Piękna wizja sieci energetycznej w UK i na świecie

Michal

Moderator

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
nikt tego nie odbiera
Nie istnieje takie coś. Energia wyprodukowana jest odbierana.
Ja przy ładowaniu 32A mam na wyświetlaczu ładowarki nawet 181V. Po części moja wina bo mam od tablicy do gniazda 2,5 kwadrat więc jakieś 4V spadku niestety. Często zarówki mi migoczą od zaniżonego napięcia. Takie znaki czasów... Jak latem wszyscy cisną z PV w sieć to sięga limitów napięcia, jak ciemno to 210V.
Hi hi

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Duże państwowe molochy wolą
Rynek zawodowej produkcji energii w Polsce to państwowy kołchoz. Kiedyś część elektrowni była prywatna - PiS zrobił z tego jeden PGR.
Nie będzie normalnego rynku energii jeżeli producent będzie też, dystrybutorem, bo to prowadzi do manipulacji cenami.
Produkcja energii elektrycznej w Polsce z węgla jest nierentowna - cena nie pokrywa kosztów produkcji. W Polsce nie ma źródeł energii innych niż węglowe które zapewnia stabilne, pewne dostawy. Jest dużo OZE sezonowego z PV a stabilnego tyle co kot napłakał.
Z ww powodów energia w Polsce będzie droga i jeszcze droższa bo to cena która zapłacimy za głupotę polityków, którzy zamiast iść z nurtem EU - brać dopłaty, budować OZE , wolała budować węglowa utopię za którą i tak my zapłacimy. A UE najwyżej łaskawie się zgodzi żebyśmy topili miliardy w czarnych dziurach ryli.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Ja przy ładowaniu 32A mam na wyświetlaczu ładowarki nawet 181V. Po części moja wina bo mam od tablicy do gniazda 2,5 kwadrat ....
32 ampery ciągniesz po drucie (albo pewnie jeszcze lepiej skrętce? ) 2.5 mm2 ????????????

Masz dobre ubezpieczenie od pożaru? - chociaż jak takie coś znajdą po fakcie to i tak nici z ubezpieczenia

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie istnieje takie coś. Energia wyprodukowana jest odbierana
Tak, dokładnie tak samo jak wyprodukowane truskawki na polu sa odbierane;) Mi nie chodzi o te truskawki co zawieziesz na skup i sprzedasz. Tylko o te co zebrałeś zawiozłeś na skup a tam zamknięte bo już auta jadące do przetwórni pełne,inne skupy tak samo. Do jej pory problem był lokalny, ale w tym roku w skali krajowej ilość niewyprodukowanej energii OZE w Polsce wzrosła 10x. 40GWh w 2023 i ponad 500 GWh w 2024. Głównie fotowoltaika ale i wiatr się zdarzył. To się mierzy bo potem taka wyłączona farma dostaje rekompensaty, bo ma kontrakt wygrany na aukcjach OZE. Czyli farma dostała kasę za energię która mogła wysłać ale nie wysłała, a potem klienci wieczorem zapłacili ponownie, już tym razem za dostarczoną energię np elektrowni Bełchatów i to pewnie x2 drożej. Czyli sumarycznie może nawet x3 drożej niż gdyby klienci przesunęli zużycie.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Raczej chodzi o truskawki które zostały na polu - nikt ich nie zebrał

A te 500GWh mimo że brzmi "groźnie" to ledwie niecałe 0.3 procenta zużycia prądu w polsce

zibizz1

Pionier e-mobilności
Raczej chodzi o truskawki które zostały na polu - nikt ich nie zebrał
Takie z pola to jeszcze trzeba zapłacić zeby zebrać. Chodzi o to że wszystkie możliwe koszty za tą niewyprodukowaną energie zostały poniesione. To była energie gotowa do wziecia ale nikt jej nie chciał w tej godzinie, a za pare godzin już byli chetni zeby ją wziąć. Gdyby u nas tez były takie promocje to sporo osób by wzieła ja wcześniej.
A te 500GWh mimo że brzmi "groźnie" to ledwie niecałe 0.3 procenta zużycia prądu w polsce
Te 0.3% to 200-500 milionów zł. Przy stałych cennikach obstawiam dalszy wzrost, w 2025 może będzie 1%

Michal

Moderator
Ciekawe czy .pl stoi już w kolejce do megapaków ?
Gdzie tam... Przecież mu się ślinimy na nie działające jeszcze nigdzie i nieznanych kosztów SMRy.... Będziemy sobie takie stawiać za 50x więcej kasy niż cokolwiek innego jako świnki doświadczalne i finalnie tylko my takie będziemy mieć w EU...

6a8

Posiadacz elektryka
Gdzie tam... Przecież mu się ślinimy na nie działające jeszcze nigdzie i nieznanych kosztów SMRy.... Będziemy sobie takie stawiać za 50x więcej kasy niż cokolwiek innego jako świnki doświadczalne i finalnie tylko my takie będziemy mieć w EU...
No właśnie, a ile by ich było za tą puszczaną nadal kasę z szeroko pojętym dymem ?
Chyba by zaspokoiły nasze potrzeby.

nabrU

Moderator
Ciekawe czy .pl stoi już w kolejce do megapaków ?

Chyba jeszcze nie. W Europie znowu UK wiedzie prym.

Last edited: