Oszczędność energii w domu - ciepła woda i izolacja podłogi

Michal

Moderator
W przyszłym tygodniu instaluje pompę ciepła do CO / CWU i trafiłem na kilka fajnych tematów, więc wrzucam dla społeczności - może komuś się przyda.

1. Zamawiam właśnie zbiornik CUW robiony na zamówienie z nierdzewki. Szukałem informacji o dyfuzorach zimnej wody i trafiłem na taki ciekawy PDF [klik] z informacją m.in. o Mixergy tank - taki mądry boiler do wody, który może być elektryczny, a może przyjmować ciepło z różnych źródeł.
Tych zbiorników chyba nie da się na razie kupić poza UK ale można od nich sobie co nieco podpatrzeć.
W dużym skrócie - jak dobrze (poprzez jakiś dyfuzor) wlewasz zimna wodę do zbiornika, to nie miesza się ona z ciepłą, więc masz więcej ciepłej do wykorzystania i mniejsze różnice temperatur podczas korzystania - slajd na ten temat:
Screenshot_20231130-004143.png

2. Drugi temat w tym PDF, którym też jestem zainteresowany to izolacja podłogi w ciekawy sposób - takim robotem, który napryskuje piankę izolacyjną 0_o wypas! Ciekawe czy u nas ktoś robi takie rzeczy...

3. W jednej publikacji naukowej [klik] trafiłem też na prosty sposób wykonania prostego dyfuzora minimalizującego mieszanie zimnej wody poprzez ścięcie rurki doprowadzającej pod kątem i poproszę o takie wykonanie w moim zbiorniku:

Domestic-electrical-water-heater-of-a-conventional-design-and-b-modified-design~2.png

Przydało by się jeszcze dodać pompkę mieszająca tak jak w mixergy, żeby łatwo sterować % wypełnienia zbiornika ciepłą wodą ale do tego chyba potrzebny byłby też jakiś zestaw czujników temperatury na całej wysokości zbiornika, więc nie będę się w to bawił - nie mam już czasu, bo montaż za chwilę, a muszą to jeszcze wyprodukować.

4. Kolejny ciekawy materiał w temacie CWU trafiłem tu:
W dużym skrócie o tym jak woda ciepłe nie miesza się z zimną, a do tego jak mądry sposób ustawienia i włączania dwóch grzałek elektrycznych, tak żeby na działała tylko jedna z nich, pozwala z mniejszego zbiornika wyciągnąć więcej ciepłej wody - gość tłumaczy jak ze zbiornika 40 galon da się pobrać 53 galony ciepłej wody w pierwszej godzinie. Grzałka dolna grzeje wstępnie wpływającą zimną wodę 10-26°C, a jak ta dotrze do grzałki górnej, to włącza się ona i dogrzewa mocniej ~ 40°C.
Skorzystałem i zamontuje dodatkową grzałkę oporową na wysokości 2/3 zbiornika. To powinno mi dać więcej ciepłej wody w razie potrzeby, i nie będę musiał się grzałką przejmować, bo zupełnie nie powinna się włączać przy normalnym używaniu, a właśnie tylko przy wyssaniu 2/3 zbiornika.

Tak sobie to wymyśliłem i pewnie nie przekonam się nawet za bardzo jak całość działa ale moim zdaniem brzmi sensownie.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja mam termos właśnie.
Pod domem plyta fundamentowa i 30cm XPS
Na ścianie 30cm Grafitu
Na dachu 12cm PIR +24cm PUR.

Ogólnie 3MW to i tak pojechałem ( na tą chwilę 1MW poszło na dogrzewanie łazienek. Co trwa cały rok. Bo i latem dogrzewa aby było komfortowo. łazienki lubią mieć 23-24st. A dom 22st. Klima 700kWh rocznie.
i około 700kWh na Piec elektryczny.
Dom też nie jest wielki. To jedynie 85m2 po podłodze a w tym antresola, która generuje nieco problemów klimatycznych, ale... da się ogarnąć jako tako.

Co do wilgotności, to nie tak. Tutaj tylko wentylacja.
Pierwszy rok było ok.
Drugi rok, wilgotność spadała - kupiłem wymiennik z odzyskiem wilgoci.
Teraz już nie jest potrzebny.
Potrzebnych było kilka czujników jakości powietrza i higrometrów aby ustawić wentylację na odpowiedni poziom.
Najważniejsze są te od jakości powietrza.

Wracając do fundamentów.
Mamy 2 izolacje tam.
1 przy fundamentach tam w grunt wsadził bym z 15cm czegoś przyzwoitego.
A potem izolacja pod wylewką a wniej instalacje są.
Tu bym nie załował. Ciepło z podłogówek musi się odbijać i grzać górę, nie ziemię. Co i tak będzie mimowoli robić. Nie ma co też przesadzać.

Nie liczy się ilość tylko jakość.
Lepiej mieć szczelne 20cm niż bylejak położone 30cm.
U mnie było... średnio. Ale przycebuliłem z elewacją którą robić dopiero będę - mogłem wiele poprawić

Ja kamerkę kupiłem sobie termowizyjną, dużo ciekawych kwiatków znalazłem. Najbardziej irytującym było - wchodziły mi do domu muchy.
Styk styropianu i pianki PIR była szczelina pare mm. Poszło pare puszek pianki. I jest lepiej.
:D
To mam trochę podobnie, tylko ja nie mam płyty tylko tradycyjny fundament na ławach. Fundament mam ocieplony 2 warstwy po 5 cm xps, i pod wylewkę w domu mam jeszcze dane 30 cm styroduru. Ja pianki nigdzie nie mam bo mam dwa pełne piętra i poddasze nieużytkowe i między piętrem a poddaszem jest lany strop, na nim 20 cm styropianu i na to wylewka. Czyli jak tu ktoś napisał termos i to taki totalny.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
To mam trochę podobnie, tylko ja nie mam płyty tylko tradycyjny fundament na ławach. Fundament mam ocieplony 2 warstwy po 5 cm xps, i pod wylewkę w domu mam jeszcze dane 30 cm styroduru. Ja pianki nigdzie nie mam bo mam dwa pełne piętra i poddasze nieużytkowe i między piętrem a poddaszem jest lany strop, na nim 20 cm styropianu i na to wylewka. Czyli jak tu ktoś napisał termos i to taki totalny.
z własnego doświadczenia śmiem stwierdzić, że termos to nie takie dobro. Fundament ma przewagę bo ma straty. minimalne, ale jednak są.
Zimą i tak łatwo jest dogrzać. A latem nieco łatwiej schłodzić.
Chodzi tylko o podłogę. Warto mieć tam jakiś mostek.
CHYBA, bo żeby to empirycznie przetestować potrzebny by był taki drugi dom z taka opcją :)

Ale, nie jest źle. Na świeta w zeszłym roku przy -5 ogrzewanie w ogóle nie było potrzebne przez 7dni pobytu nie włączyło się ani razu. A nawet uchylano okno, bo było zbyt ciepło.
Same zyski bytowe tylu ludzi wystarczały z nawiązką.

W moim przypadku... nie ogrzewanie jest problemem a tylko CWU :) tego nie przeskoczę, trzeba je grzać.

edyt.
Nie no chłodzenie latem to też pikuś :) To co pisałem 700kWh na Klimatyzator to zawiera również chłodzenie.
Po prostu chyba jednak marudzę, mam fobię na dążeniu do jak największej samowystarczalności a każde aktywne chłodzenie/grzanie mnie denerwuje :)
Więc pewnie jest tak, że przesadzam.

Michal

Moderator
@Michał, a rozważałeś pompy "all in one" , one się podobno lepiej sprawdzają niż zestawy pompa + bufor/zasobnik ?
Chyba nie czytałeś jak pisałem, że nie mam kotłowni i nawet ze zbiornikiem CWU muszę kombinować jak go zmniejszyć, żeby zmieścić :)
Dlatego pompa monoblok, która ma wszystko na zewnątrz i nawet z upchnięciem sterownika mam problem, ale gdzieś upchnę :)

Michal

Moderator
Czytałem, ale miałem na myśli taką jednostkę wewnętrzną jak lodówka.
No tak ale, mam ją w kuchni postawić zamiast lodówki, w salonie obok kanapy, czy w gabinecie obok biurka z komputerem? :) Jest już wybrane i zapłacone - będzie Nibe F2040.

consigliero

Pionier e-mobilności
To nie ma w domu żadnego schowka, spiżarki ? Pal sześć pompę ale ten zbiornik warto gdzieś schować

Michal

Moderator
Najbliżej chyba pralnia, ale tam już nic nie wcisnę też, bo dodałem niedawno zmiękczacz wody.
Na upartego może taka lodówkowa szafa by wlazła ale nie wiem czy otworzę później suszarkę.
No i słoików nie miałbym gdzie trzymać :D
Salon powiększony i kuchnia przesunięta/powiększona kosztem pomieszczenia gospodarczego, które było.

Przy czym ja nie narzekam, bo da się to rozwiązać i dlatego o tym piszę ;)

consigliero

Pionier e-mobilności
My słoiki trzymamy w kibelku dodatkowym, bo tam najchłodniej. Ta nasza kotłownia to małe pomieszczenie gdzie schowane są rozdzielacze do pętli grzewczych, schodzą się kable do szafy, wisi falownik wchodzi woda do domu i tam stoi bufor do pompy ciepła i cwu, takie dwa w jednym. Woda grzana jest przepływowo

Attachments

• IMG_0567.jpeg
    IMG_0567.jpeg
    316,8 KB · Liczba wyświetleń: 35