podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

KrzysztofFly

Moderator
Ja dorzucę swoje statsy, wprawdzie nie eC4 ale napęd ten sam a na forum e208 nie ma za dużo osób :). View attachment 15360
Samochód u nas od października 2022. Przebieg 12k ale SoH przy zakupie to było ponad 104% myślę, że znośna degradacja i po roku teraz będzie mniejsza.
Wrzuć kiedyś zrzut naładowanego do 100%, ciekaw jestem ile przy takim SoH masz wciśnięte energii w Battery DC Capacity. U mnie aktualnie bywa 40 lub lekko powyżej tej wartości.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja dorzucę swoje statsy, wprawdzie nie eC4 ale napęd ten sam a na forum e208 nie ma za dużo osób :). View attachment 15360
Samochód u nas od października 2022. Przebieg 12k ale SoH przy zakupie to było ponad 104% myślę, że znośna degradacja i po roku teraz będzie mniejsza.
To u mnie przy przebiegu 26 tys. Mając go od kwietnia 22 wygląda słabo
Screenshot_20231231_171604.jpg

slaveq

Pionier e-mobilności
Wrzuć kiedyś zrzut naładowanego do 100%, ciekaw jestem ile przy takim SoH masz wciśnięte energii w Battery DC Capacity. U mnie aktualnie bywa 40 lub lekko powyżej tej wartości.
Wrzucę ale rzadko ładujemy do 100% - zdarzyło się może z trzy razy.
To u mnie przy przebiegu 26 tys. Mając go od kwietnia 22 wygląda słabo
View attachment 15361
A wiesz jaki miałes SoH przy zakupie?

Jusand

Posiadacz elektryka
Wrzucę ale rzadko ładujemy do 100% - zdarzyło się może z trzy razy.

A wiesz jaki miałes SoH przy zakupie?
Miałem 103.31 po ok 3 miesiącach, wcześniej nie sprawdzałem.
Ale żona po ok pół roku od zakupu ładowała się w pracy, a z racji zaganiania ładowała przeważnie do 100%.
Teraz SoH stoi w miejscu od września.

KrzysztofFly

Moderator
Miałem 103.31 po ok 3 miesiącach, wcześniej nie sprawdzałem.
Ale żona po ok pół roku od zakupu ładowała się w pracy, a z racji zaganiania ładowała przeważnie do 100%.
Teraz SoH stoi w miejscu od września.
Z tym ładowaniem do 100% to chyba nie to spowodowało, w sumie Stellantisy mają chyba dosyć duży górny bufor (bo ten dolny jest mikroskopijny). Z tego co pamiętam to @p0li chyba często ładuje do 100%, a u niego SoH się nie zmieniał przez długi czas. Ja sam zresztą teraz (w sezonie jesienno-zimowym) ładuję codziennie do 100%, aby mieć w razie W te 200km zasięgu bez problemu i też od dłuższego czasu SoH się nie zmienił.

nnnnn

Pionier e-mobilności
To i ja wrzucę swoje. Aktualnie 1kkm więcej ale SOH ten sam. Zdjęcie przy przebiegu 53013km, auto z 2020, zakupione przy SOH 93.4%, i przebiegu coś ponad 33.4kkm
1704318959589.png

p0li

Pionier e-mobilności
Z tego co pamiętam to @p0li chyba często ładuje do 100%, a u niego SoH się nie zmieniał przez długi czas. Ja sam zresztą teraz (w sezonie jesienno-zimowym) ładuję codziennie do 100%, aby mieć w razie W te 200km zasięgu bez problemu i też od dłuższego czasu SoH się nie zmienił.
dobrze pamietasz - zawsze laduje do 100% bo jak jezdze codziennie 80km-90km to latem na dwa dni styknie a zima to wole codziennie sie podladowac
od lutego bede jezdzil 130km dziennie - to juz bedzie ladowane codziennie caly czas
SOH mi sie zatrzymal na rok przy ok 94%- teraz lekko opadl
zobaczymy co bedzie dalej

jakby mi sie udalo leasing przedluzyc o dwa lata to chcialbym dobic do 100000km :) i wtedy zobaczyc jaki bedzie koncowy SOH

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
dobrze pamietasy - zawsze laduje do 100% bo jak jezdze codziennie 80km-90km to latem na dwa dni styknie a zima to wole codziennie sie podladowac
od lutego bede jezdzil 130km dziennie - to juz bedzie ladowane codziennie caly czas
SOH mi sie zatrzymal na rok przy ok 94%- teraz lekko opadl
zobaczymy co bedzie dalej

jakby mi sie udalo leasing przedluzyc o dwa lata to chcialbym dobic do 100000km :) i wtedy zobaczyc jaki bedzie koncowy SOH
Wyjdzie fajny test z tego nie pod kliknięcia(y)

Pawel_PS

Zadomawiam się
To może i ja się pochwalę. Jestem świeżo po przeglądzie 25 tys. km i poprosiłem o sprawdzenie parametrów baterii trakcyjnej. Dostałem wydruk (nie mam go przy sobie w pracy), gdzie SOH jest na poziomie .... 101% :) Podobną wartość pokazuje Car Scanner, ale myślałem że to jakieś przekłamanie. Tak więc po 14 miesiącach i 25 tysiącach kilometrów akumulator ma się całkiem nieźle ;)

Attachments

• SOH_eC4.PNG
    SOH_eC4.PNG
    254,8 KB · Liczba wyświetleń: 11