Pierwsza podróż Koną i przygody z ładowaniem

poppysmic

Zadomawiam się
Kia/hyundai zwalnia rygiel przy odblokowaniu auta, czy to z przycisku czy z pilota. Tutaj ewidentnie wystapil jakis blad ladowarki/aplikacji, gdzie komunikacja sie zawiesila. Auto nie moze pozwolic odryglowac podczas ladowania DC jesli ladowarka ciagle daje sygnal, ze ladowanie trwa (grozi nawet pozarem), aczkolwiek no auto powinno przerwac, jakis widac blad wystapil.
Bylo to awaria, wiec awaryjne uzycie przycisku stop na ladowarce i awaryjne zwolnienie rygla z poziomu auta jak najbardziej zasadne.
Kia/Hyundai np zawsze zwolni kabel DC po zakonczeniu ladowania, tzn odblokowuje rygiel, jest to logiczne, bo nie ma kabli DC luzem i nikt nie ukradnie, wiec jak ladowanie zakonczone, to kazdy moze wyjac wtyczke, a Tesla blokuje kabel DC na stale, nawet po zakonczeniu ladowania, kompletna glupota, powinno to byc jakos unormowane.

piotras24

Zadomawiam się
Kia/Hyundai np zawsze zwolni kabel DC po zakonczeniu ladowania, tzn odblokowuje rygiel, jest to logiczne, bo nie ma kabli DC luzem i nikt nie ukradnie, wiec jak ladowanie zakonczone, to kazdy moze wyjac wtyczke, a Tesla blokuje kabel DC na stale, nawet po zakonczeniu ladowania, kompletna glupota, powinno to byc jakos unormowane.
Jak wymusiłem zatrzymanie ładowania poprzez ograniczenie do 70%, to na ładowarce pokazał się komunikat, że ładowanie się skończyło. W samochodzie też była infromacja, że ładowanie jest skończone a mimo to, gniazdo nie zostało odryglowane. Probowałem zamknąć samochód z kluczyka i jeszcze raz otworzyć, ale to nie pomogło. Dalej nie mogłem wyciągnąć wtyczki.

Dziś z kolei podjechałem na GreenWay (tak dla testu) i tam ładowanie przebiegło wzorowo (zero problemów).

piotras24

Zadomawiam się
Pogrzebałem jeszcze w ustawieniach auta i są tam dwie opcje:

Blokada kabla ładowania
Blokada przy podłączonym kablu ładowania:
- Zawsze
Złącze standardowego ładowania zostanie zablokowane w chwili podłączenia. Zostanie odblokowane wraz z odblokowaniem drzwi.
- Podczas ładowania
Złącze zostanie zablokowane po rozpoczęciu standardowego ładowania i odblokowanie po jego zakończeniu

Ja mam zaznaczoną tą drugą. Wygląda na to, że odblkowanie portu ładowania wraz z odblokowaniem drzwi występuje tylko w tej pierwszej opcji ? W przypadku drugiej odblokowanie następi tylko po zakończenia ładowania (a że tu był jakiś błąd i ładowarka nie zakończyła tego od swojej strony to złącze zostało permanentnie zablokowane ?).

poppysmic

Zadomawiam się
A tak z ciekawości używał już ktoś tego awaryjnego przycisku?
masz na mysli na ladowarce DC? generalnie zasadnie nie, ale to nie odcina fizycznie pradu do calej stacji, a jedynie styczniki od ladowania no i softowo blokuje jakos, bo na czerwono zazwyczaj pojawia sie blad na ekranie, ze wtyczki niedostepne i w aplikacji na czerwono, ze niedostepna ladowarka. Warto znac dzialanie przycisku, bo juz 2 razy spotkalem, ze ktos dla zartu wcisnal przycisk i ladowarka jest wtedy niedostepna i wystarczy grzyba lekko przekrecic i pociagnac do siebie i wszystko wraca do normy.

poppysmic

Zadomawiam się

Blokada kabla ładowania
- Zawsze
Złącze standardowego ładowania zostanie zablokowane w chwili podłączenia. Zostanie odblokowane wraz z odblokowaniem drzwi.
- Podczas ładowania
Złącze zostanie zablokowane po rozpoczęciu standardowego ładowania i odblokowanie po jego zakończeniu

Ja mam zaznaczoną tą drugą. Wygląda na to, że odblkowanie portu ładowania wraz z odblokowaniem drzwi występuje tylko w tej pierwszej opcji ? W przypadku drugiej odblokowanie następi tylko po zakończenia ładowania (a że tu był jakiś błąd i ładowarka nie zakończyła tego od swojej strony to złącze zostało permanentnie zablokowane ?).
w ev6 (w koniec raczej to samo) ta opcja dotyczy tylko AC, w DC odblokowane jest zawsze po zakonczeniu ladowania, a w AC mam ustawione, zeby nie odbllookowywal sie, co moze zapobiec kradziezy kabla, bo jak ktos grzybem wylaczy stacje to wtedy moze Ci kabel zabrac. W obu opcjach przy AC odblokowanie przyciskiem otwarcia odblokowuje rygiel wtyczki.

danielc

Zadomawiam się

Blokada kabla ładowania
- Zawsze
- Podczas ładowania

Mam wrażenie, że w Niro dwukrotne otwarcie z pilota odblokowuje kabel AC.