Hue Zarri
Posiadacz elektryka
Witam,
Otwieram nowy wątek planowania trasy do/z Chorwacji. Temat pewnie banalny, aczkolwiek warto wiedzieć kilka szczegółów przed wyjazdem bo nie zawsze układa się tak kolorowo jak podane na ekranie.
Infomracje podane niżej są na podstawie moich własnych doświadczeń opartych na latach wyjazdów spalinówką oraz 2 wyjazdach Teslą, wyjazdy zawsze mają ten sam plan oraz podobny czas oraz tą samą trasę, tak więc zaczynamy:
1. Start i styl jazdy
Z bonusów jeżeli ktoś zapragnie jechać alternatywną drogą polecam Novo Miesto w SLO, SuC v4 - 51kWh w 37min. (zdjęcie załączone)
Podsumowuąc trasę do Splitu (1230km) ładowałem się w sumie 144min, Start o 18:30, przybycie do Splitu 7:30 - czas podróży ok 13h wliczając ładowania. ABRP wyliczył bardzo podobnie, ładowanie było zbyt optymistyczne, prędkość przelotowa wyższa niż przepisy. Suma summarum można wierzyć ABRP jeśli chodzi o całkowity czas przejazdu, ale trzeba się starać
Wyliczenia Tesli na nawigacji są bardzo mało wiarygodne przy początku podróży, chociaż precyzyjnym czsem przybycia do celu można sugerować się tak 300km przed celem.
Liczę że pomogłem
zapraszam do dyskusji.
pozdr
Hue
Otwieram nowy wątek planowania trasy do/z Chorwacji. Temat pewnie banalny, aczkolwiek warto wiedzieć kilka szczegółów przed wyjazdem bo nie zawsze układa się tak kolorowo jak podane na ekranie.
Infomracje podane niżej są na podstawie moich własnych doświadczeń opartych na latach wyjazdów spalinówką oraz 2 wyjazdach Teslą, wyjazdy zawsze mają ten sam plan oraz podobny czas oraz tą samą trasę, tak więc zaczynamy:
1. Start i styl jazdy
- jak pewnie większość z was trasę "do" pokunuję w nocy. Mieszkając na Śląsku, wyjazd mam koło 18-19 aby być w okolicach Splitu na 7-8 rano.
- prędkość autostradowa PL 140km/h autopilot - CZ 140km/h autopilot - AT 140km/h - SLO 140km/h autopilot - HR 140km/h. Oczywiście zwalniam gdzie trzeba, radary, centrum Wiednia, tunele.
- Trasa Olomouc - Brno - Wiedeń - Graz - Autostrada Słowenia Maribor - Zagrzeb - Split
- Czas przejazdu według ABRP 12h40min (wliczając 1h30min ładowania)
- ABRP - ustawiony pod 140km/h wraz z synchronizowanym autem, bez premium, przelicza mi że na ładowarkach będę ładował się średnio po 30min
- Tesla - proponuje identyczną trasę jak ABRP aczkolwiek czas ładowania jest 2x dłuższy, co powoduje że czas dojazdu do celu też wypada gorzej, ci co planują przyjazd na prom mogą w tym momnecie troche spanikować i wyjechac wcześniej. Należy też pamiętać że Tesla liczy V-max jaki jest na danej drodze.
- Rzeczywistość wypada bliżej a nawet lepiej niż ABRP. Jest to zapewne zasługa łamania przepisów na prędkości w każdym z tych krajów, aczkolwiek ABRP bardzo optymistycznie rozpatruje kwestie ładowania. Pod konieć wpisu postaram się porównać czasy ABRP z przelotem w jedną strone.
- CZ - Olomouc - 138kW - jeżeli jest pusto to ładuje ile jest wpisane, ładowanie 53kWh zajeło mi 38min - jeżeli jedziesz ze Śląska polecam skasować całą trasę i spróbować wybrać SuC Brno i starać się dojechać tam w trasie "do".
- CZ - Brno - 250kW - 50kWh - 27min, dużo miejsca przy dużym supermarkecie
- AT - Weiner Neustadt - 130kW - Słaba ładowarka 45kWh w 27min, gdybym zorientował się wcześniej, wymusiłbym ładowanie w Gewerbepark
- AT - Gewerbepark Stadlau - 250kW - 16 stanowisk otwartych na inne auta. - Bardzo polecam dobra lokalizacja zaraz przy autostradzie, moim zdaniem jedna z lepszych ładowarek. 53kWh załadowane w 35min
- SLO - Maribor - 150kWh - 6 stanowisk, najczęsciej w trasie "do" - 59kWh - 39min - prędkość czapki nie porywa ale jest przy toaletach i sporej stacji wraz z McD.
- HR - Ototać - 150kWh - 6 stanowisk - W trasie "do" 64kWh 51min, W trasie "z" 41kWh 84min!!! prędkość nie przekraczała 48kW- jedna z najbedziej obciążonych ładowarek jakie widziałem. O 4 rano zająłem ostatnie stanowisko, w trasie "z" o godzinie 12 w południe byłem 4ty w kolejce, czekając 1 godzine na stanowisko. Unikać o ile się da. Problemem jest to że jak chcesz korzystać tylko z SuC to jesteś na tą lokalizację skazany. Jeżeli masz GW lub IONITY, polecam skorzystać z alternatywny, na pewno będzie szybciej.
- HR - Karlovać - 150kWh - 8 stanowisk - W trasie "z" o 17 byłem 2gi w kolejce czekając 40min. 52kWh w 53min.
Z bonusów jeżeli ktoś zapragnie jechać alternatywną drogą polecam Novo Miesto w SLO, SuC v4 - 51kWh w 37min. (zdjęcie załączone)
Podsumowuąc trasę do Splitu (1230km) ładowałem się w sumie 144min, Start o 18:30, przybycie do Splitu 7:30 - czas podróży ok 13h wliczając ładowania. ABRP wyliczył bardzo podobnie, ładowanie było zbyt optymistyczne, prędkość przelotowa wyższa niż przepisy. Suma summarum można wierzyć ABRP jeśli chodzi o całkowity czas przejazdu, ale trzeba się starać
Liczę że pomogłem
pozdr
Hue
Attachments
Last edited: