Podłączenie wiązki haka, oświetlenie przyczepy

Aviq

Zadomawiam się
Hej, Przeglądam tego posta bo zamierzam instalować hak uzywany na własną rękę. Jak widzę to procedura nie jest jakoś specjalnie skomplikowana. Pytania mam do szanownych kolegów obeznanych w temacie następujące:

1. Jak sprawdzić bez demontażu zderzaka jaka wtyczkę posiadam w aucie - 9 czy 16 PIN. Moje auto to Model Y 2024r.
Nie za bardzo mi się chce zdejmowac i zakłądac zderzak żeby tylko sprawdzić rodzaj wtyczki, wolałbym kupic hak i montować na gotowo.

2. Chciałbym sie upewnić czy dobrze rozumiem kwestie techniczne. Zatem istnieją 2 rodzaje instalacji do haka w Modelu Y:
a). wtyczka 16 PIN- hak sterowany z modułu w aucie
b). wtyczka 9 PIN- hak sterowany oddzielnym modułem (przymocowany do poprzeczki haka).
Jezeli dobrze zrozumiałem gdzieś w okolicy 2022 roku Tesla zmieniła instalacje haka w Modelu Y i zaczęła montować wtyczki 9 PIN, prawaqdopodobnie ze wzgledów oszczednosciowych aby moduł montowąć tylko gdy jest hak.
Jeżeli tak jest w istocie to mogę przyjąc za pewnik że w moim aucie z 2024 roku jest wtyczka 9 PIN zatem potrzebuję haka z modułem zatem stanowiło by to odpowiedź na pyt nr 1.

3. Czy dopisanie haka w trybie serwisowym jest możliwe samodzielnie, tzn. w co się zaopatrzyc aby to zrobic? Skąd kabel i ew. soft?

2. Czy montaż na własną rękę w jakis sposób może wpłynąć na gwarancje producenta?

Z góry dzięki za pomoc.

Michal

Moderator
Słuchajcie, Tesla w ząbkach zamontowała hak do mojego Y, ale w gniazdku obok haka nie ma prądu - wyszło na przeglądzie. Jakieś rady?
Gwarancja tego nie obejmuje? Nie naprawili od razu? Sprawdzałaś w trybie holowania?