dla kowalskiego a nie dla serwisu:
elektryk - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) = około 250 PLN
benzyna - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) + filtr oleju 60 PLN + 4 x OLEJ OPEL 0W20 1 LITR -55 PLN = około 530 PLN

Czy każdy producent tak wali w "rzyć" właściciel elektryków czy tylko Selantis ?
Tesla nikogo nie wali w "rzyć".

SineXP

Zadomawiam się
Dzwoniłem do BOK Opel i niestety nie są w stanie mi tego wyjaśnić, nie mają wpływu na ceny usług realizowanych przez ASO... co też mnie dziwi

danielm

Pionier e-mobilności
ASO nie utrzymuje się ze sprzedaży aut z rabatami tylko z obsługi posprzedażowej. to że w elektrykach nie ma co robić nie zmienia faktu że ASO nie potrzebuje pieniędzy na utrzymanie stąd wyższe ceny na "diagnostyce komputerowej" co jest totalną bzdurą w czasach gdzie wystarczy poprawna obsługa błędów i auto samo powie czy mu coś dolega, nie trzeba podpinać wyspecjalizowanych komputerów by sprawdzić czy wszystko się świeci na zielono. Stąd ceny przeglądów w Tesli są takie jakie są

danielm

Pionier e-mobilności
Dzwoniłem do BOK Opel i niestety nie są w stanie mi tego wyjaśnić, nie mają wpływu na ceny usług realizowanych przez ASO... co też mnie dziwi
tak, i nastały czasy w których musisz dzwonić po różnych ASO i dogadywać cenę usługi która potrafi się znacznie różnić.

Olecki

Pionier e-mobilności
Niektórzy producenci wykonują przeglądy gwarancyjne gratis w ramach gwarancji.

A co do ceny w danym ASO - poproś o ofertę z kilku różnych, zobaczysz czy i jakie różnice są. Jeśli Opel nie sugeruje ASO stawek za robociznę a wszyscy wyskoczą z tą samą ceną można pokusić się o zasugerownie do UOKIK zmowy cenowej.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Dzisiaj mialem seriws mobilny z Tesli. Pan przyjechał punktualnie, zrobil co zglaszalem oraz SAMEMU zrobil to czego nie zgłaszałem. Wymienił GRATIS filtr kabinowy, ktory do Tesli kupiłem na Allegro za 99 zł. Sprawdził mi klocki i tarcze. Koszt 0 zł. Bye bye petro dinozaury!

kiki111

Fachowiec
Tak pobocznie do wątku:
A w którym ASO taka cena dla benzyniaka? Mam Corsę F i aż poszukałem w historii. Za przegląd po 2 latach zapłaciłem 1093 brutto i nie robili nic poza zalecanymi (olej, płyn hamulcowy, filtry). Za chwilę mam trzeci i chyba muszę się trochę rozejrzeć.
Niestety u mnie robi się mały monopol, jedna grupa przejmuje ASO na coraz więcej marek i np za peugeota płacimy zawsze powyżej 2000zł niezależnie od tego co wymyślą do roboty.

lookash_c

Pionier e-mobilności
W ASO KIA widziałem na tablicy zróżnicowanie kosztu roboczogodziny "zwykłej" i "aut elektrycznych". Ale z faktury wynikało, że w przypadku zwykłego przeglądu cena rbh jest "zwykła". Może ta "specjalna" tyczy się prac związanych stricte z podzespołami WN.