Opony całoroczne czy sezonowe?

Cav

Pionier e-mobilności
Owszem, szumią.
Ale zimówki też będą szumieć.
Pytanie tylko czy są wielosezonówki, które tego nie robią?

Napisałeś że cross climate są cichsze, ale to dwa razy droższa opona, do tego raczej letnia, a Nokiany są bardziej zimowe.
A jakieś inne modele?

P.S.
Miałem kiedyś całoroczne Conti - one wręcz piszczały przy każdy skręcie, Nokiany to przy nich mega cicha guma.
To samo dotyczy porównania z Platinami w Smarcie.

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
przy czym soul i niro maja slabo wyciszone nadkola wiec roznica pomiedzy oponami bedzie znikoma

kona tez szumi, spojrzalem na opony a tu primacy 4 - wiec ciszej sie nie da..

Olecki

Pionier e-mobilności
Volvo sprzedaje BEV-y na wielosezonowych Pirelli Scorpion dedykowanych do elektryków. Jak dla mnie opony rewelacja do jazdy, choć mają 3 wady - cena, tylko duże rozmiary oraz oficjalnie nienaprawialne po przebiciu.

abes99

Posiadacz elektryka
Dlatego Klebery Quadraxer 3 mnie kuszą, niby 69dB, pytanie tylko na ile prawdziwe są te pomiary :unsure:.

Cav

Pionier e-mobilności
przy czym soul i niro maja slabo wyciszone nadkola wiec roznica pomiedzy oponami bedzie znikoma

kona tez szumi, spojrzalem na opony a tu primacy 4 - wiec ciszej sie nie da..
Między wyciszeniem kony i soula jest przepaść, nie miałem auta które miało bardziej denerwujący hałas z tylnych nadkoli niż Kona.

abes99

Posiadacz elektryka
Nokiany ile mają?
Niby też 69dB :unsure:...
Ale jakoś tak się do Nokianów zraziłem. Kiedyś też miałem gęsto polecany zimówki Nokian WR G2 i też fatalnie je wspominam, w wielu miejscach gdzie inni wyjeżdżali pod niewielkie wzniesienie ja nie dawałem rady.

Cav

Pionier e-mobilności
Niby też 69dB :unsure:...
No właśnie.
Jak dla mnie jak na całoroczne są ciche - nie licząc tego szumu przy skręcie i (naprawdę) lekkiego gwizdu przy mocnym przyspieszaniu.
Wątpię, żebyś za ich cenę znalazł coś równie dobrego, ja je kupiłem w cenie Dębicy....

No chyba że koszty nie grają roli - wtedy bierz Micheliny i po temacie.

vwir

Pionier e-mobilności
Micheliny mają jeden spory minus - mocno wpływają na zużycie energii. Nie wiem jak inne wielosezonówki, bo nie mam porównania.

Cav

Pionier e-mobilności
Chyba jednak zależy co do czego porównujesz.
Jakie te opony mają klasy energochłonności?
Bo całoroczne nie występują w klasie A.