podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

KrzysztofFly

Moderator
To może i ja się pochwalę. Jestem świeżo po przeglądzie 25 tys. km i poprosiłem o sprawdzenie parametrów baterii trakcyjnej. Dostałem wydruk (nie mam go przy sobie w pracy), gdzie SOH jest na poziomie .... 101% :) Podobną wartość pokazuje Car Scanner, ale myślałem że to jakieś przekłamanie. Tak więc po 14 miesiącach i 25 tysiącach kilometrów akumulator ma się całkiem nieźle ;)
Jeśli to nie problem, to wstaw zrzut z akumulatorem naładowanym do 100%, zobaczymy ile też energii będzie miał akumulator w samochodzie z SoH 101%,

nnnnn

Pionier e-mobilności
To może i ja się pochwalę. Jestem świeżo po przeglądzie 25 tys. km i poprosiłem o sprawdzenie parametrów baterii trakcyjnej. Dostałem wydruk (nie mam go przy sobie w pracy), gdzie SOH jest na poziomie .... 101% :) Podobną wartość pokazuje Car Scanner, ale myślałem że to jakieś przekłamanie. Tak więc po 14 miesiącach i 25 tysiącach kilometrów akumulator ma się całkiem nieźle ;)
A jaki zasięg po naładowaniu pokazuje Ci przy 100%? Ja wczoraj naładowałem u siebie do 100% i pojemność to tylko 37,55 kWh (SOH 92.813% - stoi w miejscu od 10kkm)

Pawel_PS

Zadomawiam się
Jeśli to nie problem, to wstaw zrzut z akumulatorem naładowanym do 100%, zobaczymy ile też energii będzie miał akumulator w samochodzie z SoH 101%,
Naładuję do 100% jutro lub pojutrze i prześlę zrzut ekranu. Ale moim zdaniem i tak będzie różny w zależności od temperatury baterii, tj. zimą 100% będzie pokazywało inną wartość zakumulowanej energii niż w letnich temperaturach.

KrzysztofFly

Moderator
Naładuję do 100% jutro lub pojutrze i prześlę zrzut ekranu. Ale moim zdaniem i tak będzie różny w zależności od temperatury baterii, tj. zimą 100% będzie pokazywało inną wartość zakumulowanej energii niż w letnich temperaturach.
To jest oczywiste, jednak wszyscy oscylujemy w podobnych temperaturach akumulatora. Zastanawia mnie po prostu, czy wskazywany SoH ma się jakoś do zgromadzonej energii, gdyż w naszych oscylujących w okolicy dziewięćdziesięciu procent zbytnio różnicy nie widać, a Twój SoH jest jednak znacząco wyższy, więc powinno być teoretycznie widać różnicę.

Pawel_PS

Zadomawiam się
Znalazłem taki zrzut po naładowaniu do 99%, ale to było jakieś 22 tysiące kilometrów temu :) Będzie porównanie do jutrzejszego uzupełnienia energii do pełna.

Attachments

• CarScanner_eC4.PNG
    CarScanner_eC4.PNG
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 15

danders

Zadomawiam się
Postanowiłem dzisiaj sprawdzić parametry baterii , i trochę się zdziwiłem widząc pojemność baterii po naładowaniu do 100% , 39,5 kwh, SoH 95 % , poprzednio sprawdzałem w czerwcu i miałem pojemność 45 kwh SoH 96% , trochę mnie zmartwiła pojemność baterii , jak to będzie szło w takim tempie to będzie się nadawała do wymiany . Przebieg 20 tys km,

image_123986672.JPG

vwir

Pionier e-mobilności
Pojemność baterii zależy od temperatury zewnętrznej. Żebyś mógł zrobić sensowny pomiar to musiałbyś za każdym razem doprowadzić baterię do takiej samej temperatury.

danders

Zadomawiam się
Pojemność baterii zależy od temperatury zewnętrznej. Żebyś mógł zrobić sensowny pomiar to musiałbyś za każdym razem doprowadzić baterię do takiej samej temperatury.
Będę musiał poczekać do wiosny , poprzedni test robiłem w czerwcu , wtedy temperatury oscylowały w okolicy >20 stopni, bo już się bałem że gdzieś 5kwh wyparowało. Bateria podczas czerwcowego pomiaru miała 20 stopni różnica, nieduża , mam nadzieję że będzie inny wynik za kilka miesięcy .

arturranto

Nowy na Forum
Dzień dobry wszystkim.
Pozwolę sobie zauważyć, że nie jest możliwy bezposredni pomiar pojemności baterii. Sterownik mierzy napięcia oraz prądy pod obciążeniem oraz temperaturę, a także ma wiedzę o wydarzeniach związanych z baterią z przeszlosci oraz oczywiście jej charakterystyką. Pojemność oblicza na podstawie powyższych danych, nie mierzy jej.

KrzysztofFly

Moderator
Dzień dobry wszystkim.
Pozwolę sobie zauważyć, że nie jest możliwy bezposredni pomiar pojemności baterii. Sterownik mierzy napięcia oraz prądy pod obciążeniem oraz temperaturę, a także ma wiedzę o wydarzeniach związanych z baterią z przeszlosci oraz oczywiście jej charakterystyką. Pojemność oblicza na podstawie powyższych danych, nie mierzy jej.
Ale my to wiemy 😀