Parowanie szyb.

JareG

Pionier e-mobilności
Przecież zimą nawet włączona klima i tak nie zadziała - ona jest fabrycznie ustawiona na pracę powyżej jakiejś (dodatniej :LOL:) temperatury.. ale za to pomoże osuszyć szyby/wnętrze.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
A czemu? Działa, gdy trzeba. A że chłodzić zimą nie trzeba, to nie działa (=nie włączy się) 🤣 Ale jest włączona/na czuwaniu, więc osuszanie zadziała w razie potrzeby. Może elektronika sterująca klimą coś tam bierze, ale to chyba nie jest wielka strata.. A jak klimę wyłaczysz fizycznie, to i z osuszania dupa będzie.. tak to sobie tłumaczę, jako humanista-obserwator :LOL:

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Ja jestem zdania, że najlepiej ustawić na auto i zostawić aby działało tak jak producent przewidział. Oczywiście można klepnąć osuszanie jak nie daje rady ale w Teslach i chyba we wszystkich autach nie da się nawet wyłączyć klimy, bo to wszystko działa automatycznie.
Jak klima osuszy szybki, a później będzie parować, to teoria jest taka, że temperatura już będzie na tyle wyższa, że ta sama wilgos już nie osiądzie na szybach.
Jak zwykle jestem zdania, że ktoś mądrzejszy już to zbadał i działa to lepiej niż my tutaj wymyślimy w 5 postach :p

JareG

Pionier e-mobilności
Ja jestem zdania, że najlepiej ustawić na auto i zostawić aby działało tak jak producent przewidział.
Ja tam jestem wygodny (albo leniwy), i dlatego ustawiam na Auto. I dlatego kiedyś (ponad 20 lat temu) kupiłem auto z automatem..
Oczywiście można klepnąć osuszanie jak nie daje rady ale w Teslach i chyba we wszystkich autach nie da się nawet wyłączyć klimy, bo to wszystko działa automatycznie.
Zauważyłem w e-Soulu, że w trybie Auto klima (tzn. dioda na przycisku) się włącza i wyłącza. I że można ręcznie AC wyłączyć - ale wtedy wyłącza się także tryb Auto..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Ja tam jestem wygodny (albo leniwy), i dlatego ustawiam na Auto. I dlatego kiedyś (ponad 20 lat temu) kupiłem auto z automatem..

Zauważyłem w e-Soulu, że w trybie Auto klima (tzn. dioda na przycisku) się włącza i wyłącza. I że można ręcznie AC wyłączyć - ale wtedy wyłącza się także tryb Auto..
Tak zwykle działa klimatronik.
I wyłącza się tryb auto, ale tylko w części o której zdecydujesz ręcznie.
W tym przypadku, dotyczy to używania sprężarki - reszta działa.
Działa, gdy trzeba. A że chłodzić zimą nie trzeba, to nie działa (=nie włączy się) 🤣 Ale jest włączona/na czuwaniu, więc osuszanie zadziała w razie potrzeby.
No nie, tak się nie da.

Osuszanie nie jest osobną funkcją, tylko konsekwencją normalnego działania klimy, tj. chłodzenia..
Jak by nie działała, to by też nie osuszała.

JareG

Pionier e-mobilności
No nie, tak się nie da.

Osuszanie nie jest osobną funkcją, tylko konsekwencją normalnego działania klimy, tj. chłodzenia..
Jak by nie działała, to by też nie osuszała.
Przecież napisałem, że klima jest włączona, ale zimą (bodajże poniżej 5 stopni na plus) nie będzie chłodzić, czyli agregat się nie włączy. Za to włączy się (przy włączonej klimie) żeby wnętrze osuszyć, i ogólnie żeby podtrzymać warunki środowiskowe że tak to nazwę. Jak ręcznie wyłączysz tę 'inteligencję klimatyzacyjną' to zostanie Ci ręczne wciskanie przycisków od osuszania przedniej szyby na przykład..

Pozdrawiam

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Przecież napisałem, że klima jest włączona, ale zimą (bodajże poniżej 5 stopni na plus) nie będzie chłodzić, czyli agregat się nie włączy. Za to włączy się (przy włączonej klimie) żeby wnętrze osuszyć,
Chyba się nie rozumiemy.
Ja piszę o tym, że skoro ma osuszać, to będzie też chłodzić (bo inaczej nic nie osuszy).

Czy Tobie chodzi o to, że czynnikiem, który spowoduje włączenie sprężarki, będzie wilgotność powietrza i nie negujesz faktu, że w momencie pracy w celu osuszania, będzie też chłodzić?

Bo jeśli tak, to się tym zgadzam.

JareG

Pionier e-mobilności
Chyba się nie rozumiemy.
Nawidoczniej. Ale nie bój się, porozumienie jest blisko.. :)
Ja piszę o tym, że skoro ma osuszać, to będzie też chłodzić (bo inaczej nic nie osuszy).

Czy Tobie chodzi o to, że czynnikiem, który spowoduje włączenie sprężarki, będzie wilgotność powietrza i nie negujesz faktu, że w momencie pracy w celu osuszania, będzie też chłodzić?

Bo jeśli tak, to się tym zgadzam.
No tak.
Bo mi nie chodzi o samo chłodzenie, tylko o fakt że Ty klimę wyłączasz, albo włączasz ręcznie. A żeby osuszanie działało na bieżąco, to klima musi być włączona (na bieżąco). A jak to działa w szczegółach, to mnie wali (mogą tam w środku zapierd*** krasnoludki albo inne gumisie) - jestem historykiem, obserwuję, zapamiętuję i ew. coś na temat moich obserwacji napiszę.

Osiągnęliśmy consensus jak mniemam..? :)

Pozdrawiam