Peknieta przednia szyba. wymiana ?

Bisek

Fachowiec
Nawet jakby mieli to by Tobie nie dali, bo nie można nim wyjeżdżać z kraju.
O, to ciekawe. Zapytam się przy najbliższej okazji. Może dostanę zastępcze jak powiem że nie wyjeżdżam poza Berlin. 😎

Edit: tylko chce poczekać w Berlinie. A tam z parkowaniem ciężko. Lepiej nie mówić zastępczego 😎

Last edited:

JM&JM

Posiadacz elektryka
No i mnie wczoraj kamień trafił. Jadę A4 na remontowanym odcinku na wysokości Mysłowic i nagle nadlatuje kamień z przeciwnego pasa a po przejechaniu około 200 metrów pojawiło się pęknięcie. No cóż… będę testował zakres ubezpieczenia auto-szyby w PZU i serwis Tesli w Katowicach.

thmwrz

T3SR
Jestem nie szczęśliwym :( posiadaczem mikro odprysku (nie pęknięcia), czy takie coś można naprawiać (koszt naprawy 375,-) czy to też wymiana szyby?
I czy przy tym koszcie warto z ubezpieczenia to robić, czy prywatnie?
Jeśli jednak naprawa nie w Tesli to jak z gwarancją na auto, mogą się przyczepić kiedyś?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Jestem nie szczęśliwym :( posiadaczem mikro odprysku (nie pęknięcia), czy takie coś można naprawiać (koszt naprawy 375,-) czy to też wymiana szyby?
I czy przy tym koszcie warto z ubezpieczenia to robić, czy prywatnie?
Jeśli jednak naprawa nie w Tesli to jak z gwarancją na auto, mogą się przyczepić kiedyś?
Tak, ja mam dwie takie naprawy. Jedna w zakładzie, druga robiłem sam, bo było blisko krawędzi i się bali. Jak dotąd jest ok. Jezeli nie masz osobnego ubezpieczenia szyby to rób to prywatnie. Nie warto za taką małą szkodę tracić zniżki.
Co do gwarancji to nie przyczepia się, bo niby do czego.

eimi

Pionier e-mobilności
Ile kosztuje obecnie wymiana szyby w Tesli Y (oryginał) ?
Warto jest brać ubezpieczenie szyb jeżeli jego kwota maksymalna to 5000 ? (ergo hestia - tu mam 20% zniżki na cały pakiet ze względu na inne ubezpieczenia u tego ubezpieczyciela)

Rafalski

Posiadacz elektryka
Też jestem przed wymiana szyby (kasztan...) mam ubezpieczenie szyb na 5 tys. Wymianę wycenili w body shopie tesli na 5800 brutto (model 3 2022). Nikt mi nie chce powiedzieć o ile może mi się podnieść składka AC. Czy według was warto dopłacić te 800 zł żeby nie ruszać AC?

eimi

Pionier e-mobilności
Też jestem przed wymiana szyby (kasztan...) mam ubezpieczenie szyb na 5 tys. Wymianę wycenili w body shopie tesli na 5800 brutto (model 3 2022). Nikt mi nie chce powiedzieć o ile może mi się podnieść składka AC. Czy według was warto dopłacić te 800 zł żeby nie ruszać AC?
Jeżeli to będzie kwestia tylko dopłaty to ja bym w to szedł, teraz badałem temat to ubezpieczyciel w ogóle może odmówić wypłaty 5000 jak na rynku jest tańszy zamiennik. Nie i ch**. Zależy co masz w umowie.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Dzisiaj dzwoniła do mnie babeczka jako opiekun szkody. Powiedziała, że nie są w stanie ogarnąć zamiennika tej szyby, więc tak wpisze a ja mam zadzwonić na infolinię i się z nimi dogadywać, że w takim razie robię na własną rękę. Czy jak wymienię szybę z tych auto szyb to nie będę mial wpisanej szkody? Swego rodzaju ochrona zniżek?

cooler

Pionier e-mobilności
Od razu podpowiem żebyście niezależnie od decyzji czy z ubezpieczenia czy priv rozglądali się za szybami i coś zaklepali (często zamienniki są lepsze niż oryginały, zwłaszcza z USA, przetestowane na 2 amerykańcach by Toyota).
W Tesli ostatnio czekałem ponad miesiąc na szybę plus parę dni na wstawienie.
No i wybierajcie od razu ten bodyshop który ma ta szybę na stanie, bo generalnie z NL idzie bardzo długo nawet jak mają.
Warto se pęknięcie do czasu wymiany zakleić lakierem do paznokci, porządnie zabezpiecza to przed dalszym rozłażeniem się pęknięcia i można gdzieś dalej dojechać gdzie te szyby po prostu mają.