Oszczędność energii w domu - ciepła woda i izolacja podłogi

Michal

Moderator
W przyszłym tygodniu instaluje pompę ciepła do CO / CWU i trafiłem na kilka fajnych tematów, więc wrzucam dla społeczności - może komuś się przyda.

1. Zamawiam właśnie zbiornik CUW robiony na zamówienie z nierdzewki. Szukałem informacji o dyfuzorach zimnej wody i trafiłem na taki ciekawy PDF [klik] z informacją m.in. o Mixergy tank - taki mądry boiler do wody, który może być elektryczny, a może przyjmować ciepło z różnych źródeł.
Tych zbiorników chyba nie da się na razie kupić poza UK ale można od nich sobie co nieco podpatrzeć.
W dużym skrócie - jak dobrze (poprzez jakiś dyfuzor) wlewasz zimna wodę do zbiornika, to nie miesza się ona z ciepłą, więc masz więcej ciepłej do wykorzystania i mniejsze różnice temperatur podczas korzystania - slajd na ten temat:
Screenshot_20231130-004143.png

2. Drugi temat w tym PDF, którym też jestem zainteresowany to izolacja podłogi w ciekawy sposób - takim robotem, który napryskuje piankę izolacyjną 0_o wypas! Ciekawe czy u nas ktoś robi takie rzeczy...

3. W jednej publikacji naukowej [klik] trafiłem też na prosty sposób wykonania prostego dyfuzora minimalizującego mieszanie zimnej wody poprzez ścięcie rurki doprowadzającej pod kątem i poproszę o takie wykonanie w moim zbiorniku:

Domestic-electrical-water-heater-of-a-conventional-design-and-b-modified-design~2.png

Przydało by się jeszcze dodać pompkę mieszająca tak jak w mixergy, żeby łatwo sterować % wypełnienia zbiornika ciepłą wodą ale do tego chyba potrzebny byłby też jakiś zestaw czujników temperatury na całej wysokości zbiornika, więc nie będę się w to bawił - nie mam już czasu, bo montaż za chwilę, a muszą to jeszcze wyprodukować.

4. Kolejny ciekawy materiał w temacie CWU trafiłem tu:
W dużym skrócie o tym jak woda ciepłe nie miesza się z zimną, a do tego jak mądry sposób ustawienia i włączania dwóch grzałek elektrycznych, tak żeby na działała tylko jedna z nich, pozwala z mniejszego zbiornika wyciągnąć więcej ciepłej wody - gość tłumaczy jak ze zbiornika 40 galon da się pobrać 53 galony ciepłej wody w pierwszej godzinie. Grzałka dolna grzeje wstępnie wpływającą zimną wodę 10-26°C, a jak ta dotrze do grzałki górnej, to włącza się ona i dogrzewa mocniej ~ 40°C.
Skorzystałem i zamontuje dodatkową grzałkę oporową na wysokości 2/3 zbiornika. To powinno mi dać więcej ciepłej wody w razie potrzeby, i nie będę musiał się grzałką przejmować, bo zupełnie nie powinna się włączać przy normalnym używaniu, a właśnie tylko przy wyssaniu 2/3 zbiornika.

Tak sobie to wymyśliłem i pewnie nie przekonam się nawet za bardzo jak całość działa ale moim zdaniem brzmi sensownie.

ypl

Pionier e-mobilności
W przyszłym tygodniu instaluje pompę ciepła do CO / CWU i trafiłem na kilka fajnych tematów, więc wrzucam dla społeczności - może komuś się przyda.

1. Zamawiam właśnie zbiornik CUW robiony na zamówienie z nierdzewki. Szukałem informacji o dyfuzorach zimnej wody i trafiłem na taki ciekawy PDF [klik] z informacją m.in. o Mixergy tank - taki mądry boiler do wody, który może być elektryczny, a może przyjmować ciepło z różnych źródeł.
Tych zbiorników chyba nie da się na razie kupić poza UK ale można od nich sobie co nieco podpatrzeć.
W dużym skrócie - jak dobrze (poprzez jakiś dyfuzor) wlewasz zimna wodę do zbiornika, to nie miesza się ona z ciepłą, więc masz więcej ciepłej do wykorzystania i mniejsze różnice temperatur podczas korzystania - slajd na ten temat:
View attachment 14811

2. Drugi temat w tym PDF, którym też jestem zainteresowany to izolacja podłogi w ciekawy sposób - takim robotem, który napryskuje piankę izolacyjną 0_o wypas! Ciekawe czy u nas ktoś robi takie rzeczy...

3. W jednej publikacji naukowej [klik] trafiłem też na prosty sposób wykonania prostego dyfuzora minimalizującego mieszanie zimnej wody poprzez ścięcie rurki doprowadzającej pod kątem i poproszę o takie wykonanie w moim zbiorniku:

View attachment 14810

Przydało by się jeszcze dodać pompkę mieszająca tak jak w mixergy, żeby łatwo sterować % wypełnienia zbiornika ciepłą wodą ale do tego chyba potrzebny byłby też jakiś zestaw czujników temperatury na całej wysokości zbiornika, więc nie będę się w to bawił - nie mam już czasu, bo montaż za chwilę, a muszą to jeszcze wyprodukować.

4. Kolejny ciekawy materiał w temacie CWU trafiłem tu:
W dużym skrócie o tym jak woda ciepłe nie miesza się z zimną, a do tego jak mądry sposób ustawienia i włączania dwóch grzałek elektrycznych, tak żeby na działała tylko jedna z nich, pozwala z mniejszego zbiornika wyciągnąć więcej ciepłej wody - gość tłumaczy jak ze zbiornika 40 galon da się pobrać 53 galony ciepłej wody w pierwszej godzinie. Grzałka dolna grzeje wstępnie wpływającą zimną wodę 10-26°C, a jak ta dotrze do grzałki górnej, to włącza się ona i dogrzewa mocniej ~ 40°C.
Skorzystałem i zamontuje dodatkową grzałkę oporową na wysokości 2/3 zbiornika. To powinno mi dać więcej ciepłej wody w razie potrzeby, i nie będę musiał się grzałką przejmować, bo zupełnie nie powinna się włączać przy normalnym używaniu, a właśnie tylko przy wyssaniu 2/3 zbiornika.

Tak sobie to wymyśliłem i pewnie nie przekonam się nawet za bardzo jak całość działa ale moim zdaniem brzmi sensownie.
Ja się tylko w temacie izolacji podłogi wypowiem, bo moim zdaniem to mocno niedoceniany temat. Ja mam 30cm izolacji w podłodze, w ścianach 20cm, w domu jest ciepło jak w ulu, rachunki za ogrzewanie zawsze były niskie, a mamy temp 24 *C, lubimy ciepło. Dodatkowo, moim zdaniem bardzo ważna jest hydro izolacja fundamentów i czego się tylko da na styku grunt budynek.

@Michal a czemu chcesz piankę dawać zamiast styroduru?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ad grzałki i pompa ciepła. Mam 11 kW PC i tylko do procedury antylegionella włączyły się grzałki. Sprawdzając przebieg przez rok, nigdy nie nastąpiło włączenie grzałek jako tzw źródła szczytowego i nie było konieczne to dla dogrzania co i cwu. Sprawę załatwiała sama pompa.
Nawet do odmrażania jednostki zew wystarczył wsteczny obieg ciepłej wody bez włączenia grzalek..
Aczkolwiek nie ma co się bardzo przejmować tym włączaniem sporadycznym grzałek, bo w mrozie i tak sprawności pompy jest/ bywa wtedy niska - czasem 1:1 a grzałki gdy zadziałają, to odpada wyłączanie sprężarki PC jej zużycie i czas trwania dogrzania . Czasem grzalka jest bardziej ekonomiczna i skuteczna i szybsza. A per saldo nawet tańsza

Dobrze dobrana pompa i duzy/optymalny zbiornik akurat u mnie wykluczyl potrzebę dogrzewania grzalkami. (300l). To dla każdego będzie inaczej.
Taniej wyjdzie więc duży zbiornik dobrze zaizolowany bez potrzeby korzystania ze źrodla szczytowego jakim może być grzalka, a czasem spięty w swym dzialaniu z pompą ciepła, piec gazowy.
Zostawiłem piec właśnie aby mógł działać gdy pompa nie wyobi i będą musiały działać grzalki.
Ale widzę, że mogę zrezygnować z gazu sieciowego. Piec zostanie w razie awarii pompy będzie chodził na butlach LPG z kampera. To zrobie po tej zimie aby sie upewnić że pompa kolejny rok nie skorzysta ze źrodla szczytowego (grzalek) lub zrobi to krotko.

Ale nas jest dwoje w domu i sprawa się zmienia np w dużych rodzinach.

Mieliśmy co prawda czasem 7 osob na stanie przez kilka dób i cieplej wody nie zabrakło, ale wtedy ustawiłem temp nie na 45 stC cwu a np 50 oraz nie bylo sztafety kąpieli, lub uzywania do niej kilku miejsc na raz
Jak pisalem pompa zeżre w listopadzie ok 650kWh. A w grudniu i styczniu będzie to troche po ponad 1000. Od marca zacznie się spadek do wartosci śladowych w lecie. P~wnie pójdzie ok 6000 kWh rocznie jak nic, co jest obecnie lekko taniej od gazu a przy fotowoltaice produkukujacej 10 MWh /rok jest to darmowym grzaniem.
Tylko za kilka lat gdy się ten interes zamortyzuje i o ile nie zaczenie się psuć.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Odnośnie zbiornika CWU - sensownie wykonany zbiornik bardzo ładnie warstwuje wodę i nie pozwala na nadmierne mieszanie ciepłej z zimną. Obecnie mam zbiornik 350l panasonica i fajnie to widać - mogę wykorzystać prawie cały zbiornik i cały czas jest bardzo ciepła woda. Gdy przesadzę z poborem (na przykład napełniałem dziecku basen ciepłą wodą) to w pewnym momencie było twarde odcięcie - skończyła się ciepła woda i od razu była zimna, bez fazy przejściowej. Wtedy był chyba jedyny przypadek gdy zobaczyłem że pompa załączyła grzałkę zbiornika, nie liczą antylegionelli o której pisał Bronek.

Michal

Moderator
czemu chcesz piankę dawać zamiast styroduru
Powód jest taki jak podany w PDF - żeby teraz cokolwiek docieplić pod domem, bez rozbierania podłogi, ktoś musi tam wejść i jakoś to zamontować, a czołganie się w przestrzeni nie należy do super przyjemnych - "been there done that". Osobiście, do tej pory, myślałem raczej o wełnie mineralnej, bo ona powinna dokładnie wypełnić przestrzenie pomiędzy legarami. Z tego co rozumiem, to ważne jest aby wypełnienie było szczelne, a chyba trudno będzie to osiągnąć styrodurem albo styropianem, chociaż moze... Uszczelniając pianką boki... Jeszcze nie robiłem do tego podejścia bardzo dokładnie, a tutaj jest po prostu ciekawa metoda.

Dobrze dobrana pompa i duzy/optymalny zbiornik akurat u mnie wykluczyl potrzebę dogrzewania grzalkami. (300l).
Właśnie u mnie "problem" polega na tym, że nie mam gdzie upchnąć tak dużego zbiornika, bo nie mam kotłowni, tylko zbiornik w ścianie. Dlatego musze kombinować jak z mniejszego wycisnąć max ;) 200L to max co mogę zamontować i też nie powinno być problemów, ale czytam o tym i chciałem się podzielić ciekawymi informacjami.

Obecnie mam zbiornik 350l panasonica i fajnie to widać - mogę wykorzystać prawie cały zbiornik i cały czas jest bardzo ciepła woda.
Bo pewnie właśnie dobrze mają zrobiony dyfuzor na dole zbiornika. U mnie niestety standardowy nie wejdzie, więc robię na zamówienie ale szukając informacji jak są zbudowane takie zbiorniki do pomp ciepła, albo nie da się dowiedzieć, albo mają po prostu wygięta trochę rurę wlotową:
Zbiornik_ze_stali_nierdzewnej_PAWT300l_1~2.jpg
Właśnie chodzi o to, że wystarczy ją ściąć pod kątem zamiast prosto i mamy prosty dyfuzor zmniejszający efekt mieszania.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
ja % napełnienie zbiornika zrobiłem na podstawie danych z 3 czyjnikow temperatury. Wystarcza, ogólnie goście i żona z tego korzysta, bo temperatury nie wiele jej mówią.
Na tą chwilę mam tylko 1 grzałkę - 3kW i zbiornik 300l z nierdzewki.
W zupełności wystarcza. 6-9kW dziennie na podgrzanie CWU idzie. Przy COP1.
Nie mam pompy ciepła. Bo aktualne zasady bilansują mi rachunki na opłaty stałe. Więc inwestycja w PC to zbytek luksusu.

edyt.
Zbiornik 200l a 300l. Patrz również na pojemność netto/brutto. Bo mój ma 300l ale brutto. A tak to mniej. Nie pamiętam ile. A wymiary są naprawdę różne.
Ja wybrałem Jolue. Chyba, że Ty masz mocno fikuśne pomieszczenie stąd wybór - produkcji własnej zbiornika. Pojemność nadrabiasz temperaturą. Ale mając PC to jednak gorzej z tym idzie. Bo wydajność SCOP spada.

Attachments

• Screenshot_20231130_094136_Loxone.jpg
    Screenshot_20231130_094136_Loxone.jpg
    235,8 KB · Liczba wyświetleń: 47
  • Screenshot_20231130_094131_Loxone.jpg
    Screenshot_20231130_094131_Loxone.jpg
    373,6 KB · Liczba wyświetleń: 34
Last edited:

Michal

Moderator
Jeśli nie masz mieszania, to 3 czujniki niewiele Ci powiedzą, bo dostaniesz tylko informację o przekroczeniu danego poziomu. Musiałoby ich być chyba z 10, żeby mieć nad tym realną kontrolę. Tak chyba robi właśnie Mixergy, że oni mają całą wysokość mierzoną.

6-9 kWh dziennie, daje ~2,7 MWh rocznie, a to już dużo :)
Przy pompie ciepła podobno schodzi się do okolic 1 MWh rocznie na CUW, wiec masz potencjał oszczędzać 1,7 MWh rocznie, czyli licząc prosto 1700 zł jeśli miałbyś dopłacać za energię.

U mnie też szło właśnie coś około 2,5 MWh rocznie, a że muszę dopłacać, to stwierdziłem, że 7000 (z montażem) wydane na zbiornik teraz, zwróci mi się w jakieś 5 lat, więc biorę. Jakoś mniej mnie boli raz wydana kasa niż te rachunki 2 razy w roku. No i oczywiście będzie o te 750 kg węgla mniej spalone w elektrowni (500 kg / MWh).

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Tak, dokładnie około 3MWh idzie na CWU.
Ogrzewanie 3 MWh na współke Piec elektryczny i grzałki w łazienkach w drabinkach + Klimatyzator.

Mam gotowe odwiety pod PC gruntową... bo taki był zamysł. Ale urządzenia są abstraktyjnie drogie.
I nie dadzą mi nic w zamian. Póki mam netmetering.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie niestety standardowy nie wejdzie, więc robię na zamówienie ale szukając informacji jak są zbudowane takie zbiorniki do pomp ciepła, albo nie da się dowiedzieć, albo mają po prostu wygięta trochę rurę wlotową:
Pewnie to już wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę: zbiornik CWU pod pompę ciepła ma dużo większą powierzchnię wężownicy niż zbiorniki na przykład do kotła gazowego albo solarów. Warto o tym pamiętać - przy zbyt małej wężownicy pompa zacznie taktować.

Michal

Moderator
Tak, dziękuję - będę miał 2,6 m2 na 200L zbiornika, więc powinno być ok.