Hej, Przeglądam tego posta bo zamierzam instalować hak uzywany na własną rękę. Jak widzę to procedura nie jest jakoś specjalnie skomplikowana. Pytania mam do szanownych kolegów obeznanych w temacie następujące:
1. Jak sprawdzić bez demontażu zderzaka jaka wtyczkę posiadam w aucie - 9 czy 16 PIN. Moje auto to Model Y 2024r.
Nie za bardzo mi się chce zdejmowac i zakłądac zderzak żeby tylko sprawdzić rodzaj wtyczki, wolałbym kupic hak i montować na gotowo.
2. Chciałbym sie upewnić czy dobrze rozumiem kwestie techniczne. Zatem istnieją 2 rodzaje instalacji do haka w Modelu Y:
a). wtyczka 16 PIN- hak sterowany z modułu w aucie
b). wtyczka 9 PIN- hak sterowany oddzielnym modułem (przymocowany do poprzeczki haka).
Jezeli dobrze zrozumiałem gdzieś w okolicy 2022 roku Tesla zmieniła instalacje haka w Modelu Y i zaczęła montować wtyczki 9 PIN, prawaqdopodobnie ze wzgledów oszczednosciowych aby moduł montowąć tylko gdy jest hak.
Jeżeli tak jest w istocie to mogę przyjąc za pewnik że w moim aucie z 2024 roku jest wtyczka 9 PIN zatem potrzebuję haka z modułem zatem stanowiło by to odpowiedź na pyt nr 1.
3. Czy dopisanie haka w trybie serwisowym jest możliwe samodzielnie, tzn. w co się zaopatrzyc aby to zrobic? Skąd kabel i ew. soft?
2. Czy montaż na własną rękę w jakis sposób może wpłynąć na gwarancje producenta?
Z góry dzięki za pomoc.