Pęknięta szyba przednia

sabrez

Zadomawiam się
Szyba z wymiana za 6900+vat to chyba jakies przegiecie… to w Y ?
3HL - bodyshop AutoForma
Sorrki za takiego laga ale miałem trochę na głowie - nie zaglądałem na forum.

krzyss

Pionier e-mobilności
3HL - bodyshop AutoForma
Sorrki za takiego laga ale miałem trochę na głowie - nie zaglądałem na forum.
Zeoga cene sobie liczy tesla za ta szybe. Chyba teoche przeginaja.

Jerry

Zadomawiam się
Ja przy wymianie przedniej szyby w modelu Y zastosowałem mały trick. Umówiłem przez aplikację wizytę w warsztacie Tesli z najbliższym wolnym terminem (wypadło na Drezno), w aplikacji pojawiła się wycena ~5k. Taką wycenę pokazałem w bodyshopie i zrealizowali usługę w tej samej cenie. Po ustaleniu kwoty naprawy, odwołałem wizytę w aplikacji Tesli. Warto negocjować, wiadomo, że auto do tanich nie należy, to i warsztaty myślą, że mają do czynienia z zasobnym portfelem.
EDIT: bodyshop na dzień dobry wycenił koszt usługi na 8,5k

piotr_ev

Fachowiec
Ja przy wymianie przedniej szyby w modelu Y zastosowałem mały trick. Umówiłem przez aplikację wizytę w warsztacie Tesli z najbliższym wolnym terminem (wypadło na Drezno), w aplikacji pojawiła się wycena ~5k. Taką wycenę pokazałem w bodyshopie i zrealizowali usługę w tej samej cenie. Po ustaleniu kwoty naprawy, odwołałem wizytę w aplikacji Tesli. Warto negocjować, wiadomo, że auto do tanich nie należy, to i warsztaty myślą, że mają do czynienia z zasobnym portfelem.
WOW. trick bardzo dobry, +10 do sprytu dla Ciebie, ale ze strony tego serwisu to bardzo słabo, że taką marżę chcieli zrobić na Tobie. to .. nieuczciwe. Chyba, że tesla ich coś dodatkowo kasuje za bycie autoryzowanym bodyshopem..

mart15

Zadomawiam się
a czemu nie zrobiłeś tego w Tesli jeśli w bodyshop nie dostałeś lepszej oferty? nie mówię, że w Dreźnie, ale ogólnie chyba lepiej zrobić to w Tesli niż w bodyshop jeśli cena ta sama?
dziś dostałem kamieniem w szybę, jutro podjadę zapytać do jakiegoś serwisu z szybami czy da się naprawić odprysk. jeśli konieczna będzie wymiana to nastawiam się na wymianę w serwisie Tesli, bo myślę, że tak najlepiej, ale może źle myślę?

Jerry

Zadomawiam się
Sytuacja była wyjątkowa, ponieważ pękniętą szybę zauważyłem w dniu wyjazdu na urlop.
Urlop 1300km od domu, wobec tego trzeba było działać szybko, aby uratować wakacje.
~250km do Drezna vs 5km do bodyshopu, co więcej Drezno wolny termin na kolejny dzień, a bodyshop zadeklarował się zrobić od ręki - mieli szybę na stanie. Pomijam fakt ryzyka jazdy w trasę z pękniętą szybą (bezpieczeństwo, potencjalny mandat)
Ostatecznie decyzja była dobra z perspektywy czasu, a szyba wytrzymała nawałnicę deszczu w Austrii.

Jeffero

Zadomawiam się
Wiem że po zdjęciach to trochę wróżbiarstwo, ale myślicie że kilka miesięcy mogę z tym jeździć, czy pajączek się z tego rozwinie?

Attachments

• received_1673130763225535.jpeg
    received_1673130763225535.jpeg
    81,1 KB · Liczba wyświetleń: 33
  • received_1048626363582514.jpeg
    received_1048626363582514.jpeg
    53,8 KB · Liczba wyświetleń: 33

JM&JM

Posiadacz elektryka
Wiem że po zdjęciach to trochę wróżbiarstwo, ale myślicie że kilka miesięcy mogę z tym jeździć, czy pajączek się z tego rozwinie?
Ja bym nie ryzykował bo pierwszy napotkany policjant może zabrać dowód rejestracyjny. Może da się zakleić?

KrzysztofFly

Moderator
Zaklej na szybko punkt jakaś taśmą aby się nie dostał brud, i jak najszybciej jedź do punktu który zaklei Ci to żywicą. W ten sposób uratujesz szybę. Jeśli tego nie zrobisz, to jest duże ryzyko, że od zmian temperatury pęknięcia się wydłużą i szyba będzie już tylko do wymiany

sigg

Posiadacz elektryka
Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.

To jakaś wada Tesli, że szyby są takie kruche?