Podłączenie wiązki haka, oświetlenie przyczepy

BartekD

Zadomawiam się
Jestem po pierwszej podróży i jest tak.

W przyczepie jest aku i nie jest ładowane podczas jazdy.
Tesla rozpoznaje przyczepę jako coś podłączone do gniazda i znaczek przyczepy na monitorze jest nadal pomarańczowy.
Nigdzie nie znalazłem przycisku do włączenia/wyłączenia trybu przyczepy.

Ciekawe jak jest przy zakupionym haku w Tesli, mnie "śledzi" coś cała drogę.
View attachment 19377

Jakby ktoś miał oryginalnie montowany hak to proszę o zdjęcie z menu monitora gdzie znajduje się przycisk włączania trybu przyczepy.

Po założeniu haka należy go "doprogramować" z użyciem komputera ASO. Jak tego nie zrobisz, nie włączysz trybu przyczepy. Będziesz miał to co masz.
Informacja z praktyki, bo patrzyłem na ręce mobilnego montującego mi hak w Y.

I tak się ciesz ze masz co masz, bo kiedyś żeby wiązka działała, trzeba było jeden komputer w samochodzie wymienić.

dixiluk

Fachowiec
Macie może jakieś namiar gdzie na Śląsku można domontowac hak do TMY? Nie widzi mi się płacenie 7k gdy do klasycznego auta hak kosztuje tysiaka.

Policho

Zadomawiam się
Macie może jakieś namiar gdzie na Śląsku można domontowac hak do TMY? Nie widzi mi się płacenie 7k gdy do klasycznego auta hak kosztuje tysiaka.
Kup hak z wiązką na Allegro i każdy mechanik lub Blacharz go zamontuje. Najtrudniejsze jest zdjęcie zderzaka żeby nie uszkodzic zaczepów.

nosekbk

Model Y LR AWD 2024
Z innej beczki. Nie jestem w stanie wkręcić żadnej wtyczki przyczepy, bo się "blokuje" na tej klapce od haka. Jak sobie poradziliście z tematem?

piotrazz

Posiadacz elektryka
Z innej beczki. Nie jestem w stanie wkręcić żadnej wtyczki przyczepy, bo się "blokuje" na tej klapce od haka. Jak sobie poradziliście z tematem?
Ja mam przyczepkę rowerową Thule i dość intuicyjnie to weszło. Klapkę w dół przytrzymać jedną ręką, drugą ręką wtyczkę przechylić na godzinę 3, wcisnąć i przekręcić zgodnie ze ruchem zegara do godziny 6 (ta wtyczka w Thule ma jakby kółko, które idealnie dociska właśnie tą zaślepkę od gniazda w Tesli.

Policho

Zadomawiam się
Jest mało miejsca na pełne otwarcie klapki. Musisz gniazdo trochę pociągnąć dołem do siebie. Tylko jak podegniesz blaszkę na której jest zamocowane gniazfo za bardzo to maskownica nie będzie się chciała domknąć do końca. Trzeba to bardzo na styk poprawić.

Creaton

Zadomawiam się
Ja mam przyczepkę rowerową Thule i dość intuicyjnie to weszło. Klapkę w dół przytrzymać jedną ręką, drugą ręką wtyczkę przechylić na godzinę 3, wcisnąć i przekręcić zgodnie ze ruchem zegara do godziny 6 (ta wtyczka w Thule ma jakby kółko, które idealnie dociska właśnie tą zaślepkę od gniazda w Tesli.
Mozesz sie podzielic jaki masz model Thule i czy bagaznik sie otwiera bez problemu po przechyleniu rowerow?

piotrazz

Posiadacz elektryka
Mozesz sie podzielic jaki masz model Thule i czy bagaznik sie otwiera bez problemu po przechyleniu rowerow?
Thule VeloCompact 926. Bardzo sprawnie się montuje rowery, w miarę niską waga, po uchyleniu bagażnik w TMY otwiera się bez problemu. To jest OEMowa nazwa jakiegoś wyższego modelu Thule, różni się tylko kolorem rurek. Niestety nie pamiętam już który to model.