Pierwsze dostawy w 2022

Robmal

Posiadacz elektryka
Cześć.

Odebrałem swoją Tesle w Q4/2021 (chyba najgorszy kwartał ever). Czytam Wasze pytania/wątpliwości i widzę to samo co było u nas w wątku grudniowym czyli jedna wielka niepewność.

Z mojego doświadczenia zarówno z konsultantami Tesli na Radzymińskiej jak i obiorem/dokumnetami/rejestracją mogę napisać:

1. Konsultanci Tesli nic nie wiedzą (zarówno w PL jak i EU), mogą Wam powiedzieć cokolwiek ale i tak tego nie potwierdzą mailowo.
Przerabialiśmy to u siebie ponieważ w Q4 pojawiły się modele SR+ z większą baterią, słabszym silnikiem, podgrzewaniem kierownicy i foteli z tyłu lub bez tego wszystkiego. Sami dochodziliśmy po VINie i grupach w EU co możemy trafić.
Podsumowując nie masz maila - nic nie masz. Nie nastawiaj się dopóki nie odbierzesz fizycznie auta.

2. Zawsze poproś o kontakt do swojego doradcy (mail/telefon) jak się zaczną zwózki aut i odbiory nikt z Wami nie będzie rozmawiać tel. Wszyscy będą zajęci. Pozostanie Wam tylko mail.

3. Dokumenty do rejestracji. Mam nadzieje, że nasze problemy Was ominą. W moim i wielu innych przypadkach brakowało nam zwolnień z akcyzy, dokumentów odprawy celnej. Nasze Wydziały Komunikacji albo odmawiały wydania dowodu albo wydawały tymczasowy a nie chciały później wydać stałego. Ogólnie nic z tym nie zrobicie. Wy czekacie na Teslę Polska, oni czekają na dokumenty z urzędów a Wy czekacie na wszystko.
Życie...

4. Termin odbioru - nie nastawiajcie się, że jest stuprocentowy, może się zmienić w każdej chwili. U mnie zmiana nastąpiła na 20 godzin przed wskazanym i umówionym terminem i tylko dlatego, że ja się przypomniałem, że jutro mam odbiór i zbieram się w drogę.
Może teraz będzie lepiej, mają mniej aut do wydania.

5. Odbiór - u mnie trwał 10 min. Auto odbierane na placu pod chmurką, inni mieli więcej szczęścia i odbierali w salonie.
Ogólnie wyglądało to dość śmiesznie. Tutaj Pan podpisze na tablecie odbiór, jak będą uwagi zrobimy protokół uwag, auto jest gdzieś na placu, musimy je znaleźć, tablice założy sobie Pan sam.

6. Naładowanie auta przed wyjazdem. Poproście mailowo o naładowanie auta. U mnie była pełna bateria, miałem do domu 320 km.
Poprosiłem i pamiętali o tym. Jeśli jesteś z Warszawy bądź okolic nie męcz ich o to. Mają ograniczone możliwości naładowania każdego auta. Ty dojedziesz do domu. Inni będą musieli szukać ładowarki i stracą dodatkowo cenny czas.

7. Pomyśl o ładowarce. Ta mobilna jest OK, ale czas ładowania baterii do pełna jest bardzo długi. Jeśli masz jeszcze kasę kup od razu Wall Connector 3. Naprawdę warto. Za moich czasów był tani 2400, teraz też jest relatywnie tani 2800 i tak warto.

Teraz najważniejsze - mimo tego wszystkiego co przeżyliśmy, a o czym nie napisałem, a byłaby to niezła historia jesteśmy MEGA ZADOWOLENI z auta. Mogłem mieć ID.4, Kię EV6 ale absolutnie nie żałuje wyboru Tesli.a mamy tylko TM3 RWD (60kWh)
Gdybym teraz miał wybierać ponowie, zrobiłbym to samo.

Wytrzymajcie, potem będziecie bardzo zadowoleni.

PS. Jeśli macie pytania piszcie PM. Postaram się odpowiedzieć.

Last edited:

Sfotek

Posiadacz elektryka
To jeszcze dopowiem (weterani odbiorów niech korygują):

* Auta zazwyczaj maja ponad 50% naładowanej baterii ( bliżej 80% ), jak się ma dalej można poprosić o dobicie do 100% (jak kolega pisał wyżej)
* w sieci krąży lista punktów na które należy zwrócić uwagę przy odbiorze, warto ja mieć i sprawdzić wszystko na miejscu. Zazwyczaj nie robią problemów i wpisują 'skazy' do protokołu odbioru ze wskazaniem na naprawę w terminie późniejszym ( u nich w serwisie lub serwisie mobilnym ).
* Zdecydowanie lepiej odbiera się jak jest jasno na dworze, bo może się tak zdążyć ze auto będzie na dworze a nie w salonie :)
* odbiór nie zawsze jest o wskazanej wcześniej godzinie.. czasami im się zapomina dlatego warto się upewnić dzień wcześniej, żeby nie plątać się po okolicznym centrum handlowym :)
* Tesla wydawana jest na oponach letnich i najprościej/najtaniej jest zmienić na zimowe w zakładach wulkanizacyjnych obok ( Tesla sobie życzyła około 700 pln ). Do zmiany upon wskazane są Pady lub ogarnięty wulkanizator, który sprawdzi punkty podparć. Kola dokręca się momentem 175 ( większy niż standardowo)
* jeżeli chcecie wracać samochodem to tradycyjnie musi być zarejestrowany i ubezpieczony i trzeba to sobie zgrać (oczywista oczywistość)
* samochód potrzebuje trochę czasu, żeby się w pełni skalibrował i na samym początku część dodatkowych funkcji może nie działać (np kalibracja kamer pod autopilota)
* dla pionierów samochodów elektrycznych warto zaplanować trasę powrotną i ogarnąć ładowania ( o ile będzie potrzeba wyrobić karty, aplikacje, podpiąć karty płatnicze itp )

Michal

Moderator
To ja dodam dla świeżaków EV aplikacje do zainstalowania:
  • A better route planner!!!!! Masz gdzieś jechać - sprawdź czy dojedziesz (pamiętaj aby w ustawieniach ustawić jakie masz auto i jakie są warunki na drodze (stan naładowania, temperatura, itp). Masz gdzieś jechać i wrócić - ustaw trasę w obie strony, sprawdź czy dojedziesz i gdzie się ładować
  • PlugShare!!!!! - Chcesz się gdzieś naładować - sprawdź czy ładowarka działa i jakie ma opinie
  • GreenWay! - ładowanie w trasie i mieście (ogólnopolska).
  • Orlen (obsługuje również Energa)! - ładowanie w trasie (ogólnopolska + Pomorskie)
  • Pewnie inne lokalne, np. Tauron - nie znam, nie używałem ;)

Last edited:

nyknow

Fachowiec
zastanawiam się, czy jeśli zrezygnuje się z odbioru w lutym/marcu to wtedy bedzie jakas informacja w systemie / na koncie czy raczej nie - po prostu zamówienie bedzie takie jak do tej pory i jak przyjdzie maj to wtedy czekanie na VIN itd.

usrobo

Posiadacz elektryka
zastanawiam się, czy jeśli zrezygnuje się z odbioru w lutym/marcu to wtedy bedzie jakas informacja w systemie / na koncie czy raczej nie - po prostu zamówienie bedzie takie jak do tej pory i jak przyjdzie maj to wtedy czekanie na VIN itd.
nie poddawaj się! meta juz blisko!

Quba88

Posiadacz elektryka
Będziesz miał na koncie informacje o zawieszeniu zamówienia o daty do kiedy. Plus przycisk zgłosić gotowość do dostawy żeby je odwiesić.

nyknow

Fachowiec
nie poddawaj się! meta juz blisko!
heh nie poddaję się :) tylko od samego poczatku jak zamówiłem poważnie rozważałem odbiór wiosną bardziej niż teraz..... ale teraz nie ukrywam, że jak widzę opcję taką, że w marcu już mam nowe auto to mnie korci odebrać teraz ..... i nawet sprawdzam cyklicznie czy ten VIN jest czy go nie ma itd. :) --- chyba zalezy u mnie to od tego kiedy przyjdzie telefon z tesli - jak bede miał młyn w tym czasie to na maj/czerwiec przerzucę a jak nie to teraz :)

nyknow

Fachowiec
Będziesz miał na koncie informacje o zawieszeniu zamówienia o daty do kiedy. Plus przycisk zgłosić gotowość do dostawy żeby je odwiesić.
ok - dziękuję. czyli jesli tego teraz nie mam to jeszcze jestem brany pod uwagę przy dostawie w lut/marcu :) - a mam watpliwosci bo chyba poczatkiem stycznia ktos zadzwonił do mnie i pytał czy odbieram teraz w lutym/marcu - odpowiedziałem, że ejszcze nie wiem i zastanawiam sie czy już ktoś nie uznał, że nie jestem może mega zdecydowany więc mnie od razu ma czerwiec nie przerzucili - ale chyba nie bo konto wygląda tak samo od momentu złożenia zamowienia

Najnowsze dyskusje