Podwyzki podwyżki podwyżki

nyknow

Fachowiec
Powody zwrotów są dokładnie wymienione.

Zwrot Dotacji
1. Beneficjent jest zobowiązany do zwrotu Dotacji w następujących przypadkach:
1) nieosiągnięcia przebiegu, o którym mowa w § 3 ust. 5, zgodnie z warunkami Programu Priorytetowego;
2) szkody całkowitej, tj. uszkodzenia Pojazdu w takim zakresie, iż wyłącza go trwale z użytkowania lub wartość przewidywanych kosztów naprawy przekracza wartość rynkową Pojazdu sprzed powstania szkody;
3) trwałej utraty Pojazdu;
4) rozwiązania Umowy Leasingu przed upływem okresu Trwałości Przedsięwzięcia;
5) pobrania Dotacji nienależnie lub w nadmiernej wysokości;
6) złożenia nieprawdziwego lub nierzetelnego oświadczenia we wniosku o Dotację lub w trakcie realizacji umowy Dotacji,
7) nie poddania się kontroli przez Beneficjenta, o której mowa w § 5 ust. 4.

Nie ma o naklejce ;)

Tu jest:
Realizacja i Trwałość Przedsięwzięcia
3. Beneficjent zobowiązuje się, że Pojazd zostanie oznaczony naklejką informującą o dofinansowaniu – zgodną ze wzorem ustalonym przez NFOŚiGW dostępnym do pobrania na stronie internetowej pod adresem https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/aktualne-ogloszenia-o-naborach – oraz że to oznakowanie będzie znajdowało się na Pojeździe przez cały okres Trwałości Przedsięwzięcia.
Jeszcze sprawdziłem i dla osób fizycznych jest zwrot dotacji jesli auto nie jest oznakowane zgodnie z wcześniejszym paragrafie (gdzie jest mowa o oznakowaniu). Dla działaności nie potrafię znaleźć nawet wzoru umowy (na tel sprawdzam i może dlatego).

nyknow

Fachowiec
a tak dla jasności nie da się zaliczyć auta kupionego w Tesli zza granicy do programu Mój Elektryk? Musi to być zakup w Polsce?
Z a&q ze strony gov (o zakup w Niemczech)

W przypadku zakupu samochodu za granicą konieczna będzie przetłumaczona na język polski faktura/umowa kupna-sprzedaży + deklaracja uproszczona dla podatku akcyzowego od nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodów osobowych AKC-US. W przypadku zakupu spoza UE jeszcze wymagany będzie dowód odprawy celnej przywozowej.

slawexxx44

Nowy na Forum
Niemcy są razem z Polską w UE (unia celna) na razie jeszcze, wiec cła nie płacisz
jeśłi prowadzisz firmę i masz VAT-UE to niemcy mogą ci sprzedać auto po cenie netto a w PL to zglaszasz i placisz polski VAT 23%
tylko ze inni w UE się juz boją tak robić bo polacy kupowali na fikcyjne firmy, nie placili podatku VAT w Polsce i Niemiec miał z tego powodu problemy
obecnie stosują kaucję w wysokosci VATu, jak zarejstrujesz w PL i prześlesz mi ze jest zarejstrtowaner na firmę w polsce to oddają ci pieniądze z kaucji
a jeśli jestem osobą fizyczną to już nie przysługuje zwrot VATu? Nie do końca rozumiem, jak to działa. Płacę tam kwotę brutto, w Polsce kolejny raz VAT 23% i jako osoba fizyczna nie mogę odzyskać VATu z Niemiec? Byłbym bardzo wdzięczny za informacje.

nyknow

Fachowiec
Vatu na pewno nie płacisz dwa razy - jedynie akcyza na auto ale tutaj ktoś napisał ze nie ma wiec nie płacisz wtedy. Z tym vatem może być trochę zabawy ale szczegółów nie znam jak to teraz wygląda. Natomiast pytanie czy salon w de sprzeda auto Polakowi (nie-Niemcowi) ? (Bo rozumiem ze nie będziesz go w Niemczech rejestrował itd). Najlepiej do urzędu skarbowego zadzwonić i się dowiedzieć o szczegóły - a do salonu w de czy sprzedadzą - jak to chcesz na lawecie go wieźć itd ?

slawexxx44

Nowy na Forum
hmm, Tesla ma takie przepisy? Że nie sprzedaje samochodów obcokrajowcom? Muszę zbliżyć temat. Nie ukrywam, powód jest taki, że w Polsce musimy czekać do maja na auto. Ja jednak do cierpliwych nie należę :)

nyknow

Fachowiec
hmm, Tesla ma takie przepisy? Że nie sprzedaje samochodów obcokrajowcom? Muszę zbliżyć temat. Nie ukrywam, powód jest taki, że w Polsce musimy czekać do maja na auto. Ja jednak do cierpliwych nie należę :)
Ja tego nie wiem czy tesla czy inny producent (daje takie ograniczenia) - ale lepiej to sprawdzić. Generalnie każdy ustala jakieś polityki cenowe w różnych krajach i takie ograniczenia mogą obowiązywać

krzyss

Pionier e-mobilności
Sprzeda ale z VATem ktos tak kupowal, zwrocil sie o zwrot do urzedu w DE i odzyskal po 12 miesiacach wplacony vat.

krzyss

Pionier e-mobilności
właśnie te przepisy nie są dla mnie do końca zrozumiałe, odzyskał jako osoba fizyczna? Czy jako DG i aktywny płatnik VAT EU?
Jako DG aktywny vat eu.

jak kupowalem WallBox w tesli w Austrii to tez mi bez vatu nie chcieli sprzedac. Nie i juz.