Ja kupiłem sobie właśnie do TM3 właśnie Pirelli Sottozero 3 bo Tesla te opony sprzedaje z zestawem zimowym, właśnie dziś założyłem zimówki, miałem nadzieje, że może troche bardziej wystają niż letnie ale niestety felga jest tak samo podatna na zarysowania.Ja zadzwoniłem do Tesla Service, zapytałem jakie opony mają dostępne - oczywiście były Pirelli Sottozero 3 - ale w testach wychodziły w tym rozmiarze dość przeciętnie (255/45/19") i testy opon bez/z pianką wyciszająca za pomocą profesjonalnego sprzętu nie wykazały zauważalnych zalet opon z pianką tłumiącą. Zapytałem jeszcze o opony jakie rekomenduje Tesla i jakie można kupić do Modelu Y, dostałem taką listę:
- Pirelli Sottozero 3 (4 szt. mieli)
- Michelin X-Ice (niedostępne)
- Goodyear UltraGrip Perfomance+ (niedostępne)
- Nokian hakkapeliitta r3 (niedostępne)
Jeszcze jakiś model był, ale uleciało mi z głowy.
Masz gąbkę wyciszających w tych Pirelli? Ja wczoraj założyłemJa kupiłem sobie właśnie do TM3 właśnie Pirelli Sottozero 3 bo Tesla te opony sprzedaje z zestawem zimowym, właśnie dziś założyłem zimówki, miałem nadzieje, że może troche bardziej wystają niż letnie ale niestety felga jest tak samo podatna na zarysowania.
Myślałem na Michelin ale jak zobaczyłem co Tesla oferuje to wziąłem bez kombinowania, oni muszą mieć dostęp do informacji na temat opon do których my nie mamy więc ufam im.
jakie masz ciśnienie w oponach?Używam od października Nokian WR Snowproof P 255/45 R19 104 V XL. Wybrałem je ze względu na oceny dotyczące oporów toczenia.
Pozytywnie mnie zaskoczyły jesli chodzi o brak hałasu, dobre prowadzenie i brak dużej różnicy jeśli chodzi o zużycie energii.
Po wymianie miałem wrażenie, że jakby było bardziej miękko podczas bardziej gwałtownych skrętów przyspieszeń. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
musi to być model z homologacją dla Tesli (T0) lub napisane w oznaczeniach PNCSMasz gąbkę wyciszających w tych Pirelli? Ja wczoraj założyłem
Pirelli Winter Sottozero 3 235/45R18 98V XL 3PMSF
i nie miały.
2.9 - takie jak jest sugerowane na tabliczcejakie masz ciśnienie w oponach?
2 i 4 pozycja to opony typowo nordyckie takze na Polskie drogi za agresywne po zrobione typowo pod drogi zasniezone - chyba ze ktos z poludnia ).Ja zadzwoniłem do Tesla Service, zapytałem jakie opony mają dostępne - oczywiście były Pirelli Sottozero 3 - ale w testach wychodziły w tym rozmiarze dość przeciętnie (255/45/19") i testy opon bez/z pianką wyciszająca za pomocą profesjonalnego sprzętu nie wykazały zauważalnych zalet opon z pianką tłumiącą. Zapytałem jeszcze o opony jakie rekomenduje Tesla i jakie można kupić do Modelu Y, dostałem taką listę:
- Pirelli Sottozero 3 (4 szt. mieli)
- Michelin X-Ice (niedostępne)
- Goodyear UltraGrip Perfomance+ (niedostępne)
- Nokian hakkapeliitta r3 (niedostępne)
Jeszcze jakiś model był, ale uleciało mi z głowy.