Orlen Chargé

TomRS

Pionier e-mobilności
Mam taki dosyć pilny problem - jestem na wyjeździe wakacyjnym i nie mogę się w żaden sposób naładować z ładowarki Orlenu w słupie oświetleniowym. W aplikacji widać, że jestem podłączony, kontrolka przy gnieździe w aucie świeci na niebiesko, ale w Tesli mam komunikat ładowarka nie gotowa i nie mogę uruchomić ładowania w żaden sposób. Robiłem reset z rolek, dzwoniłem do Orlenu i resetowali ładowarkę, widzą że jestem podpięty i nic się nie dzieje. Próbowałem obu gniazd i cały czas to samo. Jakieś pomysły ?

abes99

Posiadacz elektryka
A próbowałeś najpierw uruchomić ładowanie w apce, a dopiero potem podpiąć wtyczkę? Niektóre ładowarki tak startują, inne z kolei najpierw kabel a potem apka :unsure:
Ewentualnie jeszcze z innych spotykanych trików to dociśnięcie ręcznie wtyczki do auta na czas odpalania/negocjowania ładowania :unsure:

TomRS

Pionier e-mobilności
A próbowałeś najpierw uruchomić ładowanie w apce, a dopiero potem podpiąć wtyczkę? Niektóre ładowarki tak startują, inne z kolei najpierw kabel a potem apka :unsure:
Ewentualnie jeszcze z innych spotykanych trików to dociśnięcie ręcznie wtyczki do auta na czas odpalania/negocjowania ładowania :unsure:
Nic z tego nie pomaga

acceptcookies

Tesla Model Y LR AWD 2024
W apce Orlen Charge, gdy najpierw podłączysz kabel do ładowarki a później do auta, ładowarka zmienia status na 'zajeta', pomimo że ładowanie się nie zaczęło. Niech Ciebie to nie zmyli, wchodzisz w tą zajęta ładowarkę i będzie opcja rozpoczęcia ładowania. Fatalny UX, myślałem że się nie naładuje, infolinia tylko restart umie zrobić, który mi nie pomagał, a chyba znalazłem się w podobnej sytuacji do Twojej.

TomRS

Pionier e-mobilności
W apce Orlen Charge, gdy najpierw podłączysz kabel do ładowarki a później do auta, ładowarka zmienia status na 'zajeta', pomimo że ładowanie się nie zaczęło. Niech Ciebie to nie zmyli, wchodzisz w tą zajęta ładowarkę i będzie opcja rozpoczęcia ładowania. Fatalny UX, myślałem że się nie naładuje, infolinia tylko restart umie zrobić, który mi nie pomagał, a chyba znalazłem się w podobnej sytuacji do Twojej.
Tak robię, cisnę przycisk ładuj w aplikacji i nic się nie dzieje. W aucie komunikat „ładowarka nie gotowa”. Ale zauważyłem, że ta i kilka podobnych stacji w okolicy zamiast ceny ma status „darmowa” - może nie podpięli ich pod cennik. Będę dziś gadał jeszcze z infolinią.

danielm

Pionier e-mobilności
kilka lat temu znajomy który próbował stawiać własną sieć słupków AC i sam pod to pisał oprogramowanie wspominał że jednym z problemów jest oczekiwanie na rozpoczęcie sesji ładowania, jeśli się nie rozpocznie w X czasie to auto stwierdza że już się nie rozpocznie i nie będzie dalej próbować i obejściem tego problemu jest właśnie najpierw dogadanie się apki z dostawcą a dopiero potem wkładanie kabla ale tylko tam gdzie apka wyraźnie o tym wspomina

TomRS

Pionier e-mobilności
kilka lat temu znajomy który próbował stawiać własną sieć słupków AC i sam pod to pisał oprogramowanie wspominał że jednym z problemów jest oczekiwanie na rozpoczęcie sesji ładowania, jeśli się nie rozpocznie w X czasie to auto stwierdza że już się nie rozpocznie i nie będzie dalej próbować i obejściem tego problemu jest właśnie najpierw dogadanie się apki z dostawcą a dopiero potem wkładanie kabla ale tylko tam gdzie apka wyraźnie o tym wspomina
Przećwiczyłem już wszystkie możliwe kombinacje chyba. Na razie bez efektu.

Last edited:

TomRS

Pionier e-mobilności
Rozmawiałem z infolinią po raz kolejny. Przyjeli zgłoszenie o problemach. Będą sprawdzać. W ciągu 14 dni otrzymam informację zwrotną na maila … 😂😂😂😂. Powiem tak - jak do tej pory moje wyjazdy elektrykiem były w zasadzie bezproblemowe, to tym razem jest masakr. Jechałem wczoraj z kilkoma osobami z Poznania do Smołdzina. Dojeżdżając do Słupska miałem chyba z 8 % SoC, planowałem się naładować przez 15 min i jechać dalej, bo w Smołdzinie jest słupek AC Orlenu. Pasażerowie już przed Słupskiem wykazywali pewną nerwowość, że prądu mało. Uspakajałem ich, że po 15 min ładowania spokojnie pojedziemy dalej i zdążymy na czas. Ładowarka nr 1 Greenway (którego raczej nie znoszę, ale logistycznie pasowała) - nie działa… No to jedziemy na kolejną, też GW- niby działa, ale ładować nie chce zacząć. Po telefonach na infolinię uruchamiają ją w końcu zdalnie, ładuje się, wolno ale jakoś idzie. Ruszamy, już wiemy, że nie zdążymy na czas. Docieramy na miejsce. Wkurwienie jest wyraźnie wyczuwalne. Wieczorem jadę na ten Słupek Orlenu i mam powtórkę z rozrywki, czyli nie ładuje... Myślę, że te 3 osoby które ze mną jechały, skutecznie się zniechęciły do elelktromobilności. Jak widać, jednak nasza polska infrastruktura jest mocno zawodna i można się czasem wpierdolić nieźle. Do stanu, wsiadaj, jedź, będzie dobrze, jeszcze sporo brakuje

Last edited: