Opony zimowe do Tesla Model Y

piotr_ev

Fachowiec
Cześć,
Jakie wybieracie/polecacie opony do Tesla Model Y rozmiarze 19" na zimę?
Czy muszą być z homologacją Tesla? Widzę, ze Pirelli SottoZero serie 3 w rozmiarze 255/45 R19 z homologacją M0 (mercedes) są tańsze o 500 zł na sztuce od T0 z pianką. Na infolinii oponeo powiedziano mi, że te z homologacją dla Mercedesa nie nadają się do Tesla... :O

Ja zamówiłem w RODEO w Warszawie z homologacją T0, trzeba je ściągać z niemiec na zamówienie i cena mocna bo 1400zł za sztukę ale z drugiej strony to mniej niż 2% kosztu całego samochodu więc wstyd oszczędzać. Co powiesz na test zużycia energii w grudniu?

Wiesiek

Nowy na Forum
szukałem u różnych producentów z homologacją tesli, ale nie mają Y jeszcze w katalogach, odpowiedzieli mi z Michelina i polecają MICHELIN 255/40 R20 101W XL TL PILOT ALPIN 5 MI o numerze referencyjnym 871382.
pirelli olało temat nawet nie odpisali na zapytanie
chyba spróbuję z tymi michelinkami choć zazwyczaj omijałem tą markę za stosunek jakości do ceny

szukałem u różnych producentów z homologacją tesli, ale nie mają Y jeszcze w katalogach, odpowiedzieli mi z Michelina i polecają MICHELIN 255/40 R20 101W XL TL PILOT ALPIN 5 MI o numerze referencyjnym 871382.
pirelli olało temat nawet nie odpisali na zapytanie
chyba spróbuję z tymi michelinkami choć zazwyczaj omijałem tą markę za stosunek jakości do ceny
Kupiłem Pilot Sport do Type R na początku roku i moim zdaniem Bridgestone były lepsze, niby Michelin mają lepszy feedback ale wyższe prędkości na zakrętach mi wychodziły na starych Bridgestonach.

ELuk

Pionier e-mobilności
Pilot sport ma to do siebie że wymaga solidnego rozgrzania. To opona prawie wyczynowa, w zwykłych warunkach i zimna potrafi być nieobliczalna. Mi kilkakrotnie tyłek Tesli próbował uciekać na wyjściu z ronda.
Ale tu mowa o zimowych Alpin 5 a te kleją się do asfaltu.

Wiesiek

Nowy na Forum
nie mam zastrzeżeń do samej marki bo to górna póła i nie ma co gadać, ale jak napisałem chodzi o stosunek jakości do ceny, często pirelli, continental czy dunlop mieli lepsze modele a były tańsze, Michelin ma taką politykę że niezależnie jak im dany model wyjdzie i tak jest jednym z najdroższych na rynku, ale przynajmniej zainteresowali się tematem choć w pierwszej propozycji wysłali mi zły rozmiar pomimo że podałem właściwy ale pewnie nie mieli Y w katalogu i z automatu wzięli X czyli o rozmiar wiekszą

piotr_ev

Fachowiec
nie mam zastrzeżeń do samej marki bo to górna póła i nie ma co gadać, ale jak napisałem chodzi o stosunek jakości do ceny, często pirelli, continental czy dunlop mieli lepsze modele a były tańsze, Michelin ma taką politykę że niezależnie jak im dany model wyjdzie i tak jest jednym z najdroższych na rynku, ale przynajmniej zainteresowali się tematem choć w pierwszej propozycji wysłali mi zły rozmiar pomimo że podałem właściwy ale pewnie nie mieli Y w katalogu i z automatu wzięli X czyli o rozmiar wiekszą
Ja zadzwoniłem do Tesla Service, zapytałem jakie opony mają dostępne - oczywiście były Pirelli Sottozero 3 - ale w testach wychodziły w tym rozmiarze dość przeciętnie (255/45/19") i testy opon bez/z pianką wyciszająca za pomocą profesjonalnego sprzętu nie wykazały zauważalnych zalet opon z pianką tłumiącą. Zapytałem jeszcze o opony jakie rekomenduje Tesla i jakie można kupić do Modelu Y, dostałem taką listę:
- Pirelli Sottozero 3 (4 szt. mieli)
- Michelin X-Ice (niedostępne)
- Goodyear UltraGrip Perfomance+ (niedostępne)
- Nokian hakkapeliitta r3 (niedostępne)
Jeszcze jakiś model był, ale uleciało mi z głowy.

piotr_ev

Fachowiec
Jak komplet opon to czasami też komplet felg (drugi zestaw), aby nie przekładać opon zima / lato. Czy ktoś z Was rozważał taki wariant? Jakie Felgi 19" do model Y? aby znaleźć z tym samym rozstawem śrub, ET, rozmiarem otworu centrującego jest niemal jak biały kruk w polskim internecie..:rolleyes: