podpis kwalifikowany - jaki polecacie?

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak, z kwalifikowanym podpisem ale tym, który dodają na życzenie do dowodu.
Czyli jakim konkretnie?
Bo ja pytam konkretnie, nie o podpis elektroniczny (darmowy), tylko o kwalifikowany.
Taki płatny, też będący opcją na życzenie przy e-dowodzie.

Ev3

Pionier e-mobilności
Jako że odpowiedź nie padła, więc nie wiadomo jakim e-dowodem podpisał kolega, zakładam że nie tym darmowym.

trzeba więc coś kupić.
Ktoś wie, jaki podpis kwalifikowany, obecnie da się kupić najtaniej?

Najlepiej aby zapewniało więcej niż jeden podpis, o ile to ma znaczenie przy cenie, bo w ciągu miesiąca pewnie będę miał następną umowę do podpisu.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jeszcze nie znalazłem miejsca gdzie podpis elektroniczny dowodem osobistym (darmowy) byłby akceptowany. Niby wszystkie instytucje państwowe powinny go akceptowac ale poza nimi absolutnie nikt go nie uwzględnia bo zeby weryfikowac trzeba sobie root zainstalować ręcznie.

Ja bym polecał raczej jednorazowy mSzafir bo skoro podpidujemy coś raz na 3 miesiące to taki na rok ekonomicznie nie ma sensu.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ja bym polecał raczej jednorazowy mSzafir bo skoro podpidujemy coś raz na 3 miesiące to taki na rok ekonomicznie nie ma sensu.
Ale z tym jest problem, bo taki jednorazowy podpis nie działa przez generator wniosków.
Nie ma bowiem certyfikatu na kompie dla takiego podpisu, on instaluje się jest tylko dla długoterminowych wersji.
Żeby go użyć, musisz mieć plik pdf.

Ale da się to obejść.
Fundusz właśnie opisał mi rozwiązanie:

"Jest taka możliwość należy pobrać umowę z podpisami przedstawicieli NFOŚiGW, podpisać podpisem kwalifikowanym i odesłać do NFOŚiGW na adres e-mail: [email protected]

W celu pobrania z systemu GWD pliku z podpisami przedstawicieli NFOŚiGW w metryczce wniosku w wierszu „Ostatnia modyfikacja podpisów” należy kliknąć przycisk „Zobacz/usuń podpisy”,

a następnie przycisk „pobierz wniosek wraz z podpisami użytkownika”.

Tak pobrany plik należy podpisać podpisem kwalifikowanym i odesłać do NFOŚiGW na adres e-mail: [email protected]"

dyderr

Nowy na Forum
Cześć,
podpisałem wniosek mój elektryk za pomocą jednorazowego podpisu kwalifikowanego (docusign) po czym dostałem odpowiedź:

"W przesłanym dokumencie są 3 podpisy , 2 przedstawicieli NFOŚiGW i te są prawidłowe natomiast jest problem z Pana podpisem , podczas weryfikacji na stronie Podpisz dokument elektronicznie za pomocą podpisu zaufanego - Portal gov.pl wyskakuje komunikat
Właściciel podpisu:JOZEF HENRYK ***
Data i godzina podpisu:2025-02-14 14:05:07
Status podpisu: Nieważny
Rodzaj podpisu:Podpis kwalifikowany

Prosimy o podpisanie dokumentu ważnym podpisem kwalifikowanym."

Stwierdziłem, że docusign to lipa i ponownie podpisałem dokument jednorazowym SZAFIREM.
po podpisaniu szafirem i weryfikacji na stronie "podpisz dokument elektronicznie..." (link powyżej) i dalej widnieje jako status NIEWAŻNY.

Czy ktoś to przerabiał?
Czemu podpis jednorazowym szafirem jest nieważny?