Opel Corsa-e koszty przeglądu benzyna vs elektryk. Zagotowałem się

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
tak, i nastały czasy w których musisz dzwonić po różnych ASO i dogadywać cenę usługi która potrafi się znacznie różnić.
Potwierdzam i przytoczę ostatni miesiąc ze swojego podwórka.
Lexus UX przegląd "duży" (2 lata) wyszło mi po 25kkm

Warszawa Radość 2850
Warszawa Wola 2150

Ot jakbym nie podzwonił to bym był ostrzyżony ... znaczy i tak jestem :) ale troszkę mniej :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Na wieloletnim korzystaniu z własnych rąk lub "Pana Janka" oceniam że zaoszczędziłem i czas i tyle kasy że bym kupił mały samochód.
Np Mercedes naprawa licznika serwis to, 2500 zł u Janka 250 zł. Komputer wstępnie serwis 4500 a u Janka 75 zł (lutowanie w rzeczy niby nierozbieralnej)
Nissan Leaf 2 serwis propozycja 950 po negocjacjach bylom500 zł potem zero, bo 6 lat syn sam grzebie.
Tm3 trzeszczące przegub jazda Berlin lub Warszawa zmarnowany dzień lub dwa u Janka 50 zł
Ale i przysłowiowy Pan Janek też może czasem kosztować bo musi być dobry i nie za drogi, bo inaczej to tanio i szybciej może się zrobić drogo i do dupy
Itd. Nie zawsze takiego da się znaleźć.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Na wieloletnim korzystaniu z własnych rąk lub "Pana Janka" oceniam że zaoszczędziłem i czas i tyle kasy że bym kupił mały samochód.
Np Mercedes naprawa licznika serwis to, 2500 zł u Janka 250 zł. Komputer wstępnie serwis 4500 a u Janka 75 zł (lutowanie w rzeczy niby nierozbieralnej)
Nissan Leaf 2 serwis propozycja 950 po negocjacjach bylom500 zł potem zero, bo 6 lat syn sam grzebie.
Tm3 trzeszczące przegub jazda Berlin lub Warszawa zmarnowany dzień lub dwa u Janka 50 zł
Ale i przysłowiowy Pan Janek też może czasem kosztować bo musi być dobry i nie za drogi, bo inaczej to tanio i szybciej może się zrobić drogo i do dupy
Itd. Nie zawsze takiego da się znaleźć.
Mam takiego Janka! Nie oddam !!!

paulluck

Nowy na Forum
Właśnie też czeka mnie przegląd przy 25 tys. i ASO Bielsko woła ok 1000 zł brutto, Filtr kabinowy odpuszczę, ale bez tego i tak wyjdzie koło 800 zł...

paulluck

Nowy na Forum
Umówiłem się w Marimexie na sobotę na przegląd - ma kosztować 500 zł z filtrem, a bez filtra ok 350 zł, zobaczymy.
Filtr wymieniałem w lecie więc bez niego sobie poradzę.

ot taki temat - przegląd 2 rok\25kkm przebiegu
Corsa-e 2022 - koszt 820 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi dokładna kontrola pojazdu, diagnostyka komputerowa, wymiana płynu hamulcowego oraz filtra przeciwpyłkowego"
Corsa F 2022 - 1.2 100KM - przegląd 2rok\30kkm - koszt 680 PLN:
"W zakres przeglądu wchodzi wymiana filtra oleju, wymiana oleju, wymiana filtra kabinowego, kontrola akumulatora, wymiana płynu hamulcowego"

czekam na informacje z czego wynika różnica oraz na dokładny kosztorys co ile kosztuje .... na logikę wychodzi ze roboczo-godzina przy "benzynie" to jakieś 55 PLN , a przy "elektryku" to jakieś 550 PLN

tak szukając w internetach - koszt materiału po cenach dla kowalskiego a nie dla serwisu:
elektryk - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) = około 250 PLN
benzyna - filtr kabinowy 152 PLN + plyn hamulcowy - 2 x (1L 40 PLN (BOSCH) + filtr oleju 60 PLN + 4 x OLEJ OPEL 0W20 1 LITR -55 PLN = około 530 PLN

Czy każdy producent tak wali w "rzyć" właściciel elektryków czy tylko Selantis ?
W elektrykach chyba jeszcze sprawdza się sprawność poszczególnych ogniw.

LPGczyEV

Zadomawiam się
Właśnie też czeka mnie przegląd przy 25 tys. i ASO Bielsko woła ok 1000 zł brutto, Filtr kabinowy odpuszczę, ale bez tego i tak wyjdzie koło 800 zł...
Mała aktualizacja, mam nowe ceny na 2025. 1. przegląd po roku to 700zl, 2. po 2 latach/25kkm to 1200zl (płyn ham. + filtr kabinowy), ASO Bielsko. Gwarancje można przedłużyc tylko w okresie gwar.podstawowej.