Pióra wycieraczek TMY

kristof46

Fachowiec
Tak już abstrahując od jakości Boscha to nie rozumiem czemu wszyscy sprzedawcy to Tesli polecają modeli który ma jedno ramię za krótkie kiedy Bosch ma inny idealnie dopasowany model.

inter

Pionier e-mobilności
Tak już abstrahując od jakości Boscha to nie rozumiem czemu wszyscy sprzedawcy to Tesli polecają modeli który ma jedno ramię za krótkie kiedy Bosch ma inny idealnie dopasowany model.
Vise długością są takie same jak założone w Tesli.

kristof46

Fachowiec
Vise długością są takie same jak założone w Tesli.
No jeśli to te co podałeś to nie mają. 650 mm-480 mm vs Teslowe 650 mm / 500 mm
W tym rzecz. Bosch też ma 650/475 (to jest długość wycieraczek dla Tesli 3) ale jest też drugi model 650/500 i mimo że na stronie Boscha oba są przypisane do Tesli Y to sprzedawcy usilnie wciskają ten z krótszym ramieniem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Niektórzy zabierali także do domu (z tego samego powodu) akumulatory ;)
Ot, nostalgia...
Zabierałem z Syrenki , bo w zimie był za slaby . Moczylem rano goląc się w wannie z ciepłą wodą (wiadomo do pewnego poziomu ) . Dla jasności razem sie z nim nie kąpałem , nawet na kacu.

Last edited:

Hermes

Posiadacz elektryka
Te Bosche oryginalne po numerze dedykowane do Tesli są niedostępne (no, może poza ebay z wysyłką z Anglii). Inne "prawie takie same" po rozmiarze wycieraczki - nie pasują: wycieraczka kierowcy odstaje w górnym położeniu i to sporo od szyby. Wisi w powietrzu.
Inni producenci np. Denso robią pasujące, które nie ostają, ALE...!!! Ale robią KRÓTSZĄ wycieraczkę pasażera - i to sporo: ma 475 mm zamiast oryginalnych 500 mm. To SPORO - kupiłem, przetestowałem - bo to NIE jest 2x12,5 mm licząc od środka pióra, tylko to jest przesunięte (środek). I sporo mniej ona wyciera - nie tylko od góry spory ślad niewytarty jest, ale też pośrodku, pomiędzy piórami również spory odcinek nie jest wycierany.
Na chwilę obecną, jako od 20 lat zwolennik Boscha, Denso itp. byłem zmuszony kupić chińskie oryginały Tesli. Co począć, skoro porównywalnej konkurencji brak? :(

P.S. Bronek. Te opowieści to czasem byś sobie darował - przy całym szacunku dla tej wiedzy, po prostu czasami infantylnie to brzmi. To się, owszem, słuchało fajnie do czasu jak się nie... przejadło (już dawno). Bo zbyt dużo w takim tonie piszesz. Żart jest fajny nie wtedy, jak się non-stop żartuje.
Tak, wiem, że "teściowa podobnie zrzędzi" i że "córka zięcia bratowej kuzynki siostry ma podobny ton głosu". :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Jaki żart ? Że akumulator w wannie z bezpiecznym poziomem wody ciepłej aby zwarcia nie było, a goląc się rano w niej sam nie bylem ? Tak by po konstrukcji zdania można sądzić .

To nie żart, a fakt i lepiej mi było to wytłumaczyć, abyś o to mnie nie pdejrzewal ...Bo widać że byłoby to możliwe .
Mogłem faktycznie zmienić szyk zdania , ale ... wolałem to wytlumaczyć

slack

Fachowiec
Nie kupujcie całych piór, oryginalne drogie, zamienniki nawet Boscha czy Valeo słabsze. Kupujecie gumy oem VW (1K0955429B, choćby na Allegro), stare wyszarpujecie na siłę (zostaje fragment w prowadnicy), zbliżacie do siebie fragmenty prowadnicy (zaślepki na końcach schodzą wtedy bez problemu), docinacie nowe gumy, dłuższą smarujecie detergentem albo silikonem (ciężko się wsuwa) i już. Tanio, dobrze i ekologicznie.

Last edited:

kristof46

Fachowiec
Nie kupujcie całych piór, oryginalne drogie, zamienniki nawet Boscha czy Valeo słabsze. Kupujecie gumy oem VW (1K0955429B, choćby na Allegro), stare wyszarpujecie na siłę (zostaje fragment w prowadnicy), zbliżacie do siebie fragmenty prowadnicy (zaślepki na końcach schodzą wtedy bez problemu), docinacie nowe gumy, dłuższą smarujecie detergentem albo silikonem (ciężko się wsuwa) i już. Tanio, dobrze i ekologicznie.
Nie kupujcie całych piór, oryginalne drogie, zamienniki nawet Boscha czy Valeo słabsze. Kupujecie gumy oem VW (, choćby na Allegro), stare wyszarpujecie na siłę (zostaje fragment w prowadnicy), zbliżacie do siebie fragmenty prowadnicy (zaślepki na końcach schodzą wtedy bez problemu), docinacie nowe gumy, dłuższą smarujecie detergentem albo silikonem (ciężko się wsuwa) i już. Tanio, dobrze i ekologicznie.
Faktycznie tanio jak muszę jeszcze dokupić silikon którym to posmaruje a i brzmi bardzo sprawnie tak że jest szansa że się nie uda.
Ile zaoszczędzę? 100 zł na te 2 lata ?

slack

Fachowiec
200 zł, silikon może się przydać, ale wystarczy np. płyn do mycia naczyń. Ten wątek czytają raczej osoby, które nie kupują oryginalnych piór. Ale celna uwaga, pierdzielić się 15 minut za 200 zł, każdy sobie przeliczy po swojej stawce godzinowej.
Robię tak od 10 lat i zawsze się udaje. Są poradniki na yt, jak ktoś ma wątpliwości.