6a8

Posiadacz elektryka
Warsztat zaproponował jednak Continentale UltraContact NXT 235/45 R18 98 Y XL FR. Kupuję u nich i umówiłem się, że zrobią test drogowy przy montażu. Jeśli coś będzie nie tak z oponami, to oni będą reklamować.
No to trzymam kciuki, daj dokładną relację po wymianie. I zwróć uwagę na kraj produkcji.

jarqu

Posiadacz elektryka
Ja że swojego doświadczenia mogę powiedzieć że zimowe Continentale w poprzednim aucie to były najlepsze opony jakie miałem, wszystkie 4 idealne. A wcześniej poszły do reklamacji komplet Yokohama zimowych i dwa nokiany.

Pedr

Pionier e-mobilności
Continentale założone. Test na Hunterze wyszedł OK. Zrobiłem 30+km bez szaleństw aby opony nie przesunęły się na feldze więc na dokładniejsze wnioski jeszcze muszę poczekać. Na etykiecie A/A 69dB ale to chyba sobie można między bajki włożyć. Głośność bez szału - subiektywnie nie wydaje się aby były cokolwiek cichsze niż zimowe Goodyear. W zakrętach ładnie trzymają - nie miałem wrażenia, że pływam jak na e-Primacy. Poprosiłem o sprawdzenie bieżnika - 6.3mm w nowej oponie :mad: Panowie twierdzą, że to dzisiaj standard jak wybieram opony o niskich oporach toczenia. Najważniejsze dla mnie zachowanie na mokrym - tego na razie chyba nie sprawdzę. Wibracji nie odczułem, ale musiałbym wyjechać na jakąś eskę. img20250321_20022831.jpg

Pedr

Pionier e-mobilności
Mały update: zrobiłem kilkaset km. Z plusów: świetnie trzymają się drogi, nawet przy wyższych prędkościach i na ostrych zakrętach. Samochód prowadzi się pewnie i przewidywalnie - o niebo lepiej niż na e-primacy. Był jeden deszczowy dzień - zachowanie na mokrym - wzorowe. But w podłogę i auto jak przyklejone :D Zużycie chyba też OK bo wczoraj i dzisiaj pokazuje mi jakieś śmieszne wartości - już się zdążyłem odzwyczaić jak oszczędnie można jeździć gdy jest w miarę ciepło. I aby nie było zbyt różowo - niestety są wibracje i to dość spore. Może za szybko chciałem wypróbować nowe opony i coś skopałem. Jutro jadę na ponowne wyważenie. 🤦‍♂️I sprawdziłem produkcję Portugalia.

jarqu

Posiadacz elektryka
70N na przedniej oponie to nie jest tak mało myślę że to może już być właśnie wyczuwalne.

Pedr

Pionier e-mobilności
A jak ich głośność? Niemniej te wibracje to wg mnie dyskwalifikacja, wolę jeździć jak emeryt w deszczu na michelinach i nie ryzykować :-/
Wydają się trochę głośniejsze niż micheliny, ale nie jest to duża różnica. Co do wibracji, to na michelinach też je miałem. Najmniej odczuwalne (praktycznie wcale) były na zimowych goodyear więc myślałem, że to kwestia opon. Zobaczę jeszcze dzisiaj po ponownym wyważeniu. Serwis w Tesli z innymi pierdołami mam umówiony za 2 tygodnie, ale nie sądzę aby coś udało się zdziałać w temacie wibracji bo opony nie od nich, bez homologacji itd.

maciekptk

Nowy na Forum
Ja w zeszłym tygodniu zmieniłem koła na letnie (odebrałem auto w listopadzie na zimówkach) i jestem rozczarowany jak głośne są Bidgestone Turanza T005 z pierwszego montażu w Tesli. Są zauważalnie głośniejsze niż zimowe Pirelli (też kupione w Tesli). I już zaczynam szukać czegoś zdecydowanie cichszego bo szkoda się męczyć jak auto ciche a opony głośne :(
I właśnie wpadły mi w oko Pirelli P Zero E (klasa A-A-A), może się na nie skuszę.

inter

Pionier e-mobilności
To jednak moje Hankooki są super, bez wibracji i są ciche. Dzisiaj sprawdzone po zimie na A4.

jarqu

Posiadacz elektryka
A ja wam powiem ze sie nawet polubiłem z tymi Michelinami pierwsze wrażenie jest kiepskie ale jak sie troche pojeździ to wcale nie są takie tragiczne te opony. Słabą maja przyczepność jak jest zimno i morko ale jak jest ciepło to spoko i odwdzięczają sie super niskim zużyciem energii.