Pierwsza podróż na morze - da się bez problemów "normalnie" jak dieslem, ale...

vwir

Pionier e-mobilności
Mój zdalny risersz online (bo na oczy nie widziałem ładowarki Orlenu ;)) da Wam być może odpowiedzi do Waszej 'sprzeczki':

Orlen twierdzi tutaj, że używa następujących ładowarek:
- ABB Terra 54 czyli ładowarka 50kW
- następna używana przez orlen ładowarka 50kW to EFACEC QC45
- najpopularniejsze ostatnio są chyba modele Ekoenergetyki Axon FX 50 / 100 i wygląda że w wersji 100kW powinny dać realne 100kW (max prąd to 250A),
- wygląda na to że Orlen ma też ładowarki Euroloop / Willbert Amber 1 o mocy do 150kW ( w zależności od ilości modułów zasilania)
- najnowsze są chyba ładowarki Ekoenergetyka Axon Easy 180 (pierwsza zainstalowana podobno na MOP Machnacz przy A1)

Jakoś więc innego modelu jak 'setka' Ekoenergetyki nie znalazłem, ale co ja tam wiem ;). Napewno mnie ktoś z błedu wyprowadzi :)

Może po moim poście juz nie trzeba :ROFLMAO:
Gdzie znalazłeś info o tych Axonach? Ja na stronie https://www.orlencharge.pl/ladowarki/ w zakładce ekoenergetyka widze fastpointy:

Model: fastPOINT Charger (50 kW oraz 100 kW)

Producent: Ekoenergetyka

Pytam, bo to by dużo tłumaczyło. Fastpointy 100kW mają właśnie max 200A. Axony max 250A. Wyglądają identycznie.

Last edited:

nabrU

Moderator
Gdzie znalazłeś info o tych Axonach? Ja na stronie https://www.orlencharge.pl/ladowarki/ w zakładce ekoenergetyka widze fastpointy:

Model: fastPOINT Charger (50 kW oraz 100 kW)

Producent: Ekoenergetyka

No i widzisz, tak to jest jak się mieszka w obcym kraju i nie czyta po polsku do końca :ROFLMAO:. Jak wół stoi, że to fastPoint a ja po obrazku wskoczyłem na stronę EkoEn i wrzuciłem podobnie wyglądający model Axon. Choć kto wie może i te Axony też są instalowane (bo z zewnątrz wyglądają identycznie), Wy będziecie wiedzieć najlepiej ;)

EDYTA: Fastpoint 100kW nie wydala 100kW bo ma prąd 200A według powyższego PDF, więc może te realne 100-kilowatowe to są Axon 100 bo one mają prąd 250A czyli jak 'w mordę' 100kW. Więc może to jest rozwiązanie Waszej kłótliwej zagadki jak napisałeś ;)

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Czekaj czekaj, bo to do końca takie głupie nie było. Możecie się śmiać, ale popatrzcie na przycisk awaryjnego zatrzymania:
Pierwsza powolna ładowarka:

Druga powolna:

Trzecia powolna:

Czwarta powolna:

A teraz tenże sam przycisk w szybkich ładowarkach, wykręcających 250A:
Pierwsza:

Druga:

Trzecia:

Czwarta:

Naprowadziłeś mnie tym Axonem. W specyfikacji też jest inny przycisk awaryjnego zatrzymania niż w Fastpointach.

nabrU

Moderator
I wyjdzie ze wszyscy maja racje :)

Czekaj czekaj, bo to do końca takie głupie nie było. Możecie się śmiać, ale popatrzcie na przycisk awaryjnego zatrzymania:

W Forum siła bo wygląda, że nawet Orlen nie wie co instalują! I nawet ktoś z UK się może przydać, jak się pomyli ;)

Trza jednak spoglądać na tabliczki znamionowe, których nie ma :ROFLMAO:

nabrU

Moderator
Ale wyznacznik prędkości ładowarki 🤪

Jaka firma (mowa o Orlenie) taki wyznacznik :LOL:

P.S. Ja już po szklaneczce ginu z tonikiem więc mi lepiej poszło niż Wam :p

nabrU

Moderator

cooler

Pionier e-mobilności
Jak to było u Jakuba Wędrowycza: I jeszcze raz udało się przeżyć.
Alternatywnie: Następna zagadka wszechświata rozwiązana!
Cheers!